Sijoituspäiväkirja
Joulukuu 2022 - Kuun jälkimmäinen puolisko
Kuun jälkipuoliskolla koetin hiki hatussa keksiä myytävää verovähennyksiksi, mutta samalla tuli tehtyä ostoja niin lyhyempään kuin pidempään pitoon.
Ostot
- Telefonica Brasil: Alkukuusta ostin kahta kolumbialaista osaketta. Uusi presidentti horjutti osakkeiden hintoja myös Brasiliassa ja otin salkkuuni vakaata teleoperaattoria, joka tilittää pääomistajalleen muhkean osingon.
- SAP: Ostin takaisin marraskuussa myydyt SAP:n osakkeet. Todennäköisesti turhan varhain, mutta sepä ei olisi mitään uutta. Tällä kertaa olen valmiimpana ostamaan osakkeita lisää, jos käymme uudelleen 90 euron tuntumassa. Olen myös valmis myymään tai pitämään osakkeet, jotka hinnoitellaan noin 18 P/E:llä vuoden 2023 tulosennusteeseen nähden. Se ei ole kamala hinta tuotteelle, jonka käyttämistä asiakkaan on lähes mahdoton lopettaa. Lähes 40 % liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista ja yhtiö hyötyy tällä hetkellä vahvasta dollarista.
- Weyco: Ostin takaisin kenkävalmistajan osakkeet, kun sen osakekurssi laski hieman edellisen ostotason alapuolelle. Teesini oli se, että enimmäkseen toimistokenkiä myyvän yhtiön liiketoiminnassa riittää vielä virtaa vuosineljänneksen tai kahdeksi. Juuri ennen uuttavuotta kurssi lasketteli kolmessa päivässä reippaasti ja ostin osakkeita vielä toisen erän.
- Dr. Martens: Vaikka Iso-Britannian näkymät ovat brexitin jälkeen sumuiset, Lontoosta löytyy paljon houkuttelevalta vaikuttavia osakkeita. Olen koettanut löytää yhtiöitä, joiden liiketoiminta on mahdollisimman kansainvälistä, mutta joiden osakekurssia painaa listaus typerysten saarella. Dr. Martens oli kaltoin kohdeltu IPO-yhtiö, jonka liiketoiminta oli ainakin vielä hyvässä vedossa, alhainen arvostus ja kohtuullinen osinko.
- DCC: Toinen ostos Lontoosta oli DCC, jolla on vaikuttava historiallinen sarja tulosparannuksia ja osinkokorotuksia. DCC harjoittaa kolmenlaista kauppaa: poltto-aineet, terveydenhuollon tarvikkeet ja tietotekniikkatarvikkeiden jakelu. Yhtiön suurin segmenttil, polttoainekauppa, on luonnollisesti pitkällä aikavälillä hiipuva liiketoiminta, mutta yhtiö on alkanut muuntautumaan yritysostoin hankkimalla aurinkopaneeleita ja lämpöpumppuja jakelevat tukkukaupat. DCC:n osake hinnoiteltiin erittäin edullisesti tulokseen ja track-recordiin nähden. Irlantilaisen yhtiön osingoista taitaa suomalaiselta sijoittajalta mennä korkea ennakonpidätys.
- IUS8: Ostin jälleen kehittyvien markkinoiden infraosakkeisiin sijoittavaa ETF:ää, joka on liikkunut suhteellisen luotettavasti 13,5-15,5 euron vaihteluvälissä.
- Scandic: Ostin pienen erän Scandicia spekulatiiviseksi sijoitukseksi kurssin laskettua 32 kruunuun. Hotellien käyttöasteet ovat hyvällä tasolla ja hotelliketjut eri puolilla maailmaa ovat raportoineet vahvoja tuloksia. Tavoitteena myydä 35 kruunun tietämillä.
- Bayer: Ostin Bayeria pienen erän spekulatiivisesti, kun yhtiölle langetettiin jälleen korvaustuomio Yhdysvalloissa sen katastrofaalisen Monsanto yrityskaupan jäljiltä. Bayer toimii mielestäni markkinaympäristöön nähden houkuttelevilla toimialoilla: lääkeet ja kasvinsuojeluaineet. Kauppa perustui siihen, että useimmiten sakot ovat markkinoilta unohtuneet ja osake on korjannut ylöspäin, kun markkina-arvon lasku oli moninkertainen sakon suuruuteen verrattuna.
- Aallon: Ostin lisää Aallon Groupin osakkeita kurssin laskettua 10,25 euroon. En ollut ymmärtänyt ostaa osakkeita yhdeksän euron tuntumassa, mutta mielestäni osake pitäisi olla pikemminkin 11-12 euron haarukassa.
(Vero)veivaukset
- Serviceware: Ostin ensin salkkuun saksalaisen ohjelmistoyhtiön Servicewaren osakkeita. Seuraavana päivänä myin maaliskuussa ostetun erän pois. Kurssi oli puolittunut ja osakkeet olivat jääneet typerästi käsiini. Osake on erittäin edullinen myyntiin perustuvin arvostuskertoimin, mutta koska yhtiö ei tee tulosta ja sen tekeminen näyttää viivästyvän, on vaikea odottaa kurssin palautuvan alkuvuoden tasolle.
- Universal Insurance: Ostin takaisin osan kuun alkupuolella myymistäni osakkeista. Kurssi tipahti myynnin jälkeen markkinoiden mukana ja yhtiön ympärillä liikkui uutisia, jotka itse tulkitsin positiivisiksi.
- Verkkokauppa.com: Minulle oli jäänyt typerästi käsiini kalliilla ostettuja Verkkokaupan osakkeita. En tiedä, mikä minuun oli mennyt maksettuani yli 8 euroa osakkeelta. Päiväkirjaote kuitenkin paljastaa virheen. Ostin osakkeita alle kolmen euron salkkuuni lisää ja myin kesäkuussa 2021 ostetut 67 prosentin tappiolla.
- Olin ostanut Verkkokauppaa sekä sen liiketoiminnan että markkinasyklin huipulla. Useimmiten olen onnistunut välttämään tällaisen tuplavirheen, mutta nyt sekin osui kohdalle. Vuonna 2023 olemme luultavasti päinvastaisessa tilanteessa, milloin osakkeita tulisi ostaa.
- Telia: Ostin ja myin Teliaa verovähennykseksi. En tiedä millainen ansa Telia on. Tulokseen nähden Telia on edelleen kallis, enkä osaa ajatella kuinka tulos lähtisi aivan lähitulevaisuudessa merkittävään kasvuun?
- Terveystalo: Tämän vuotiset lisäykset Terveystaloon osoittautuivat virheeksi. Yhtiöstä tulikin haasteissa kieriskelevä käänneyhtiö. En ollut kuitenkaan vielä valmis luovuttamaan sijoituksen suhteen, vaan ostin ja myin osaketta realisoidakseni verovähennyksiä. Ensi vuonna pohdittavaksi jää, lisätäkö positioon pinnistääkseni sijoituksen kanssa joskus plussalle.
Myynnit
- Resurs: Myin verovähennykseksi Resurs Bankin osakkeet. Verkkokaupasta poiketen Resurs oli virhe toisella tapaa. Tappiota 61 prosenttia. Osinkoja kertyi neljän vuoden omistusaikana noin viidenneksen verran tappiosta ja Resursista oli aiemmin irronnut toinen yritys, joten tappio oli merkittävästi raportoimaani pienempi.
- Tallink: Myin viime vuonna veromyyntinä osan Tallink positiostani, koska toimeksianto ei sattunut toteutumaan kokonaisuudessaan. Pieni osa jäi salkkuun odottelemaan elpymistä, jota koskaan ei tapahtunut ja Tallink osoittautui kuolleeksi lastiksi. Tein sijoituksen Tallinkiin juuri ennen koronapandemian alkua, enkä tuolloin suostunut myöntämään tai ymmärtämään, että tuolloin oli tosi kysymyksessä ainakin osakemarkkinoiden kannalta. Jos panikoit, panikoi nopeasti. Tappiota 37 prosenttia.
***
Yli helppolukuista 400 slaidia sijoittamisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta edulliseen pakettihintaan, katso Vaurastumisen välineet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti