lauantai 18. toukokuuta 2019

Miksi lykätä omia mielihaluja?

1980-luvulla Walter Mischel tuli akateemisessa tutkimuksessaan siihen tulokseen, että yksilöt, jotka kykenevät lykkäämään mielihalujensa täyttämistä [delayed gratification] pärjäävät todennäköisemmin elämässään keskimääräistä paremmin. Tämä tahdonvoima on taustalla menestykselle usealla elämän osa-alueella, myös sijoittamisessa. Lykkäämällä valikoidusti omia mielihalujaan kulutuksen suhteen, voi elämässä saavuttaa muutakin kuin päivittäisen kitkutuksen.

Opi säästämisen periaatteet

Vaurastumisen yhtälön tärkeimpiä komponentteja on säästäminen. Sen kaksi osa-aluetta ovat juurikin pidättäytyminen ja tyytyminen. Vaurastuakseen on parasta pidättäytyä ostamasta, säästettävä varat ja sijoitettava. Jos jokin tavara tai palvelu on välttämätöntä hankkia, on sen hankinnassa tyydyttyvä mahdollisimman edulliseen: riittävän kokoiseen, laatuiseen tai näyttävään. Tyytymisessä on luonnollisesti tärkeä huomioida tavaran käyttötarkoitus ja käyttöikä. Voiko laadukkaan tuotteen hankkimalla minimoida tuotteen kustannukset per käyttövuosi. Tyytymisessä suurimmat vaikutukset saadaan aikaan suurten kustannuserien kohdalla, asumisen, autoilun ja ruokailun, sekä pidättäymisessä etenkin kuukausittain toistuvista kulueristä.

Älä tuhlaa osinkoja

Osinkosijoittamisessa lykkäämisen taidolla on ensisijainen merkitys. Osingot on helppo nähdä tulona, jotka voi hyvillä mielin käyttää itsensä palkitsemiseen mielikuvituksen sallimissa  rajoissa. Omat osinkotuloni satakertaistuivat kymmenessä vuodessa kuudestakymmenestä eurosta kuuteentuhanteen euroon. Tämä tulos on ollut hyvin pitkälti sen ansiota, että olen malttanut jatkaa säästämistä, sijoittamista ja olen sijoittanut osingot takaisin pörssiosakkeisiin. Jos olisin päättänyt alkaa nauttia saamistani osingoista jo muutaman vuoden jälkeen, ei osinkotuloni olisi lainkaan yhtä suuret kuin ne ovat tänä päivänä. Lykkäämällä omia mielihalujaan voikin parhaimillaan saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden.

Kansankapitalismi

Suomalaiset ammattiyhdistysliikkeet ja vasemmanlaidan puolueet eivät tunne delayed gratification käsitettä. Ne haluavat verottaa mahdollisimman paljon tänään, kun vaihtoehtona olisi verottaa tänään vähemmän ja saada enemmän verotuloja huomenna, kuten yhteisöveron veronalennus hyvin osoittaa. Jos kansalaisilla olisi mahdollisuus säästää tänään enemmän, esimerkiksi pörssiosakkeisiin, toisi se valtion kirstuun verotuloja pääomatuloista tulevaisuudessa enemmän. Yritysten tuotot eivät näin valuisi suurin osin kansainvälisille sijoittajille. Säästämällä ja sijoittamalla entistä useampi voisi olla koneen omistaja eikä ainoastaan sen osa.

***
Ala olla omistaja. Lue Vaurastumisen välineet.

3 kommenttia:

  1. Monelle on varmasti erittäin vaikeaa tai mahdotonta pidättäytyä kulutuksesta ja tyytyä edullisimpiin tuotteisiin ilman että se koettaisiin kituuttamiseksi.

    KUten kirjoitit lähehtee kaikki pienistä kiinteistä kustannuksista ja huomion kiinnittämisen suurimpiin menoihin, tällöin ei ole ollenkaan oleellista miettiä muita pieniä menoja kokonaisuuden kannalta. Noudattamalla 80/20 periaatetta eli 20 prosenttia teoista tuo 80 prosenttia hyödystä, eli suurta kuvaa miettiessä on ajan tuhlaamista miettiä missä kaupassa maito tai kurkku on muutaman sentin halvempaa.

    Sijoitusvarallisuuden kasvaessa palkasta tehtävät lisäsijoitukset muuttuvat suhteellisesti pienemmäksi joten myös itsensä palkitsemiseen ja laatuun voi alkaa panostamaan hiljalleen. Onhan se vain mukavampaa lentää lomille koneen etuosassa ja vuokra-autokin voi olla mersu sen aiemman kotteron sijaan.

    VastaaPoista
  2. Tämä onkin erittäine mielenkiintoinen aihe, koska mielihalujen liiallinen lykkääminen säästämisen takia ei olekaan enää kovinkaan tavoiteltava tilanne. Monelle taloudellista riippumattomuutta tavoittelevalle, kuten itsellekin, on varmasti haasteellista löytää se kultainen keskitie kuluttamisen ja säästämisen välillä.

    Ohjenuorana voi varmaankin pitää, että säästetään kaikesta turhasta, ja kulutetaan siellä missä kuluttamisesta saaraan suurin hyöty (nautinto).

    VastaaPoista
  3. "People do not decide their future, they decide their habits and their habits decide their future." -F.M. Alexander

    VastaaPoista