perjantai 1. tammikuuta 2021

Liian paljon kauppaa joulukuussa

Sijoituspäiväkirja

Joulukuu 2020

Marraskuun lopussa hyödynsin Nordnetin mustan perjantain tarjousta ja tein pieniä lisäyksiä useampaan amerikkalaisyhtiöön. Ostin VF Corporationia, Pepsiä, Johnson&Johnsonia ja ExxonMobilia, kaikkia vain muutaman kappaleen ja yhteensä reilulla 1000 dollarilla. Sen enempää minulla ei ollut dollareita salkussani, enkä halunnut panostaa suurempia summia kovia arvostuslukuja kellottaviin amerikkalaisyhtiöihin. Kaikkiin paitsi ExxonMobiliin, jokaiseen edellä mainittuun yhtiöön olisi kannattanut tehdä lisäostoja paljon aiemmin.

Myin viimeisen erän Kemiraa, joka oli mielestäni noussut taas vaihteluvälinsä ylälaitaan. Olin syksyn mittaan haalinut Kemiraa 400 kappaletta ja aloin myymään osakkeita 100 kappaleen erissä marraskuun puolivälissä. Kemira on ollut minulle osinkosalkussa pelipaperi, jonka kurssiliikkeistä olen pyrkinyt hyötymään. Viimeisin operaatio tuotti myyntivoittoa 440 euroa ennen veroja ja 60 euroa osinkoa. Palaan Kemiran omistajaksi taas, jos kurssi laskee alle 11,5 euron. Voi toki olla, että Kemira on pystynyt ottamaan suorituskykyloikan liiketoiminnassaan ja sen myötä osakekurssi on oikeutettu korkeampaan vaihteluväliin.

Kuun loppupuolella tein lisäyksen ruotsalaiseen Essityyn. Olin ostanut yhtiöitä muutama kuukausi aiemmin, johtuen sen vahvasta brändiportfoliosta, vakaasta ja tuottavasta liiketoiminnasta, ajattomista tuotteista sekä kasvavasta osingosta. Yhtiön osakekurssi oli laskenut ensimmäisestä ostokerrasta, johtuen ilmeisesti yhtiön pääraaka-aineen, sellun, hinnan noususta. Kasvavaa osinkoa maksavana ja stabiilina yhtiönä se sopii mielestäni hyvin osinkosalkun rungoksi.

Tein pienen viidenkymmenen kappaleen lisäyksen myös Fortumiin 18,4 euron hintaan. Yhtiö ilmoitti korkeammasta osingosta ja se oli toki osinkosijoittajan mieleen. Ostin Fortumia lisää myös siksi, että yhdistyminen Uniperin kanssa vaikuttaa pitävän sisällään vähemmän sudenkuoppia tänään, kuin yhdistymisen alkuvaiheessa. Palasin jälleen Terveystalon omistajaksi 9,35 euron hintaan, mikä oli mielestäni hieman liikaa. Pidän kuitenkin toimialasta ja yhtiöstä, joka kehittää aktiivisesti terveydenhoitoa tehottomasta julkisesta terveydenhuollosta ja vasemmistopolitiikasta huolimatta. Toivon, että pääsisin lisäämään omistustani hieman alempaa, koska yhtiön osinkotuotto ei aivan täytä ostokriteerejäni. Kemiran tapaan olenkin välillä käynyt Terveystalolla aktiivisempaa kauppaa.

Ostin osinkosalkkuun uudelleen saksalaisen Corestaten osakkeita kahdessa erässä. Osakekurssi tuli alas, kun yhtiön pääomistajiin ja johtoon kuuluva henkilö myi osakkeensa toiselle sijoittajalle sekä poistui yhtiön palveluksesta. Tämä on toki hälyyttävää, mutta kurssireaktio oli sen verran voimakas, että tein kaksi spekulatiivista ostoa laskeviin kursseihin, viimeisen kaksi euroa edellistä myyntiä alempaa. Sormeni siirtyy nopeasti myyntinapille ja osakekurssi on onneksi jo toipumaan päin. Yhtiötä en kelpuuta pitkäaikaiseksi omistukseksi osinkosalkkuuni, vaan olen käynyt osakkeella pääasiassa kauppaa spekulatiivisessa satelliittisalkussani.

Joulukuussa sijoitukseni Paasikivien hallitsemiin yhtiöihin pieneni kertaheitolla, kun Kemiran myynnin lisäksi Tikkurilasta tehtiin kovalla preemiolla ostotarjous ja päätin myydä Uponorin osakkeet. Tikkurila jäi vielä salkkuun, koska en ehtinyt pohtia mitä osakkeilla tai niistä liikenevillä varoilla kannattaisi tehdä. Tunnen Uponorin yhtiönä ehkäpä paremmin kuin minkään toisen omistamani yhtiön. Uponor on tehnyt viime kvartaaleilla hyvää tulosta. Sen liiketoiminta on suurilta osin jälkisyklistä ja riippuvainen invesoinneista. Mielestäni tulosparannus on vain hetkellinen helpotus, eikä pysyvä suorituskyvyn parannus. Voi hyvinkin olla, että olin tein myynnin tavoilleni uskollisena liian varhain, mutta uskon, että osaketta saa pian alhaisemmalla hinnalla.

Vuoden viimeisen kuun luvut päättivät ennätyslukemiin. Osakesalkkuni nousi 302 200 euroon ja kokonaisvarallisuuteni 519 000 euroon kuun puolivälin tarkastelussa. Vuoden viimeisenä päivän nämä lukemat olisivat olleet vähintään kympin korkeammat. Palaan vuoden yhteenvedossa tarkemmin salkkuni lukemiin muutaman viikon kuluttua. Sitä odotellessa, oheisessa kuvasta löytyvät koko koronavuoden vuoristorataa kuvaavat luvut (taulukossa ei rekisteröidä käteistä ja vaihtoehtoisia sijoituksia).

***
Hanki lentävä lähtö ensi vuoden sijoituksiin. Lue Vaurastumisen välineet.

3 kommenttia:

  1. Tasaista nousua. Onnittelut puolen miljoonan nettovarallisuudesta!

    Oletko arvioinut kuinka paljon ylituottoa olet saanut ostoilla ja myynneillä, verrattuna osta-ja-pidä strategiaan? (verot & kulut huomioiden)

    VastaaPoista
  2. Kiitos!
    En ole arvioinut. Spekulatiiviset sijoitukset ja sijoitustuottojen tavoittelu arvonnousun kautta on ainakin peittänyt virhesijoitusten tappiot. Virheitä kun tulee aina. Historiallisesti olen lähes joka vuosi kirjannut myyntivoittoja, kun voitoista on tappiot ja kulut vähennetty. Veroja en ole koettanut erikseen vältellä.

    VastaaPoista
  3. Olen itse suhtautunut Kemiraan vastaavalla tavalla. En tunne yhtiötä tarpeeksi hyvin, mutta 10-11 euron paikkeilla tuntuu aina olevan hyvä,ja erityisesti vakaa, ostos. Taas 12 euroa tienoilla on mukava ottaa rahat talteen jos markkinoilla sillä hetkellä löytyy mielenkiintoisempia kohteita.

    VastaaPoista