perjantai 7. huhtikuuta 2023

Tusina ostoa ja vain yksi myynti

Sijoituspäiväkirja

Maaliskuu 2023

Ostot

 • Nokia: Ostin Nokiaa 4,5 euron hintaan Inderesin innoittamana. Koetan yleensä pyrkiä varsin itsenäiseen ajatteluun, vaikkei ehkä kannattaisi. Analyysitalon maalaama kuva kasvavasta osingonmaksusta alkoi kuitenkin kiinnostamaan minua. Ei niinkään osingon takia vaan osinkokiiman vuoksi. Ajatusvääristymieni vuoksi en taida uskaltaa kauaa Nokiaa omistaa. Olen onnistunut menettämään osakkeella rahaa.
 • Anora: Ostin viinayhtiön osakkeita 3-4 päivää tulospudotuksen jälkeen 6,2 euron hintaan. Olisi kannattanut odotella pidempään, koska kurssi lasketteli selkeästi alle 6 euron.
 • Levi Strauss: Ostin Leviksen osakkeita, koska aiemmin omistamani Kontoor Brands otti hyvän kurssihyppäyksen, ja olin poissa kelkasta. Ehken ymmärrä mistä on kysymys, mutta Levi’s vaikuttaa paremmalta yhtiöltä ja edullisemmalta osakkeelta. Pienellä erällä seuraamaan, josko myös Levi’s onnistuisi yllättämään sijoittajat positiivisesti.
 • Nepa: Ostos oli ajoituksellisesti typerä virhe. Olin seurannut sivusta yhtiötä pitkään ja lopulta päätin ostaa osakkeita pari viikkoa ennen tulosjulkistusta, jonka seurauksena osake tippui 20 prosenttia. Yhtiö on mielenkiintoinen markkinointianalytiikkayhtiö Ruotsista, jolla on pitkä lista nimekkäitä asiakkaita, henkilöitynyt omistus ja ihan asialliset numerot. Markkinointi on kuitenkin se, mistä säästetään yleensä ensimmäisenä.
 • Drägerwerk: Laatuyhtiöstä käänneyhtiöksi muuntautuneen Drägerin matka on ollut kivinen. Viimeksi yhtiö on kamppaillut korkeiden komponentti- ja rahtihintojen sekä saatavuusongelmien kanssa. Olen kuullut myös Drägerin kilpailijan työntekijältä, että Dräger sitkeästi ottaisi kauppaa alemmalla hinnalla. Myyntimiehet tapaavat sanoa näin, kun häviävät ison kaupan. Ostin osakkeita lisää aiemmissa merkinnöissä käsitellyistä syistä. Sijoitusteesi ei ole muuttunut juurikaan.
 • Fresenius: Saksalaisesta osingonkorottajasta on tullut todellinen käänneyhtiö. Osinko tuskin on vaarassa, mutta yhtiöllä tulee menemään pitkään ennen kuin bisnes rokkaa. Ostin kuitenkin hieman edellistä myyntiä alempaa, koska ajattelen downsiden olevan enää hyvin rajallinen.
 • Advance Autoparts: Ostin ensimmäisen erän amerikkalaisen autotarvikekauppiaan osakkeita. Vaikka yhtiä häviää kilpailijoilleen Autozonelle ja O’Reillylle pääomantuotoissa ja menneessä kurssikehityksessä, ajattelin, että lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä osake olisi parempi sijoittajalle. Kurssi on ollut lähes vapaapudotuksessa, mielestäni ilman merkittäviä uutisia. Ostin osakkeita luonnollisesti liian aikaisin, mutta olen valmis ostamaan lisää pudotuksen tasaannuttua. Sellainen tilanne tulikin jo kuun lopussa, jolloin ostin vielä toisen erän.
 • Travis Perkins: Ostin englantilaisen rakennustarvikekauppiaan osakkeita. Ajatuksissani oli lyhyt treidi, ja pankkikriisin eskaloituessa tulen todennäköisesti myymään osakkeet hyvin pian. 
 • Domino’s Pizza Group: Ostin kuun puolivälissä takaisin helmikuussa myymäni osakkeet huomattavasti alempaa, lähes edellisen oston tasolta. Tavoittelen vain pientä korjausliikettä ylöspäin sekä mahdollisesti myös noussutta osinkoa.
 • Securitas: Ostin lisää Securitaksen osakkeita noin 83 kruunun hintaan. Mielestäni osakkeen pitäisi maksaa noin 100 kruunua ja kevennän suurta positiotani jos sitä uudelleen lähestytään. Tavoitehinnat taitavat olla ulkomuistista 130 kruunun tietämillä.
 • Companhia Brasileira de Distribuicao: Erikoistilanne, osiensa summa sijoituscase, jossa brasilialainen vähittäiskauppayhtiö on jakamassa kolumbialaisen ruokakaupan osakkeet omistajilleen. Brasilian osuuden saa suurinpiirtein ilmaiseksi.
 • Vinci Partners: Ostin brasilialaisen varainhoitajan osakkeet takaisin kurssin laskettua taas alle edellisten ostohintojen. Näen, että Brasilian poliittiset riskit ovat ylimitoitettuja ja tällä positiolla haen vain pientä pomppua ylöspäin.

Myynnit

 • Haier Smart Home: Myin kiinalaisen Haierin Saksaan listatut osakkeet. Pidän yhtiöstä ja osakkeesta, mutta en ollut varma nousupotentiaalista pahimman aliarvostuksen purkauduttua. Tuottoa neljässä kuukaudessa 20 %.

***
Yli helppolukuista 400 slaidia sijoittamisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta edulliseen pakettihintaan, katso Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti