torstai 15. joulukuuta 2022

Poliittisen epävarmuuden ystävä

Sijoituspäiväkirja

Joulukuu 2022 - Kuun ensimmäinen puolisko

Ostot

 • Ecopetrol: Ostin kolumbialaisen valtio-omisteisen öljy-yhtiön osakkeita. Kolumbiaan valittiin ensimmäinen vasemmistolainen presidentti vuosikausiin. Markkinat säikähtivät. Öljy-yhtiöille on jo säädetty lisäveroja, joten pelot ovat osin oikeutettuja. Hallitus on kuitenkin joutunut jo peräytymään pahimmista linjauksistaan. Ecopetrol tekee ennätystulosta, maksaa tai ainakin maksoi korkeaa osinkoa ja on arvostettu P/E:llä 2,5 historiaan katsottaessa. Paljon pahaa on jo hinnassa.
 • Bancolombia: Ostin pienen avausposition kolumbialaisessa pankissa Bancolombiassa. Kuten Ecopetrolin tapauksessa, poliittiset pelot ovat ajaneet kurssin pohjamutiin. Yhtiö tekee tasaista tuloista erinomaisin tunnusluvuin. Suorituskyky on esimerkiksi Nordeaa paljon parempi ja osake on huomattavasti edullisempi.
 • Vincit: Tein pienen lisäyksen Vincit positioon. En osaa arvioida todennäköisyyttä sille, että yhtiö saa kannattavuutensa takaisin ylös. Voi olla, että loiston päivät ovat jo ohitse. Näen kuitenkin arvostuksen sellaisena, että paljoa ei tarvitse parantaa niin osakkeessa on nousuvaraa. Vaikka Yhdysvallat on varmasti vaikea markkina, yhtiö on kasvanut siellä vauhdikkaasti ja kannattavasti. Bilot yrityskauppa on tuonut vain kuluja tänä vuonna, ensi vuonna Vincit voi hyötyä säästöistä. Tätä julkaistaessa Netum antoi tulosvaroituksen, mikä langettaa varjon Vincitin ylle.
 • Aktia: Ostin erän Aktiaa spekulatiivisessa mielessä. Vaikka yhtiön tulovirroista varainhoito on suurin, näin osakkeen teknisesti mielenkiintoisena ja karhurallin voivan tuoda vetoa neljännen kvartaalin tulokseen.

Veivaukset

 • Tamtron: Osallistuin Tamtronin antiin. Pidin yhtiön liiketoimintaa ja suunnitelmia mielenkiintoisina. Lähdin kuitenkin enemmän tavoittelemaan pientä nousua annin jälkeen. Myin osakkeet listautumishintaan toisena kaupankäyntipäivänä. Katsotaan lähempänä vitosta uudelleen.

Myynnit

 • Village Supermarket: Myin marraskuun lopussa ostetut osakkeet. Tuolloin kurssi kävi ilman syytä voimakkaan myyntivolyymin takia kuopassa, josta osake toipui nopeasti. Valitettavasti dollari/euro kurssi söi tuoton, joka jäi euroissa 1,2 prosenttiin. Dollarit jäivät kuitenkin valuuttatilille.
 • KSB: Myin viimeisen erän saksalaisen pumppu- ja venttiilivalmistajan osakkeita. Kurssi oli ottanut nopean mutta pienen spurtin ylöspäin yli 340 euron. Saatan ostaa pienen erän takaisin jos kurssi palaa takaisin lähelle tasasatasta. Tuottoa kahdessa vuodessa 72 prosenttia.
 • Organon: Myin edullisesti arvostetun lääkevalmistajan osakkeet reilun parin viikon omistuksen jälkeen. Tuottoa noin neljä prosenttia euroissa laskettuna.
 • Fleming Properties: Myönsin virheeni Fleming Propertiesin kanssa. Yhtiön velkaprofiili ja korkojen nousu tekivät rumaa jälkeä kurssigraafilla. Enemmän kuin olin arvannut. Huonot uutiset tulipalon korjauksista todennäköisesti olivat rikkana rokassa. Tappiota 20 prosenttia. 
 • Universal Insurance: Otin osingon irrottua vakuutusyhtiöstä tappion kotiin verovähennyksiksi. Tappiota 13 prosenttia tällä kertaa valuuttakurssin avittamana.
 • Afry: Myin Pöyryn ostaneen ruotsalaisen suunnittelutoimisto Afryn osakkeet. Nämä olisi pitänyt myydä kurssin huidellessa 300 kruunussa, jolloin osake oli hyvin kallis. 180 kruunussa se näyttää pintapuolisesti olevan vieläkin. Tuottoa 14 prosenttia.

***
Yli 400 slaidia sijoittamisesta edulliseen pakettihintaan, katso Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti