torstai 29. huhtikuuta 2021

Salkku kasvoi 65 tonnia neljässä kuukaudessa

Sijoituspäiväkirja

Huhtikuu 2021

Huhtikuussa tein kaksi pidempään pitoon tarkoitetun ostoa. Tein pienen 200 kappaleen lisäyksen ruotsalaiseen Resurs Bankiin. En ole vakuuttunut, että Resurs olisi kovinkaan hyvä pitkän aikavälin sijoitus. Laskin ostoksella keskihintaa ja tarrauduin yhtiön korkeaan osinkoon, joka noin 50 kruunun hinnalla oli yli 5 prosenttia. Resurs saattaa maksaa lisää osinkoa vielä loppuvuodesta, jos poliitikot sen sallivat. Tarkastan loppuvuodesta kuinka Resursin liiketoiminta kehittyy, yhtiö voi jonain päivänä yltää vuotuiselle myyntilistalle. Kirjoitin tämän kappaleen ennen Resursin osavuositulosta, joka osoittautui kehnoksi ja kurssi niiasi huomattavasti. Lisäys oli siis virhe ja olisi kannattanut jättää vallan tekemättä, kun ajatukseni yhtiön suhteen olivat suhteellisen selvät.

Ostin lisäksi pienen erän Pfizeria kuun alussa. Minulla oli yhtiön osakkeita kahdessa muussakin salkussa, kaikenkaikkiaan sata kappaletta. Pääteesinä oli se, että koronarokote sataisi yhtiön laariin. Sitä odotellessa yhtiö maksaa noin 4 prosentin osingon ja tekee muitakin lääkkeitä. Yhtiö on poistanut patenttiongelmat siirtämällä geneeriset lääkkeet Viatrikseen. Vihdoin kuun loppupuolella markkinat alkoivatkin tunnistaaa Pfizerin menestystä rokotteissa, kun muiden valmistajien rokotteet saivat kielteistä julkisuutta. Pfizerin osake alkoikin kivuta ylöspäin.

Ostin myös Kemiran takaisin osinkosalkkuuni sen koettua kovia tulosjulkistuksen jälkeen. Toisin kuin Inderes pidän todennäköisenä, ettei Kemira saa siirrettyä kasvaneita raaka-ainekustannuksia myyntihintoihin niin, ettei kustannusten nousulla olisi kielteistä tulosvaikutusta lyhyellä aikavälillä. On naiivia uskoa, että Kemiran asiakkaat “ymmärtävät”, että raaka-ainehinnat nousevat ja heidän on maksettava korkeampaa hintaa. Toivottavasti olen väärässä. Kemiran osake on kuitenkin kohtuullisen hintainen nykytilanteessa, vaikka myin osakkeet viimeksi 11-12,5 euron hintaan. Kun Tikkurila on todennäköisesti lähdössä salkusta, on siellä hyvä olla yksi Paasikivi-yhtiö.

Olen melko hyvin onnistunut pitämään itseäni varten tehdyn lupauksen, etten käy osinkosalkussa spekulatiivista kauppaa. Huhtikuussa itsekuri petti ja tein useita kauppoja. Myytyäni Hennes&Mauritzin maaliskuussa, käytin pienemmän erän salkussa, kun kurssi laski alle 200 kruunun ja nousi nopeasti 207 kruunun tienoille, jossa myin osakkeet. Lisäksi kävin kauppaa useasti ruotsalaisella Bimobjectilla, jonka kurssi liikkui oppikirjamaisesti ja vauhdikkaasti 9 ja 10 kruunun välissä. Ostin myös saksalaisen Servicewaren osakkeita, kun sen kurssi luiskahti lähelle 15 euroa ja myin osakkeet 16 eurolla kurssin pyrähdettyä ylöspäin. Huhtikuun veivaukset osinkosalkussa tuottivat 400 € pienellä pääomalla tehtynä. Hauska harrastus, mutta en suosittele. Bimobjectia ja Servicewarea minulla onkin suuremmat positiot spekulatiivisessa salkussa.

Jotta välttyisin kiusaukselta spekulointiin osinkosalkussa, toukokuun projektina onkin löytää sijoitusstrategiani mukaista ostettavaa. Kun Tikkurilasta irtoaa vielä kymppitonnin verran pääomaa, on tämä projekti vielä tärkeämpi. Korkea sijoitusaste on minulle vakuutus sen varalta, etten keinottele osakkeilla liiaksi. Spekulointia varten minulla on oma salkku. Järkevät uudet ostokset tai lisäykset vanhoihin ovat kiven alla. Kuun puolivälin seurannassa osakesalkkuni arvo nousi 367 000 euroon ja varallisuuden arvo nousi 605 000 euroon. Lisäsin pääomaa salkkuun 3000 euroa, tonnin osinkosijoituksiin ja kaksi spekulatiivisiin sijoituksiin. Salkun arvo on noussut 65 tuhatta euroa joulukuun puolivälin seurannasta laskettuna, tästä kasvusta 47 000 euroa on osinkoja ja arvonnousua.

***
Katso uusi pakettitarjous kaikista julkaisuistani verkkokaupasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti