torstai 16. helmikuuta 2023

Onko Enentosta enää mihinkään?

Sijoituspäiväkirja

Helmikuu 2023 - Tammikuun jälkipuolisko - helmikuun alkupuolisko

Ostot

  • British American Tobacco: Ostin nikotiinituotevalmistajan osakkeita kasvattaakseni osinkotuloja. Osake oli painunut uudelleen houkuttelevalle tasolle. Osake otti siipeensä pian osavuosituloksesta, joka ei mielestäni ollut niin heikko kuin markkinat antoivat ymmärtää. Kurssi toipuikin melko nopeasti. 
  • Novem: Edullisesti arvostettu saksalainen autojen sisustuskomponenttien valmistaja, joka listautui viime vuonna pörssiin. Osakekurssi on puolet listautumishinnasta. Yhtiö on yhden pääomistajan käsissä, toimii premium segmentissä ja se on markkinajohtaja tuotekategoriassaan.
  • Fielmann: Ostin lisää saksalaisen silmälasikauppiaan osakkeita kurssin laskettua ilman uutisia. Ehkäpä luvassa on heikko tulos.
  • Enento: Ostin Enentoa kahteen otteeseen, ennen ja jälkeen tulosjulkistuksen. Yhtiön kehitys antaa toivomisen varaa. Kassavirta oli vahva, mutta kasvu ja yhtiön ohjeistus eivät ehkäpä oikeuta nykyiseen arvostukseen. Riskinä on, että kurssi painuu alemmalle tasolle odottelemaan pystyykö yhtiö kasvamaan.

Veivaukset

  • Serviceware: Myin veroveivauksen yhteydessä kasvattamani Serviceware position kurssin piikattua 7,3 euroon. Kurssi laski takaisin helmikuun puoleen väliin mennessä ja ostin osakkeet takaisin 6,7 eurolla. Tuottoa 7 %.
  • BIMObject: Veivailin salkkuuni jumittunutta teknohuuman syöksijää. Kotiutin tappioita aimo kasan ja pikkiriikkiseksi lohdutukseksi onnistuin onnekkaasti ajoitetuilla ostoilla ja myynneillä tekemään pienen osan takaisin. Tappiota 50 %.
  • VF Corp: Muun muassa Northface ja Timberland vaatemerkit omistava yhtiö ilmoitti lopulta osingonleikkauksesta. Yhtiön osake ei reagoinut jyrkästi joten päätin myydä, seuraavana päivänä kurssi lähti vasta laskuun ja ostin osakkeet takaisin. Osingonleikkaus oli seurausta surkeasta pääoman allokoinnista yhtiön ostettua velkarahalla suuren määrän omia osakkeita kalliiseen hintaan. Yritysjohtajat ovat harvoin hyviä sijoittajia.

Myynnit

  • Matthews: Myin monialayhtiö Matthewsin osakkeet kurssinousun jälkeen. Yhtiö oli antanut erittäin hyviä uutisia yhden toimialansa tilauskantaan liittyen, mutta yhtiön tuloslaskelma vaikutti edelleen hämmentävältä sen tehdessä isoja alaskirjauksia ja kirjatessa kerta toisensa jälkeen toistuvia kertaluonteisia kuluja. Tuottoa 15 %.
  • Weyco: Koetin myydä puolet positiosta mutta vähävaihtoista osaketta meni vain neljäsosa kaupaksi. Jäädään keräämään osinkoja jäljelle jääneillä. Tuottoa reilu 7 %.
  • Millicom: Myin latinalaisessa Amerikassa toimivan puhelinoperaattorin osakkeet kurssin saatua vihdoin tuulta alleen yrityskauppaspekulaatioiden ansiosta. Minulla jäi osaketta vielä kahteen muuhun salkkuun. Tuottoa 44 %.

***
Yli helppolukuista 400 slaidia sijoittamisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta edulliseen pakettihintaan, katso Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti