lauantai 22. lokakuuta 2016

Loppuvuoden lakaisu?

Vuodesta on enää jäljellä enää kaksi täyttä kuukautta ja verokarhu iskee jälleen pian pääomatuloihin. Olen linjannut myyväni salkustani vähintään yhden heikosti suoriutuvan yhtiön vuosittain pitääkseni salkun laatua yllä. Lisäksi osakkeiden myyntitappioita on mahdollista vähentää myös osinkotuloista, joten alhaisemmat verot ovat myös yksi tärkeä syy tappiollisista sijoituksista luopumiselle.

Myyntien track record

Viime vuonna myin Sanoman osakkeet luopuakseni alisuoriutujasta ja tehdäkseni tappiota verovähennyksiä varten. Myin osakkeet noin 3,7 euron hintaan joulukuussa ja tällä hetkellä Sanoman kurssi huitelee lähellä yhdeksää euroa. Myydessä on siis aina mahdollisuus menettää tuleva kurssinousu. Muita vastaavia sijoitusvirheitä ovat olleet esimerkiksi Visan, Oriola-KD:n ja Valmetin myynnit.

Toisaalta olen muutamissa myynneissä onnistunutkin, kuten esimerkiksi toimistotarvikekauppias Staplesin, jonka onnistuin myymään täpärästi ennen jyrkkää alamäkeä. Samoin HKScanin ja Outecin myynnit lähes kuuden euron hintaan lämmittävät. Epäonnistumiset ja onnistumiset tasapainottavat toisiaan. Nousumarkkinassa on usein helpompi olla oikeassa ja alisuoriutujatkin pärjäävät kurssikehityksen osalta paremmin.

Entäpä tänä vuonna?

Tammikuussa listasin myyntilistallani keikkuvat yhtiöt: YIT, IBM, Ensco tai Textainer. Voimakkaan kurssinousun myötä minun olisi mahdollista luopua YIT:stä pienellä voitolla. Toisaalta rakennusalan lähinäkymät ovat Suomessa verraten hyvät ja yhtiö maksanee ensi keväänä kohtuullisen osingon. IBM ei ole nostanut itseään kasvu-uralle ja siten yhtiön osakekurssi makaa edelleen kohtuullisen alhaalla. Onnistuessaan muutoksessa IBM:n arvo tulee varmasti nousemaan, kasvava ja hyvä osinkotuotto luo kärsivällisyyttä odottaa liiketoiminnan käännettä.

Ensco ja Textainer, jotka ovat antaneet minulle yhden suurimmista sijoittamisen oppitunneista, ovat salkussani rajusti punaisella. Yhtiöt ovat jatkaneet osingonleikkausten sarjaa. Korkean keskiostohintani takia nämä sijoitukset tuskin palaavat edes omilleen keskipitkällä aikavälillä. Toisaalta öljylauttoja vuokraavan Enscon kurssi pomppasi rajusti heti Opecin kerrottua öljytuotannon rajoittamisesta. Venäjän suunnitellessa samaa, voi edessä häämöttävä myyntitappio ainakin hivenen pienentyä lähiaikoina. Enscosta voisin realisoida noin 1500 euron myyntitappion.

Textainer, yksi maailman suurimpia merikonttien vuokraajia, on toinen salkkuni syvyyspommi. Sijoittajat ovat voimakkaasti kritisoineet Textainerin johdon toimintaa, jossa johto vakuutteli osingon turvallisuuden nimiin, mutta lopulta osinkoa leikattiin voimakkaasti kahteen kertaan päätyen lopulta yli 90 prosenttia matalammalle tasolle. Osingonleikkaus ja investointien huomattava pienentäminen ovat alkaneet parantaa yhtiön kassavirtatilannetta. Myös Textainerilla voisin tehdä noin 1500 euron myyntitappion verovähennyksiä varten.

IBM ja YIT tuottavat sijoitusstrategiani mukaisesti kassavirtaa. Textainer ja Ensco ovat tyrehdyttäneet puolestaan osingonmaksun ja useampi peruste osakeoston taustalla on kadonnut. Siten jälkimmäisistä jompi kumpi olisi oikea valinta. Jäänen seuraamaan jälleen yhtiöiden taloudellisen tilanteen kehittymistä kuukaudeksi tai puoleksitoista tehdäkseni ehkäpä hivenen paremman päätöksen.

Myisitkö sinä jonkin näistä pois?

10 kommenttia:

  1. Anonyymi22.10.16

    Myisin itse todennäköisesti kaikki ehdottamasi yhtiöt. Mielestäni pitkäjänteisen sijoittajan salkussa ei kannata pitää muuta kuin ehdotonta laatua mikäli haluaa suoria sijoituksia indeksirahastojen sijaan. IBM on ainoa noista, joiden kohdalla pitäisi asiaa pohtia tarkemmin. Itse päädyin kuitenkin IBM myyntiin aiemmin tänä vuonna, saattaa olla virhe mutta epävarmuus pitää poissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Suurin ongelma jokaisen neljän myynnissä on vaihtoehtoisten sijoituskohteiden puute. Järkevää ostettavaa ei juuri ole.

      Lisäksi laadusta puhutaan paljon, mutta mitä se on? Olen melko tyytyväinen IBM:n ja YIT:n hinta-laatusuhteeseen salkussani. Parempia yhtiöitä varmasti löytyy, mutta korkeampaan hintaan. Molemmat yhtiöt tuottavat kassavirtaa, joka on minulle turvamarginaali.

      Textainerin ja Enscon kanssa menin täydellisesti arvoansaan. Nyt kun katson tappiolukemaa, on järkyttävää huomata, että näiden kahden sijoituksen tappio vastaa lähes 3 prosenttia sijoitussalkun omasta pääomastani.

      Tämä sijoitusvirhe korostaa erityisesti tappioiden välttämisen tärkeyttä.

      Poista
    2. Eipä noita tappioita tarvitse liikaa pelätä. Nyt kun tappiot voi vähentää osinkojen määrästä ja siten myös verosta niin jos myy aina vuoden lopussa pari tappiollista yritystä ja ostaa seuraavana päivänä takaisin niin ei tarvitse enää osinkoveroja maksella =D

      Poista
    3. Hyvä pointti. Tätä olen myös harrastanut. Mutta tärkeä on muistaa, että tappiollinen ei muodostu voitolliseksi vaikka sen ostaa takaisin. :) Toki, kuten sanoit, osinkoverot saa helposti eliminoitua, kun oikein epäonnistuu!

      Poista
    4. Mutta mitä jos on ostanut pitkään holdiin osinkopaperia jonka uskoo vielä nousevan? Todennäköisesti et ikinä tulisi myymään voitolla tätä osaketta. Silloin sillä ei ole väliä jos osake on tappiolla ja myyt verojen takia. Jos siis haluat jatkossakin omistaa kyseistä osaketta. Ja osingot rullaa... =)

      Poista
    5. YIT:n ostin alunperin pitkään holdiin, yhtiöksi rakennussektorilta. Keskiostohinnalleni en saa kuitenkaan aivan tyydyttävää osinkotuottoa ja YIT:n liiketulos tulee toiminnan maantieteellisen jakauman vuoksi olemaan hyvin epävakaa. Siksi mielelläni vaihtaisin YIT:n "laadukkaampaan" rakennusyhtiöön.

      Poista
  2. Anonyymi23.10.16

    Minäkin myisin kaikki mainitsemasi firmat pois.

    Ilman Buffetin vahtimista jengi ei ostaisi IBM. Raksafirmoissa ei ole mitään mielenkiintoista.
    Merikontin tai porauslautan vuokraaja kuullostaa todella erikoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.

      Keskinkertainen yritys ei välttämättä ole kehno sijoitus. Rakentaminen näyttelee merkittävää osaa bruttokansantuotteesta ja hyvät yhtiöt kykenevät palkitsemaan sijoittajaa yli suhdanteiden, kts. esim. Skanska tai NCC.

      Ensco ja Textainer olivat huonoja valintoja, erityisesti ajoituksen suhteen. Tällä hetkellä uskon, että sijoittaja voi tehdä (toki korkealla riskillä) sievoisen voiton Enscon ja Textainerin osakkeilla. Ne ovat yhä molemmat toimialansa vahvimpia yhtiöitä. Jos uskoo, että ne selviytyvät heikon kysyntätilanteen yli, tulee kurssinousu palkitsemaan sijoittajaa.

      Poista
    2. Anonyymi23.10.16

      Jep, ei ollut tarkoitus erityisemmin moittia.

      Tämä nykyinen laatuyhtiö, aristokraatti ja velalla vedättäminen päättyy vielä ikävästi. Semmoinen on kutina, joten on hyvä jos etsii myös muita firmoja.

      Suomi on niin pieni markkina, että jos raksoja haluaa, niin itse ottaisin Skanskan, joka toimii laajalla alueella.

      Poista
    3. Ei lainkaan moittimisena ymmärretty! :)

      Vaikka median ja sijoituskirjojen ylistämä Buffett valistaa, että laatua kannattaa ostaa vähän kalliimmallakin, ostaa Berkshire usein yhtiöitä kurssitason ollessa hetkellisesti alamaissa.

      Monet Berkshiren salkkuyhtiöt ovat myös hieman "ongelmissa". P&G karsii liiketoimintojaan, Coca-Cola kärsii sokeroitujen juomien kysynnän laskusta, Deeren maatalouskoneiden kauppa ei käy, Wal-Martia uhkaa Amazon, General Electric kärsi pahasti finanssikriisissä ja palautuu edelleen, ja niin edelleen.

      Poista