perjantai 1. maaliskuuta 2019

Osinko-ostoja ennen kevättä

Sijoituspäiväkirja

Helmikuu 2019

Helmikuussa ostin ruotsalaisen suunnittelutoimiston ÅF:n osakkeita. Tarkastelin ruotsalaisia suunnittelutoimistoja erillisessä kirjoituksessa ja päädyin suomalaisen Pöyryn ostaneeseen ÅF:ään. Yritysosto on luonnollisesti suuri riski ÅF:lle ja lisäksi uhkakuvana on investointien hiipuminen, ja sitä kautta suunnittelutoimeksiantojen vähentyminen. ÅF:llä on kuitenkin vakuuttava taloudellinen track-record sekä huomattava kokemus lukuisista yritysostoista fragmentoituneella toimialalla.

Tein myös useita osakemyyntejä. Myin pois osakeannista hankkimani Leaddeskin osakkeet pienellä voitolla. Osallistuin antiin spekulatiivisessa mielessä, enkä halunnut jäädä arvuuttelemaan mihin osakekurssi suuntaa edes keskipitkällä aikavälillä. Myin myös Nordic Water Proofingin osakkeet ja otin suurinpiirtein tulevan osingon suuruisen myyntivoiton kotiin. Yhtiö on rekisteröity Tanskaan, joten osinkovero menee kahteen kertaan. Saatan ostaa NWG:n osakkeita takaisin, jos kurssi laskee takaisin 80 kruunun tuntumaan. Lisäksi myin Kemiran osakkeet 11,5 eurolla odottaessani kurssin niiaavan takaisin 11 tuntumaan, mutta osake jatkoi matkaansa ylöspäin.

Kuun loppupuolella ostin jälleen lisää Nordeaa. Yhtiön kurssi laski Swedbankiin liittyvien rahanpesuhuhujen vuoksi. Nordean johto osti kuitenkin osakkeita. Lisäykseni oli pieni, vain 100 kappaletta 7,85 euron hintaan. Minulla on nyt 810 kappaletta Nordeaa ja osinkoa kilahtaa bruttona lähes 560 euroa. Nordean liiketoiminnan kehitys huolestuttaa. Olen itse Nordean asiakas, enkä kovin tyytyväinen sellainen. Ja valitettavasti en liene ainoa tyytymätön, kun yhtiön asiakaspalvelu takkuilee ja Nordea on ollut usean kohun silmätikkuna. Rahoitustoimiala on lisäksi suuren muutoksen kourissa, ollut jo pitkään, kykenevätkö suuret tiukasti säännellyt pankit selviytymään muutoksesta?

Tein lisäyksen myös Lassila&Tikanojaan. Vaikka L&T ei ole yhtiöistä parhaimmistoa, sen korkea osinkotuotto houkutteli lisäsijoitukseen. Yhtiön liiketoiminta kehittyi vuonna 2018 positiivisesti, niin liikevaihto kuin tuloskin kasvoivat. L&T tee toimii hyvin kilpailuilla markkinoilla, jätteenkäsittelyssä ja siivouksessa on vaikea luoda pysyvää kilpailuetua. Näin kuitenkin, että ne ovat vakaita palvelubisneksiä, jotka pystyvät tuottamaan kohtuullista tulosta vaikeinakin aikoina.

Helmikuussa kokonaisvarallisuuteni ja osakesalkkuni kohosivat molemmat korkeimpaan absoluuttiseen arvoonsa. Osakesalkun arvo nousi lähes 216 000 euroon ja kokonaisvarallisuus 378 000 euroon. Joulukuun kuopasta noustiin siis nopeasti ylös. Talletusten ja osakemyyntien vuoksi minulla on salkussani runsaasti käteistä. Ajatukseni oli, että hintaliikkeet olisivat pomppuisia ja ostopaikkoja aukeaisi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti