keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Flowers Foods - amerikkalainen leipomo

Ensimmäistä kertaa sain todellisen sijoitusidean Sharevillestä. Huomasin useimman nimimerkin hankkineen salkkuunsa Flowers Foods nimistä yhtiötä. Vilkaisin mistä yrityksestä oli kysymys ja kiinnostuin. Jokaisen sijoittajan on kuitenkin syytä tehdä oma arvionsa ja tutkimuksensa. Sijoituskohteen on sovittava omaan strategiaan, salkkuun ja täytettävä omat sijoituskriteerit.

Flowers Foods on perustettu 1919 ja ollut listattuna pörssiin vuodesta 1968, josta lähtien yritys on kasvanut voimakkaasti yritysostoin. Kolme neljäsosaa yhtiön liikevaihdosta tulee leivästä ja loput leivonnaisista. Yhtiö nojaa vahvasti omiin tuotemerkkeihinsä, mutta valmistaa kauppaketjuille myös niiden omia merkkejä. Flowers Foodsin liikevaihto on 3,8 miljardia euroa ja se on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin 10 prosenttia Yhdysvaltain 31 miljardin dollarin markkinoilla.

Tämän vuoden aikana Flowers on joutunut vähintäänkin lieviin vaikeuksiin kolmelta suunnalta. Osa yrityksen käyttämistä jakeluautojen kuljettajista, jotka ovat toimineet yrittäjinä, ovat haastaneet yhtiön oikeuteen. Kuljettajat vaativat yhtiötä maksamaan heille edut, joihin he oisivat oikeutettu työntekijöinä. Toiseksi, Flowersin kilpailijat ovat kiristäneet kilpailua markkinoinnilla ja hintakilpailulla - myynnin kasvusta huolimatta yhtiön voitto on laskenut. Kolmanneksi, leivän kysyntä ei ole kehittynyt totuttua tahtia. Viimeisten vuosien aikana Flowers Foods onkin erityisesti hankkinut orgaanisten leipien leipomoita portfolioonsa.

Vaikeuksien vuoksi yhtiön osakekurssi on laskenut voimakkaasti vuoden alun 20 dollarin tasolta 15 dollariin. Miltä yhtiön arvostustaso näyttää? Flowersin osinkotuotto on viimeaikaisen kurssilaskun vuoksi korkeahko. 15 dollarin hinnalle saa 4,3 prosentin tuoton, ja yhtiön osingonjakosuhde on noin 70 prosenttia. Flowersin viiden vuoden keskimääräinen osinkotuotto on 3,1 prosenttia ja se on korottanut osinkoaan 13 vuotta perätysten. Yhtiön P/E luku on 17, huomattavasti alle markkinoiden keskiarvon ja kilpailijoiden arvostustason.

Onko kyseessä arvoansa? En ole varma. Uskon, että sijoittajat ovat osittain säikähtäneet mahdollisia oikeudenkäynnin seuraamuksia. Jos se päättyy yhtiölle epäsuotuisalla tavalla, myös yhtiön kilpailijat kärsivät. Vaikka Flowers toimii ainoastaan Yhdysvalloissa, se ei ole voimakkaasti läsnä kaikissa osavaltioissa, pitäen keskimäärin 15 prosentin markkinaosuutta. Vaikka melko alhainen P/E luku voisi kieliä tulevasta tulosheikennyksestä, yhtiön liiketoiminta on kaikkea muuta kuin syklistä. Leipä on hyödyke, jota ei ensimmäisenä jätetä ostamatta. Mikäli uskoo orastavaan kurssilaskuun, voi Flowers olla hyvä sijoitus. Tulen todennäköisesti ostamaan pienen erän Flowersin osakkeita dollariosingoillani.

4 kommenttia:

 1. Hyvä päätös =) T. Itsekin FLO:ta ostanut.

  VastaaPoista
 2. Lisäsin Flowers Foodin Degiron mikrosalkkuuni. Seuraillaan ovatko yhtiön vaikeudet vain tilapäisiä.

  VastaaPoista
 3. Pienellä erällä on hyvä lähteä seuraamaan. Osinko on jälleen kohtuullinen turva.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus. Näitä ainakin itse arvostan, sillä näistä oppii uutta. Ehkä vielä perinpohjaisempi analyysi olisi paikallaan?

  Kinskille kysymys, jos satut tätä enää huomaamaan, miten Degiro on toiminut?

  VastaaPoista