tiistai 31. elokuuta 2021

Sijoitusperusteena sääilmiö?

Sijoituspäiväkirja

Elokuu 2021

Elokuussa tein monenlaista pientä näpräystä osinkotuloihin tähtäävässä suurimmassa salkussani. Osallistuin ruotsalaisen Dustinin osakeantiin, jolla yhtiö rahoittaa hollantilaista yritysostoa noustessaan Euroopan kahdeksanneksi suurimmaksi IT-jälleenmyyjäksi. Merkitsin myös vähän Tallinkin osakkeita, vaikka yhtiön tilanne näyttää melko kehnolta. Ensimmäinen Tallink ostoni tapahtui juuri ennen koronan eskaloitumista euron hintaan, nyt laivoja saa annista puolet pienemmällä summalla. Myin saksalaisen kiinteistösijoitusyhtiö DIC Assetin osakkeet pienellä voitolla vapauttaakseni käteistä. Yhtiö julkaisi hyvän osavuosituloksen, mutta kurssi ei siihen liiemmin reagoinut. Myin myös 100 kappaletta Puuilon osakkeita, olin ostanut niitä 100 kappaletta lisää heinäkuussa, juuri ennen kurssin pyrähtämistä yli 9 euron. 

Osinkosalkussa tein sijoituksen amerikkalaiseen Universal Insurance Holding (UVE) yhtiöön. Olen sijoittanut yhtiön osakkeisiin myös muissa salkuissani. UVE on amerikkalainen pieni vakuutusyhtiö, jonka pääasiallinen toimialue on kiinteistö- ja vahinkovakuuttaminen Floridassa. Yritystä voi luonnehtia käänneyhtiöksi ja sijoitusta enemmän spekulatiiviseksi. UVE maksaa kuitenkin 4,5 prosentin osinkoa matalalla osingonjakosuhteella, joten pientä tuottoa on odotettavissa vaikkei merkittävää käännettä yhtiön liiketoiminnassa tapahtuisikaan. 

Miten Universal Insurance saavuttaisi liiketoiminnan käänteen? Yhtiö on kärsinyt hirmumyrskyjen aiheuttamista tavanomaista korkeammista korvausmaksuista ja vakuutuspetoksista. Floridassa vakuutusmaksut ovat nousseet ja lainsäädäntö on muuttunut ja muuttumassa vakuutusyhtiöille suotuisammaksi korvaushakemuksiin liittyen. Vaikka hirmumyrskykausi on vasta näin syksyllä kovimmillaan, myrskyjä on ollut edellisvuosia vähemmän ja suurimmat myrskyt ovat pyyhkäisseet Floridan ohitse. Lisäksi yhtiö on ottanut pieniä askeleita Floridan ulkopuolelle hakiessaan kasvua ja hillitäkseen Floridaan liittyviä liiketoimintariskejä. Yhtiö ohjeistaa tälle vuodelle samantasoista tulosta kuin vuodelle 2017, jolloin yhtiön osakekurssi oli noin 70 % korkeammalla. 

UVE:n ylärivillä on siis potentiaalia kasvaa kahden tekijän vaikutuksesta: nousevat hinnat ja maantieteellinen laajentuminen. UVE:n kustannuksilla on potentiaalia laskea myös kahden tekijän vaikutuksesta: pienenevät korvausvaatimukset lainsäädännön vaikutuksesta ja pienempi määrä myrskyvahinkoja sään vaikutuksesta. Koska yhtiön arvostustaso on matala, eteenpäin katsova P/E 6, P/B alle 1 ja yhtiö on ylittänyt tulosodotukset jo useana kvartaalina perätysten, riittänee muutamien katalyyttien toteutuminen ja sijoittajien kiinnostuksen herääminen kurssinousua varten.Vaikka sääilmiöihin perustuva sijoitusteesi on osin vedonlyöntiä, näen, että pahin on yhtiön osakekurssiin jo hinnoiteltu.

Elokuun puolivälin seurannassa kokonaisvarallisuuteni arvo oli 200 000 euroa korkeammalla kuin viime vuoden elokuussa ja ylsi lähes 664 000 euroon. Osakesalkkuni arvo oli 410 000 euroa. Uusi kymppitonni on ylitetty joka kuukausi aina maaliskuusta alkaen. Markkinat ovat tarjonneet melkoisen myötätuulen.

***
Miten ja mihin sijoittaisin? Hanki suuntaa ja ideoita, lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti