torstai 19. tammikuuta 2023

Kevensin karhuralliin - vielä on vaikea uskoa kunnon nousuun

Sijoituspäiväkirja

Tammikuu 2023 - kuukauden ensimmäinen puolisko

Ostot

 • Synsam: Ostin ruotsalaisen vasta listautuneen silmälasikauppiaan osakkeita. Kurssilaskun jälkeen osake vaikuttaa edullisesti arvostetulta, yhtiö maksaa luultavasti mojovan osingon ja pidän Synsamia mahdollisena yritysostokohteena optikkomarkkinan konsolidoituessa lännessä. Synsam elpyi markkinan mukana heti kymmenisen prosenttia, mutta pidetään tämä pieni erä salkussa. Minulla on hieman pulaa sijoitusideoista Tukholman pörssissä, jossa mielestäni kannattaisi hyödyntää edullista kruunua.
 • Airtel Africa: Ostin toisen erän Airtel Africaa, suuressa osaa Afrikkaa toimivaa teleoperaattoria, jolla on nopeasti kasvava mobiililompakko palvelu. Ensimmäinen ostoni elokuussa oli hieman hätäinen ja laskin keskihintaa ensimmäisen position ollessa parinkymmenen prosentin miinuksella.
 • Serviceware: Veivasin saksalaista Servicewarea  joulukuussa verovähennyksiksi ja kasvatin sijoitustani. Ostin osakkeita vielä lisää 6 euron hintaan sen heitellessä voimakkaasti. Odotukseni yhtiön arvosta ovat laskeneet kurssilaskun myötä, vaikka pidän osaketta yhä edullisena. Sijoituksen ympärille voi rakentaa hyvän tarinan, mutta yhtiö ei ole kyennyt elämään sen mukaisesti. Liiketoiminnan kääntyminen voitolliseksi olisi nykyisessä markkinaympäristössä tärkeää, mutta siihen menee todennäköisesti vielä vuosi tai kaksi.

Veivaukset

 • Vinci Partners: Ostin brasilialaista varainhoitajaa 8,5 dollarilla ja osakkeet menivät muutama päivä myöhemmin kaupaksi etukäteen asettamallani toimeksiannolla yli 9,5 dollariin yhtiön verrokin hyvän tuloksen siivittämänä. Viikkoa myöhemmin Vinci laski takaisin 9 dollariin. Pohdin takaisinostoa.

Myynnit

 • Aktia: Ostin Aktiaa spekulatiivisesti joulukuun alkupuoliskolla. Myin osakkeet määrittämääni tavoitehintaan. Voittoa 5 prosenttia.
 • Archer Daniels Midland: Myin alle puolet pitkäaikasesta sijoituksestani yhteen maailman suurimmista maataloustuotteiden “käsittelijästä”. Yhtiö oli vahvasti hyötynyt sijoittajien kiinnostuksesta sektoria kohtaan. Osake taittui kuitenkin laskuun pitkän nousun jälkeen ja hieman myöhästyin määrittelemästäni myyntitasosta. Tuottoa vuonna 2017 ostetulle erälle 116 prosenttia.
 • Securitas: Kevensin Securitas positiota 94 kruunun tuntumassa pienellä myyntierällä. Olin osallistunut isosti sen osakeantiin viime vuonna. Ostan takaisin jos näemme korjausliikettä alaspäin. Tuottoa vaatimattomat 12 % vuonna 2011 ostetulle erälle. Nykyinen heikko kruunu pienensi tuottoa.
 • Scandic: Myin joulukuussa ostetut Scandicit pois. 18.1. Scandic ampaisi yli 10 prosentin nousuun. Jos olisin pitänyt osakkeet tuohon saakka, olisi euromääräinen voitto nelinkertaistunut. Voittoa nyt vain vaatimattomat 6 prosenttia. 
 • SAP ja Bayer: Ostin saksalaisia jättejä joulukuun lopussa. SAP:n osakkeet myin ennakkoon määrittelemääni tavoitehintaan. Bayeria maltoin pitää muutaman päivän pidempään, joka palautui juuri kuten aavistelin sakkotuomion aiheuttamasta ylimyynnistä. Ensimmäisestä tuottoa 5 % ja jälkimmäisestä 10 %. Bayeria minulle jäi myös toiseen salkkuun. 
 • IUS8: Ostin kehittyvien markkinoiden infrastruktuuriosakkeisiin sijoittavaa ETF:ää joulukuun loppupuoliskolla. Se on treidannut suhteellisen luotettavasti 13,5 ja 15,5 välissä. Myin ETF:n taas reilusti 14,4 euroon. Minulla on ETF:ää suurempi erä erillisessä ETF:salkussa, joten tämä oli puhtaasti kurssiliikkeen pelaamista.

Toistan jälleen ja vielä viime vuodelta tuttua kaavaa myydessäni spekulatiivisia tai lyhytaikaisia sijoituksia turhan varhain. Toisaalta ne ovat ennalta määritetyn suunnitelman mukaisia. Kehnoa suunnitelmaa ei kuitenkaan kannattaisi toteuttaa orjallisesti. Tammikuussa onnistuin soveltamaan osittain. Myynnit perustuvat myös ajatukseen parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Nykyisessä markkinaympäristössä ei mielestäni kannata katsoa liikaa taakse, voittoja kannattaa markkinoiden heitellessä ottaa pitkin matkaa kotiin. En usko vielä osakkeiden tukevaan nousuun.

***
Yli helppolukuista 400 slaidia sijoittamisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta edulliseen pakettihintaan, katso Vaurastumisen välineet.

3 kommenttia:

 1. Anonyymi25.1.23

  Mikähän on salkkusi arvo nyt v. 2023, kun olet ollut aktiivinen markkinoilla? Viereisen taulukon mukaan 2020 ollut 302.207€.

  VastaaPoista
 2. Hei, saitko osinkoja vuonna 2021 ja 2022? Mitkä ovat nuo omaisuuslajit joka on lueteltu oikeassa reunassa kahdessa eri sarakkeessa?

  VastaaPoista
 3. Sain toki. Ei taida noita enää pystyä Bloggerissa päivittämään? En ole onnistunut.

  Siinä on "osakkeet" ja "kaikki ml. osakkeet".

  VastaaPoista