perjantai 16. kesäkuuta 2017

Mihin käyttää lomarahat?

Kesän kynnyksellä useimmat saavat palkanmaksun yhteydessä lomarahat. Ylimääräinen tienesti on helppo mieltää rahaksi, jonka voi kuluttaa syyttä ja surutta. Jos kulutus on säädetty kuukausipalkan mukaiseksi, lomaraha tulee mukavasti palkan päälle ilman luontaista rahareikää. Kun lomarahalle ei ole budjetoitua kohdetta, hupenee se äkkiä suunnittelemattomasti. Pohdi siis, kuinka lomaraha voi vauhdittaa omaa säästämistä ja sijoittamista.

Mikäli säästö- ja sijoitusprojekti on vasta alussa, on lomaraha erinomainen sysäys sijoitettavissa olevien varojen kasvulle. Puolen kuun palkalla ostaa jo erän osakkeita tai sijoittaa vaikkapa osuuskaupan jäsenyyksiin. Jos sijoitusprojekti on jo pidemmällä, lomaraha on hyvä alkupääoma jollekin uudelle hankkeelle. Siitä voi olla osakeyhtiön pääomaksi, siemenrahaksi sijoitusasunnon omarahoitusosuuteen tai vaikkapa alku ETF-osinkosalkulle.

Saan itse lomarahat pitkästä aikaa täysimääräisenä. Olen hahmotellut suuntaavani lomarahat pääpiirteissään seuraavasti: kolmasosa uusimman sijoitusasunnon lainan lyhentämiseen, kolmasosa hätärahastooni ja viimeinen kolmannes lomabudjetin täydennykseksi. Jos saan oman asuntoni vuokrattua lomani ajaksi, saattaa viimeinenkin kolmannes mennä poikimaan uusia euroja. Lomarahani menevät siis hajalleen eri hankkeisiin. Jos sijotustoiminta on aluillaan, yhtä hajalleen ei lomarahoja kannata levittää, vaan kohdentaa varat yhteen omaisuuslajiin kerrallaan.

Lähtökohtaisesti omasta henkilökohtaisesta taloudestaan vastuullisesti huolehtiva mitoittaa kulunsa kuukausittaisten ansioittensa mukaisesti ja mieluusti niiden alle. Siten lomarahalle ei tulisi olla varsinaista käyttöä. Lomarahat kuuluvat samaan kastiin kuin päivärahat, kilometrikorvaukset ja bonukset. Ne ovat tuloja, jotka ovat omiaan rakentamaan sijoituksia ja passiivisia tuloja. Sijotettuna lomaraha tuo osinkoina jonkun kympin tekemättä mitään. Ehkäpä lomaraha voi olla alku pääomalle, jonka tuotot tarjoavat tulovirran ikuiseen lomanviettoon?

5 kommenttia:

 1. Ehkäpä. Sitten taas kun on päässyt vauhtiin niin voi jo investoida lomarahat lomailuun ja ottaa ne rahan sijaan vapaana :)

  VastaaPoista
 2. Minulla ne menevät aina osakkeisiin jollain aikavälillä kunhan löydän sopivaa ostettavaa.

  VastaaPoista
 3. Tällä hetkellä en tahdo löytää ostettavaa, joten laitan rahat muihin vaurastumisen vauhtipyöriin.

  VastaaPoista
 4. Taitaa jopa 2 viikon ajalta tulla lomarahoja, ei tarvitse paljon miettiä :P Ei siis käytännössä huomaa missään.

  VastaaPoista
 5. Minä niiiin mielelläni ottaisin lomarahat vapaana mutta se ei ole nykyisessä työpaikassani mahdollista. Hyvä kun pystyy pitämään lakisääteiset lomat edes.

  Lomarahat siis tulee sijoitettua lomailuun ja loput osakkeisiin. Meillä ei juurikaan lomalla kulu rahaa, koska olemme mökillä ja pois kauppojen ja houkutuksien ääreltä.

  VastaaPoista