torstai 26. maaliskuuta 2015

Säästämisen yhtälö

Vaurastumisen vauhtipyörät

Säästäväisyys on yksi tärkein komponentti vaurastumisen yhtälössä, jossa tulojen ylijäämä mahdollistaa sijoittamisen tuottaviin kohteisiin. Muutettuani ulkomaille kuluni ovat päässeet hieman nousemaan totutusta. Päätin muistuttaa itseäni ja samalla lukijoita mitkä ovat, tulojen lisäksi, tärkeimmät toimintamallit ylijäämän kasvattamiseksi.

Pidättäytyminen

Jos säästäminen on saanut melko pienen roolin tässä blogissa, vielä vähemmän olen kirjoittanut niistä ostoksista, jotka olen jättänyt tekemättä. Päivittäin ja viikoittain säästäväinen henkilö tekee päätöksiä olla hankkimatta jotakin, joka hetken mielijohteesta olisi löytänyt tiensä kassakoneen kautta kotiin.

Muuttaessani ulkomaille huomasin, kuinka irtaimistoni mahtuu tusinalliseen laatikoita, joista suurin osa on vaatteita, kirjoja ja harrastusvälineitä. Koska olen toistaiseksi asunnut tilapäisratkaisussa, suuri osa näistäkin tavaroista on saanut olla jo useita kuukausia laatikoissaan. On hyvä huomata, kuinka pienellä tavaramäärällä lopulta tulee toimeen.

Tyytyminen

Säästäväinen henkilö tyytyy vähempään. Suurimman vaikutuksen saa aikaiseksi asumiskustannuksissa, jotka ovat usein kotitalouksien suurin kuluerä. Asumalla vain riittävän suuressa, edullisemmalla asuinalueella ja hyvin hoidetussa kiinteistössä tai taloyhtiössä, jossa kuukausittaisset kustannukset ovat kohtuulliset, vapautuu käteistä tuottaviin kohteisiin. Äveriäästi asuminen voi olla siis merkittävä hidaste matkalla vaurastumiseen.

Asumisen lisäksi ruokaostokset, autoilu ja matkustaminen ovat hyviä esimerkkejä kulueristä, joissa tyytyminen hivenen edullisempaan ei tee elämästä yhtään onnettomampaa. Jotta säästäväisyys ei kuitenkaan vaikuttaisi elämän laatuun, on hyvä tehdä selkeä päätös niistä kulueristä, joista ei halua liikaa tinkiä.

Vertailu

Säästäväisyys ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu ei tarkoita suinkaan kaikista hankinnoista kieltäytymistä. Tarina vaurastumisesta pitää olla hauska ja miellyttävä. Välttämättömien hankintojen tekemisessä on kuitenkin hyvä olla tarkka ja vertaileva.

Päivittäisissäkin kuluerissä voi hyötyä alemmasta hintatasosta Suomen ulkopuolella. Toinen tapa säästää on aktiivinen vertailu. Pidän kirjojen lukemisesta ja täydestä kirjahyllystä, joten hankin kerran vuodessa pinon kirjoja. Ostan ne kuitenkin sieltä mistä ostoskori on edullisin.

Matkailu on minulle myös tärkeä harrastus. Myönnettäköön, että kerran on hieno ja edullinen matkakohde mennyt sivu suun etsiessäni vieläkin edullisempaa vaihtoehtoa. Äärimmäinen optimointi harvoin kannattaa.

***

Mitä vauhdikkaammin sijoittaja siirtää ylijäämäänsä tuottavaan käyttöön sitä nopeammin korkoa korolle ilmiö työskentelee sijoittajan eduksi. Siksi usein sanotaan, että ensimmäisen sadantuhannen jälkeen matka helpottuu. Omaisuus alkaa työskennellä entistä näkyvämmin sijoittajan hyväksi. Turvallisuuden tunteen lisäksi se on mielestäni palkkio säästäväisyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti