maanantai 20. syyskuuta 2021

Vuosikymmenen tuloskertoimet: 2011-2021

Merillä seilatessani kohti Saksaa oli aikaa tarkastella tilastoja. Olen pitänyt kirjaa jokaisen kuun viidestoista päivä salkkuun talletetusta pääomasta, salkun arvosta ja paperivoitosta sekä nettovarallisuudestani. Elokuussa kirjanpitoni näiden lukujen osalta tuli ensimmäistä kertaa täydelliseksi vuosikymmenen mittaisella ajanjaksolla.  

Oma pääoma on 5,5 kertaistunut

Elokuussa 2011 olin tallettanut osakesalkkuuni 33 850 euroa. Elokuussa 2021 olen tallettanut osakesalkkuuni 188 000 euroa. Dokumentoidun sijoitushistoriani aikana olen tallettanut salkkuuni omaa pääomaa keskimäärin 1300 euroa kuukaudessa. Keskiarvoa nostaa noin satasella tänä vuonna tehdyt ylimääräiset talletukset. Olen kuukausittain tallettanut osakesalkkuun uutta pääomaa yhtä poikkeusta lukuunottamatta. 

Vuonna 2019 en lisännyt salkkuun uusia varoja kuuteen kuukauteen, koska näin markkinan liian arvokkaana. Ajatus ja ajoitus olisi ollut onnistunut, jos olisin uskaltautunut laittamaan kaikki nämä varat markkinoille koronana pohjilla. Vaikka jatkoin koronapohjilta ostoja, meni yksi harvoista suurista mahdollisuuksista varovaisuudella ohitse. Onneksi pysyin kuitenkin strategiassani ja pidin kiinni omistuksistani.

“The wise ones bet heavily when the world offers them the opportunity, they bet big when they have the odds, and rest of the time they don’t. It’s just that simple.” -Charley Munger

Saatan olla keskimääräistä fiksumpi, mutten viisas, joten jatkan sijoittamista kuukausittain pienissä erissä. 

Osakesalkkuni arvo on lähes 12 kertaistunut

Kymmenen vuotta sitten salkkuni arvo oli 34 800 euroa. Kymmenen vuotta myöhemmin osakesalkkuni arvo on 410 000 euroa. 121 kuukauden aikana salkun arvo on laskenut 31 kuukautena, kun arvoa on kirjattu ylös jokaisen kuun 15. päivä. Toisin sanoen, osakkeiden arvonnousu, osingot ja salkkuun talletettu pääoma ovat saaneet aikaan sen, että osakesalkkuni arvo on kasvanut 75 % ajasta vuosikymmenen aikana. Kahdeksana kuukautena kolmestakymmenestäyhdestä salkun arvo on laskenut alle prosentin. 

Luonnollista mutta huomionarvoista on se, että suurin pudotus on 26 prosentin suuruinen kun taas suurin kuukausittainen arvonnousu on 12 prosenttia. Osakkeet menevät alas hissillä ja nousevat portaita pitkin.

Osakesalkkuni paperivoitto on 222 kertaistunut

Elokuussa 2011 osakesalkkuni oli voitolla tonnin verran. Kymmenen vuotta myöhemmin osakesalkkuni olisi arvoltaan 222 000 euroa enemmän kuin olen sinne tallettanut rahaa. Tarkasteluajankohdasta johtuen väliotsikosta saadaan repäisevä. Kuukautta aiempaan ajankohtaan, heinäkuuhun 2011, verrattuna paperivoittoni olisi vain 44 kertaistunut, koska paperivoittoni oli tuolloin 5000 euroa. 

Tilastot saadaan puhumaan haluttua sanomaa, kun tarkasteluaikaväli valitaan siihen sopivalla tavalla. Sijoittaminen näyttää tuottoisalta, kun tarkasteluaikaväli valitaan sopivalla tavalla. Myös yksittäiset osakkeet voivat näyttäytyä eri tavalla, kun aikaväli valitaan sopivasti. Tarkasteluajanjaksolla ja ajoituksella on merkitystä, vaikka usein toisin väitetään.

Nettovarallisuuteni on kasvanut 85 % ajasta

Nettovarallisuuteni pitää sisällään osakesijoitukset, asuntosijoitukset sekä muut sijoitukset ja säästöt. Osakesalkkuni lisäksi muuta omaisuutta velkojen jälkeen on vuoden 2021 elokuussa 248 000 euroa eli yhteensä 658 000 euroa. Tämän luvun ulkopuolelle jätän 30 000 euron hätärahaston, joka on tällä hetkellä korvamerkitty siirtymään päivätyöstä sijoittajaksi. Nettovarallisuuteni 10 vuotta sitten oli noin 44 000 euroa eli nettovarallisuuteni on siis 15 kertaistunut. 

Nettovarallisuuteni on kasvanut etenkin palkkatulosta ylijääneillä säästöillä, joita en ole sijoittanut osakkeisiin. Valitettavasti en ole tilastoinut näiden säästöjen vaikutusta erikseen. Kasvua siivittävät sijoitusten tuotot ja velkojen lyhentyminen. Näiden kolmen tekijän vaikutuksesta nettovarallisuuteni on laskenut vain kahdeksanatoista kuukautena 121 kuukaudesta eli myönteisesti ajatellen nettovarallisuuteni on siis vuosikymmenen aikana kasvanut 85 prosenttia ajasta. Säästäminen ja asuntosijoittaminen tuo vaurastumiseen vakautta.

Nyt pohdin, kuinka onnistuisin välttämään seuraavan kuopan graafilla. Todennäköisesti tavoilleni uskollisena ajan siihen voimakkaassa osakepainossa. Se lienee osinkoja painottavan sijoittajan kohtalo?

***
Aloita pitkäaikainen säästäminen ja sijoittaminen lukemalla Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti