keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Kymppitonnit kolisevat

Pörssi jatkaa nousuaan. Salkkuni absoluuttinen arvo kohoaa vauhdilla ja kirjanpidollisen voiton prosentuaalinen kehitys on kulkenut kaksinumeroisin luvuin kolme kuukautta. Vastaava tilanne on ollut viisivuotisen seurantahistoriani aikana kolmesti ja jokainen kerta korjausliike on tullut neljäntenä kuukautena.

Vuoden alusta joka kuukausi salkun arvo on yltänyt uudelle kymmenelle tuhannelle. Salkkuun olen lisännyt uutta pääomaa vain 800-1000 euroa kuukaudessa. Salkun arvo on ylittänyt jo ensi vuoden 2016 tavoitteen. Voimakkaaseen arvonnousuun on vaikuttanut voimakkaasti euron heikentyminen dollaria vasten. Pelkästään valuuttamuutos on tuonut noin 8000 euron arvonnousun euromääräiseen seurantaan.

Samalla omaisuuden arvo on luonnollisesti kehittynyt samaa tahtia. 200 000 euron raja rikkoutui maaliskuun seurannassa. Netto-omaisuus onkin osinkokertymän lisäksi tärkein mittarini. Lainanlyhennykset ovat kartuttaneet omaisuuden arvoa noin 580 euroa kuukaudessa. Lisäksi olen siirtänyt käteistä odottamaan uuden asunnon hankintaa tai muuta sijoituskohdetta. Kolmanneksi olen kirjannut pieniä eriä tuottoa.fi riville lainattuani käteistä osakesalkustani.


Tämän hetkinen arvonnousu on ollut vauhdikkuudessaan oman seurantahistoriani aikana poikkeuksellinen. Sen kertoo parhaiten oheinen graafi. Edellisen kerran olen julkaissut kuvion salkkuni läpäistyä vain alle vuosi sitten maagisen 100 000 euron rajan. Siitä hetkestä kehitys junnasi hivenen paikallaan lähteäkseen nykyiseen jyrkkään nousuun.


Voimakkaan arvonnousun myötä siirryn ajatuksissani enemmän osakemarkkinoiden ulkopuolisten sijoituskohteiden suuntaan. Vaikka syklin huipulla on lukuisia toimintavaihtoehtoja, tulen jatkamaan maltillisia osakeostoja osinkokertymän kasvattamiseksi. Ostoissani pyrin keskittymään yhtiöihin, jotka eivät markkinaympäristön tai tilapäisten ongelmien vuoksi ole päässeet kurssihyppyyn mukaan.

Euron heikennyttyä voimakkaasti dollaria vasten, en ole enää vaihtanut uusia dollareita. Ehkäpä on aika kääntää osingot kulkemaan dollareista euroiksi. Osinkovirta on ostettu 1,34 keskimääräisellä vaihtokurssilla, joten eikös dollarimääräiset osinkoni ole nyt ikään kuin kolmanneksen korkeammat euroissa laskettuna?

Mikäli et törmännyt viimeviikkoiseen kirjoitukseeni otsikolla Mitä amerikkalaista osaketta ostaisin?, voit lukea sen tästä. Kirjoituksessa pohdin valintaa viimeisten dollarieni sijoittamiseksi.

Minulle tuntemattomasta syystä edellinen kirjoitukseni ei ilmestynyt lainkaan muiden, arvostamieni, sijoitusblogien blogrolliin ja siten lukijamäärät jäivät vähäisiksi. Bloggaajalle blogosfääri kokonaisuutena ja muiden blogien verkosto onkin äärimmäisen tärkeä kanava lukijakunnalle. Kiinnostavat kirjoituksen huomataan juuri näiden, usein sivupalkissa sijaitsevien, listauksien ansiosta.

Osakesalkun rajapyykkien ylittyessä myös blogi on tavoittanut mukavasti lukijoita. Vastikään 150 000 sivukatselun raja ylittyi! Kiitos. Vaikka tämän tekstin numerot ovat vain numeroita ruudulla, ovat ne sijoittajalle mittari, jolla pysyä kiinnostuneena matkalla tavoitteeseen. Oli se kullekin mikä tahansa!

1 kommentti:

  1. Olitkin rikkonut 200 rajan jo aikoja sitten! Olisit vain toivottanut tervetulleeksi klubiin ;)

    VastaaPoista