torstai 2. lokakuuta 2014

Tarina vaurastumisesta Sharevillessä

Vaikka kritisoin Nordnetin strategiaa aiemmassa edullisempaa osakevälittäjää käsittelevässä kirjoituksessani, siirryin innokkaasti tutustumaan Sharevillen ominaisuuksiin. Sijoittajaryhmien, osakkeiden sekä sijoittajien ja näiden salkkujen tutkiskeluun saa helposti tovin kulumaan. Näiden elementtien rankkaus useiden eri kriteerien perusteella tuo lisää sijoitusviihdettä Sharevillen käyttäjille.

Blogien rinnalla Shareville lievittääkin tehokkaasti sijoittajan yksinäisyyttä, kuten Kinski asian nokkelasti ilmaisi. Kommentointi ja näkemysten jakaminen sijoittamisesta on helppoa ja nopeaa, kuten kaikissa sosiaalisissa medioissa. Muiden sijoittajien seuraaminen voi parhaimmillaan tuoda tukea omaan toimintaan ja avata uusia näkökulmia. Shareville voi tuoda sijoittajan tutkaruutuun uusia kohteita sekä hälyttämään herkullisista ostopaikoista.

Lisäksi hyötynä näkisin sijoittajalle nopean pääsyn muiden Pohjoismaisten osakkeiden kommentteihin. Mitkä osakkeet ovat pinnalla ja mitkä ovat muiden sijoittajien ajatukset yhtiöiden osalta? Koska erityisesti Ruotsin pörssi on erittäin elinvoimainen ja sisällöltään laadukas, pyrin löytämään sieltä pitkäaikaisia sijoituksia. Ulkomaisten pörssien yhtiöt harvoin ovat yhtä tuttuja kuin kotimaiset, voi naapurimaiden sijoittajien salkkuihin tutustuminen tuoda lisää näkemystä siihen, mitä yhtiöitä kannattaa salkkuun harkita.

Nordnetin liiketoiminnan kannalta Sharevillellä tuskin on ensialkuun suurta merkitystä. Sharevillen avulla Nordnet pyrkii horjuttamaan kivijalkapankkien neuvonantajan asemaa hyödyntämällä asiakaskuntaansa ja tuomalla nämä tiiviimmin yhteen jakamaan tietoa sekä sijoitusvinkkejä. Koska palvelu on aluksi käytettävissä vain Nordnetin asiakkaille, voi palvelu tuoda Nordnetille uusia asiakkaita sekä sitoa vanhoja. Mikään ei kuitenkaan estä sijoittajaa poimimasta rusinoita pullasta, hyödyntää palvelua itse ja tekemällä osakekaupat muualla.

Uskallan väittää, että Nordnetin suosio on perustunut sen kustannus- ja hintajohtajuuteen. Sharevillen kaltaisen palvelun kehittäminen ja ylläpito ei varmasti tätä strategiaa tue, koska se ei ainakaan tällä hetkellä tuo kruunuakaan yhtiön yläriville. Parhaimmillaan palvelu voi kuitenkin tuoda Nordnetille uuden ansaintamallin. Koska Nordnet toimii ainoastaan Pohjoismaissa, voi Nordnet mahdollisesti myydä alustan muille alueellisille osakevälittäjille?

Sivusto tulee tarvitsemaan paljon uusia aktiivisia käyttäjiä, jotta se onnistuisi täyttämään visionsa. Suuren käyttäjämäärän lisäksi tarvitaan rakentavaa sisältöä. Mielestäni pelkät ostin ja myin kirjoitukset tarjoavat vain vähän lisäarvoa. Tärkein kysymys on miksi. Jään yksinäisenä sijoittajana seuraamaan mielenkiinnolla palvelun kehittymistä. Osakesalkkuni löydät Sharevillestä etsimällä nimimerkkiä Tarina vaurastumisesta. Sieltä arvon lukijat näkevätkin salkkuni entistä yksityiskohtaisemmin osakepainoineen ja kuinka yksittäiset sijoitukset ovat kehittyneet. Ehkäpä löydät seinältäni myös muutaman rakentavan ajatuksen?

2 kommenttia:

 1. Jos Sharevillen käyttö vähentäisi sijoittamiseen liittyviä ennakkoluuloja ja pelkoja kansalaisten keskuudessa ja parantaisi vaikkapa kulutietoutta, olisi alustassa käytettävyytäkin. Nyt se on buginen ja suoraan sanoen alkeellinen viritys., kehityskelpoinen silti.

  Sijoittajan kuluttajasuoja on matala. Meille myydään mitä sattuu. Ymmärtääkseni Seligson on tehnyt alalla paljon.

  Rahoitusyhtiöt saavat katsoa peiliin, jos halvat nettivälittäjät nappaavat niiden markkinaosuuksia. Tyyli, jolla nyplätään mummoilta rahat pois kulujen muodossa, ei mahda kauaa jatkua. Nordnet ei ole synnitön sekään. Tariffit ovat liki sietämättömät.

  VastaaPoista
 2. Kyllä, Shareville tekee sijoittamisesta entistä viihteellisempää ja tuo sen ehkäpä lähemmäksi aloittamista harkitsevia piensijoittajia. Näkemällä kuinka muut omia suoria sijoituksiaan hoitavat voi rohkaista aloittamaan.

  Tämä palvelu ei saisi kuitenkaan johtaa kulujen ja sitä kautta hintojen nousuun, koska se jo ajaa nykyisiä asiakkaita muualle. Viitaten erityisesti suureen kiinnostukseen ulkomaisia välittäjiä kohtaan. Suurta estettä kun ulkomaisen osakevälittäjän käyttämiseen ei ole.

  VastaaPoista