lauantai 7. huhtikuuta 2018

Miten hyötyä yritystuista?

Suomessa on jälleen keskusteltu kiivaasti yritystuista ja kyvyttömyydestä leikata niitä. Ylen mukaan Suomessa jaetaan neljä miljardia euroa yritystukia. (Sivuhuomio: jännää kuinka veroilla rahoitettu Yle kritisoi yritystukia.) Mauri Pekkarisen johtama työtryhmä tuli muutamia päiviä sitten lopputulemaan, jossa yritystuet pidettiin ennallaan. Samanaikaisesti rahoitusta leikataan monilta aloita, jotka kuuluisivat enemmän yhteiskunnan rahoitettavaksi. En ole itsekään yritystukien puolella. Yhteiskunnan ei mielestäni tule tukea liiketoimintaa, vaan sen tulee ainoastaan luoda riittävät lähtökohdat menestyvälle liiketoiminnalle.

Jokainen veronmaksaja voi kuitenkin hyötyä itsekin yritystuista sijoittamalla pörssiyhtiöihin, jotka saavat yritystukia. Vaikka yritystuet ovat suurten pörssiyhtiöiden mittakaavassa verrattain pieni rahasumma, ne ovat kuitenkin varoja, jotka on helposti valutettavissa osinkoina omistajille. Pörssiyhtiössä työskennelleenä ja erästä yritystuilla tuettua hanketta vetäneenä uskallan sanoa, ettei yritys arvioi hankkeitaan ilman yritystukia. Tuki tekee hankkeista vain entistä kannattavamman. Jos et hyväksy ja voi muuttaa vallitsevaa veropolitiikkaa, voit kuitenkin hyötyä siitä.

Suurimpien yritystukien saajien listalta löytyy muun muassa UPM, Metsä, Kemira, Outokumpu, Stora Enso ja Atria. Näistä omasta salkustani löytyy vain UPM:ää ja Kemiraa, jotka molemmat maksavat varsin mukavat osingot. Kemiraa olenkin ostanut lisää, en kuitenkaan yritystukien vuoksi. Jälleen kerran omistaja voi olla oikealla puolella, kun poliitikot sortuvat yritysten etujärjestöjen asettaman paineen alla. Omistaja voi hyötyä kaikkien veronmaksajien panoksesta yhtiöiden tukemiseen.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi7.4.18

  Viimeiseen kappaleeseen on jäänyt typo. Teksissä lukee "Metsä" kun siellä tulisi lukea "Metsä Board". Kiitos ajatuksia herättävästä blogista.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi14.4.18

  Mielestäni erikoista olisi jos yleishyödyllistä eli "riippumatonta" journalismia harjoittava taho ei kritisoi ilmiselvästi typerää järjestelmää.

  On myös huomion arvoista, että ostamalla salkkuun suurimpia yritystukien saajia altistaa itsensä poliittiselle riskille ainakin lyhyellä aikavälillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kyllä yritystukien pienentäminen voi hivenen heikentää yritysten tuloksia, mutta itse koen niiden merkityksen yrityksille hyvin pieneksi, jos esimerkiksi sähköveron huojennuksia ei oteta huomioon.

   Poista