torstai 6. toukokuuta 2021

Kannabisyhtiöt kasvavat ja kannattavat

Samaan aikaan kun Suomessa vapautettiin nelosolut päivittäistavarakauppaan, Yhdysvalloissa kannabiksen lääketieteellisen ja viihdekäytön laillistaminen on edennyt vauhdilla. Siinä missä kannabis on todennäköisesti terveellisempää kuin alkoholi, joudumme Euroopassa, muutamia edelläkävijämaita lukuunottamatta, katsomaan kannabiksen laillistamista sivusta. Sijoittaja kuitenkin on mahdollisuus osallistua verrattain uuden toimialan kasvuun. Vain harvoin sijoittajan elinaikana syntyy täysin uusia mittavankokoisia kuluttajatuoteryhmiä ja teollisuudenaloja.

Noin 40 osavaltiota Yhdysvalloissa on laillistanut kannabiksen lääkekäytön ja noin 15 osavaltiota on laillistanut sen viihdekäytön. Kanadassa kannabiksen viihdekäyttö laillistettiin jo vuonna 2018. Laillisella kannabiksella on monia sosiaalisia vaikutuksia: se vähentää rikollisuutta, vankilatuomioita ja lisää työpaikkoja. Kannabiksella voidaan hoitaa monia sairauksia paremmin kuin lääkkeillä. Kannabiksen kriminalisoinnin taustalle on rakennettu monia syitä sekä salaliittoteorioita. Suomessa kannabis tehtiin laittomaksi vuonna 1966, kolmekymmentä vuotta Yhdysvaltain jälkeen. 

Kun Suomessa pohditaan turpeen polttamisen tulevaisuutta, voisi olla tuottavampaa keskittyö toimialoihin, jotka tuovat uutta kasvua, työpaikkoja ja verotuloja. Illinoisin osavaltiossa kannabiksen tuomat verotulot ylittivätkin vastikään alkoholista saadut verotulot. Toivottavasti emme joudu odottamaan kannabiksen laillistamista kolmeakymmentä vuotta, onneksi HS Visio onkin virittänyt keskustelua kannabiksesta uutisoimalla eri aiheista. Syytä onkin, koska Yhdysvalloissa kannabiksesta on kehittymässä merkittävä teollisuuden ala. 

Miltä laillinen kannabismarkkina näyttää Yhdysvalloissa lukuina?

  • Yhdysvaltain kannabismarkkina oli vuonna 2020 15-20 miljardia dollaria. Kun mukaan lasketaan laiton markkina, koon arvioidaan olevan 100 miljardia dollaria.
  • Yhdysvaltain kannabismarkkinan uskotaan olevan vuoteen 2025 mennessä noin 30-60 miljardia dollaria. Kannabiksen viihdekäytön arvioidaan olevan tuolloin suurempi kuin craft oluen.
  • Yli 4 miljoonaa potilasta oli rekisteröitynyt kannabiksen lääkekäyttäjäksi.
  • Vuonna 2021 kannabisteollisuuden arvioidaan työllistävän noin 400 000 ihmistä.

Sijoittaminen kannabisosakkeisiin ei ole aivan uusi juttu. Useimmiten suomalaiset sijoittajat tuntevat kanadalaiset kannabisyhtiöt. Kanada on kuitenkin pieni markkina ja alaa rasittaa buumin aiheuttama kannabiksen ylitarjonta. Yhdysvalloissa kannabisyhtiöt kuitenkin kasvavat ja kannattavat. Yhtiöitä, jotka toimivat useissa eri osavaltioissa on esimerkiksi Curaleaf, Cresco Labs ja Trulieve. Ne ovat kasvaneet vauhdikkaasti kannattavasti. Nämä yhtiöt ovat niin sanotusti vertikaalisesti integroituneita, eli ne kasvattavat, jalostavat ja jakelevat kannabista ja eri tuotteita. Yhtiöt pyrkivät rakentamaan kuluttajabrändejä ja myymäläketjuja sekä edistämään kannabiksen lääketieteellistä käyttöä. Sen polttamisen lisäksi kannabista käytetäänkin aineosana juomissa, erilaisissa syötävissä ja konsentraatteina.

Kannabisosakkeisiin sijoittamiselle on monia syitä, koska uudehkolla toimialalla on useita ajureita. Tässä niistä muutamia: Kannabiksen laiton markkina siirtyy laillisiin kanaviin, uusia käyttäjiä lähtee kokeilemaan eri kannabistuotteita kun asenneilmapiiri muuttuu myönteisemmäksi, lääkärit määräävät kannabista entistä enemmän useisiin eri sairauksiin ja vaivoihin, kannabiksen käyttömuodot monipuolistuvat ja uusia markkina-alueita avautuu eri valtioiden ja osavaltioiden laillistaessa kannabiksen käyttöä. Koska kannabis ei ole Yhdysvalloissa laillista liittovaltiotasolla, osakkeiden sijoittajakysyntä on rajallista. Jos kannabis laillistetaan Yhdysvalloissa liittovaltiotasolla, voi tämä tilanne muuttua.

Kannabisosakkeisiin sijoittaminen pitää luonnollisesti sisällään useita riskejä. Uusi toimiala on käynyt lävitse jo muutaman boom&bust syklin, siksi sijoittajan tuleekin sietää voimakkaita hintavaihteluita. Toimialalle on tullut ja tulossa paljon uusia yrityksiä, mikä voi johtaa kilpailun kiristymiseen. Kannabiksen tarjonta voi kasvaa jopa kysynnän kasvua nopeammin, kuten on käynyt Kanadassa. Kannabis on lopulta vain bulkkia tai raaka-ainetta, josta jalostetaan lääke- ja kuluttajatuotteita. Pystyykö kannabiksesta tekemään kannattavaa liiketoimintaa pitkällä aikavälillä? Lisäksi poliittinen sääntely tarjoaa toimialalle sekä mahdollisuuksia että riskejä. Vaikka kannabiksen laillistamisen kehittyminen tarjoaa alalle suuren potentiaalin, voi alan sääntely tulevaisuudessa olla myös uhka.

***
Jos haluat nopeasti sisään kannabismarkkinaan ja -osakkeisiin, osta yli 50 sivuiset muistiinpanoni verkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti