maanantai 27. toukokuuta 2019

Sapelit kalisevat mutta osingot ropisevat

Sijoituspäiväkirja

Toukokuu 2019

Myin osinkosalkustani yhden ETF sijoituksistani, PowerShares International Dividend Achieversin, joka oli toiminut jo (liian) pitkään parkkipaikkana dollareille. Osingot ulos maksava ETF ei ole kuitenkaan verotehokas ja lisäksi ulkomaisiin osakkeisiin sijoittava ETF on vielä verotehottomampi. Omistukseni oli pieni ja kotiutin nyt mielelläni pienen myyntivoiton. Sijoitin vapautuneet varat samantien Archer Daniels Midlandiin, joka ei ollut kaukana vuoden pohjistaan. Sijoitukseni perustui arvaukseen, että maataloustuotteiden raaka-ainehintojen noustessa pohjatasoiltaan, pystyisi ADM myös kasvavaan liikevaihtoon ja tulokseen.

Ostin lisää myös toista pääomaintensiivistä yhtiötä, saksalaista kemikaaliyhtiötä BASFia. Vaikka saksalainenkaan osinkoverotus ei ole järin kannustavaa osinkosijoittajalle, pidin yhtiön arvostusta kohtuullisena ja yrityksen liiketoiminta on mielestäni kehittynyt myönteisesti. BASF on laajasti uudelleenorganisoinut liiketoimintojaan heikommin kannattavilta toimialoilta uusille, eikä ole esimerkiksi enää mukana öljyntuotannossa. Vaikka osingoista menee veroja vähän enemmän, BASF on maksanut kasvavaa osinkoa ainakin vuodesta 2009 saakka. Tällä hetkellä BASFin efektiivinen osinkotuotto on noin 5 prosenttia.

Toukokuuta piristi runsaat osingot ruotsalaisista yhtiöistä. Ne eivät kuitenkaan riittäneet viemään salkkuni arvoa merkittävästi ylemmäksi ja kurssilaskun myötä kokonaisvarallisuuteni jäi kymmenentuhannen euron päähän 400 000 euron rajapyykistä. Kauppaneuvottelut Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä jarruttivat isosti myös oman varallisuuteni kehitystä. Joko olisi aika myydä suuri osa osakkeista ja siirtyä seuraamaan taustalle, kun sapelit kalisevat?

Osinkojen ja pääoman lisäysten myötä salkussani on ollut jälleen runsaasti käteistä. Teinkin jälleen keikauksen ja nostin osinkosalkustani 10 000 euroa ja sijoitin ne osakemarkkinoiden ulkopuolelle. Järjestelen muutamia vaihtoehtoisia sijoituksia uudelleen ja tulen palauttamaan pääomia vapautuvista sijoituksista takaisin osinkosalkkuun. Tällä tavalla hillitsen itseäni tekemästä hätiköityjä sijoituksia pörssiin ja pidän käteiseen liittyvän cash dragin pienenä, ja tarttumaan sijoitusmahdollisuuksiin silloin, kun tilanne on käsillä.

***
Lue Vaurastumisen välineet ja aloita sijoittaminen nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti