perjantai 30. syyskuuta 2016

Pari kauppaa Tukholman pörssissä

Sijoituspäiväkirja


Syyskuu 2016

Osallistuin heinäkuussa salkkuuni hankkimani Technopoliksen osakeantiin. Useat yksityissijoittajat olivat kritisoineet yhtiön osakeantia, koska raha kulki väärään suuntaan, omistajilta yhtiöön. Lisäksi osakeanti oli esimerkiksi eläkeyhtiöille suotuisampi, koska ne saavat osingot verovapaasti. Samanaikaisesti osinkoveroa pulittavat piensijoittajat joutuvat omistusosuuttaan ylläpitääkseen laittamaan lisää rahaa yhtiöön. Uutena omistajana en kokenut tätä aivan yhtä ongelmalliseksi.

Myin ruotsalaisen Systemairin osakkeet. Yhtiö tilitti elokuussa osingon, joka ei ollut kahteen vuoteen yltänyt tavoittelemalleni tasolle. Systemairin osakekurssi oli noussut voimakkaasti 100 kruunun tasolta 127 kruunuun. Laskin, että sain myyntivoitolla kasaan 10 vuoden osingot. Vastoin edellisiä ajatuksiani? Ehkäpä hivenen, mutta tärkein syy myyntiin oli se, että yhtiö ei mielestäni tuottanut riittävästi kassavirtaa sijoittamaani pääomaan nähden. Systemairin arvonnousu ja osakkeen myynti mahdollistivat minulle paljon suuremman kassavirran muualta.

Systemairin tilalle hankin ruotsalaisen BTS Groupin osakkeita. BTS on pieni, liikevaihdoltaan alle 100 miljoonan euron, liikkeenjohdon konsultointia tekevä konsulttiyhtiö. Palaan ehkäpä yhtiöön tarkemmin myöhemmin, mutta osakemyynnillä ja –ostolla sain yli kaksinkertaistettua osinkotuloni verrattuna siihen tilanteeseen, että olisin jatkanut Systemairin omistajana.  BTS:n efektiivinen osinkotuotto oli 3,7 prosenttia sekä Systemairin arvonnousun ansiosta käytin osakeostoon enemmän varoja.

Syyskuussa ostin lisäksi amerikkalaisen Flowers Foodsin osakkeita. Kirjoitin yhtiöstä tarkemmin kuun alussa. Flowers oli ostos, jollaisia olen tehnyt useita aiemmin: sijoitus pitkän historian omaavaan ymmärrettävää liiketoimintaa harjoittavaan yhtiöön, joka oli mahdollisesti tilapäisissä vaikeuksissa. Turvamarginaalia toi kohtuullinen arvostustaso sekä kasvava ja korkeahko osinko. Vahva markkina-asema ja brändit antaisivat yhtiölle hyvät lähtökohdat vaikeuksien voittamiseksi. Tällaisia ostoksia ovat minulle olleet esimerkiksi Coach, Western Union ja Nokian Renkaat.


Syyskuun seurannassa, kuun puolivälissä, osakesalkun ja kokonaisvarallisuuden kehitys suuntasivat alaspäin palautuakseen taas kuun loppua kohden. Viidennentoista päivän seurantaani tuli kuitenkin piikki alaspäin.

1 kommentti:

  1. Hieno homma, itsekin ostin FLO:ta salkkuun tässä kuussa =)

    VastaaPoista