torstai 2. maaliskuuta 2017

Ostokohteet kiven alla

Sijoituspäiväkirja


Helmikuu 2017

Helmikuussa ostin salkkuuni lähes 1400 eurolla ETF:ää, iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF, joka sijoittaa pariin kymmeneen eurooppalaiseen teleoperaattoriin. En tahtonut löytää nykyisistä sijoituksistani houkuttelevaa kohdetta lisäsijoitukselle, enkä puolestaan löytänyt uuttakaan houkuttelevaa sijoituskohdetta. Teleoperaattorit harjoittavat suhteellisen vakaata liiketoimintaa ja maksavat sen johdosta kohtuullisen hyvää osinkotuottoa. Hajautus kahteenkymmeneen operaattoriin tuo turvaa yhtiökohtaisista tekijöistä. Toimialana teleoperaattorit vaikuttavat, historiallisesti katsottuna, houkuttelevasti arvostetuilta. Avattuani uuden parkkipaikan käteiselle teleoperaattoreissa tuskin tulen pian myymään omistuksiani TeliaSonerassa ja DNA:ssa, jonka osakekurssi lähti vihdoin pieneen nousuun.

Helmikuussa totesin epäonnistuneeni viime vuotisessa ydinsalkun osakemyynnissä. Valintani Enson ja Textainerin välillä oli kehno. Ajattelin Enscon näkymien olevan paremmat orastavan öljyn hinnan nousun tukemana, mutta sen sijaan Textainerin osakekurssi lähti heti vuodenvaihteen jälkeen hurjaan nousuun. Myytyäni osakkeet yhdeksän dollarin hintaan ne noteerattiin helmikuun puolivälissä lähes 18 dollariin. Enscon kurssi oli puolestaan kulkenut lähestulkoon vaakalentoa. Textainerin jyrkkään nousuun ei ollut selkeää syytä, mutta pientä hinnan ja kysynnän nousua konttivuokrauksessa oli havaittavissa. Tätä lähes 700 dollarin virhettä olisi ehkä järkevä analysoida tarkemmin, mutta tässä kohtaa tyydyn toteamaan, että jään odottamaan parempia aikoja Enscolle.

Myin vasta tammikuussa ostamani Ramirentin osakkeet ja kotiutin reilun 10 prosentin nettotuoton kuukauden sijoitusajalla. Sain osakkeista 8,15 euron hinnan. Kurssi jatkoi vielä hivenen nousuaan, mutta laski sen jälkeen reilusti alle kahdeksan euron. Mielestäni osakekurssi oli yliampunut tuloksenjulkistuksen jälkeen, huomioon ottaen lähes 200 prosentin osingonmaksusuhteen ja tunnusluvuiltaan korkean arvostuksen. Koska Ramirent siirtyi kahdesti vuodessa maksettavaan osinkoon, saatan palata jälleen omistajaksi 7 euron tuntumassa.

Seurannassani osakesalkun arvo lähenteli 180 000 euron merkkipaalua ja kokonaisvarallisuus puolestaan 300 000 euron rajaa. Osakkeiden arvonkehitys kulki viime kuuhun nähden paikoillaan. Lisäsin uutta pääomaa niin osakkeisiin kuin vaihtoehtoisiin sijoituksiin sekä lainat lyhenivät, joten kokonaisvarallisuus jatkoi kasvuaan. Ehkäpä ensi kuussa hyppään yli 300 000 euron rajan? Edellinen sadantuhannen merkkipaalu ylittyi maaliskuussa 2015.


***
Seuraa Tarinaa vaurastumisesta Facebookissa.

8 kommenttia:

  1. Ocean yield ei ole kyllä pahoissa hinnoissa ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tutustunut tarkemmin ko. yhtiöön, mutta yksi öljylauttafirma riittänee minulle tässä kohtaa. :)

      Poista
  2. Tuosta järjestelmälliayydestä ja järkähtämättömyydestä pitäisi ottaa oppia. Harva myöntää ja kirjoittaa virheensä ylös. Samoin suunnitelmallisesti hajautat sijoitukset eri sektoreihin. Sitten siellä tekee harkitut valinnat, rispectit täältä.

    Blogisi on todella hyvin jäsennelty. Oletko tehnyt blogista sivun tunnisteilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. "Virheellisiä" myyntejä sattuu toisinaan. Ne perustuvat tiettyihin olettamuksiin ja yleensä tapahtuu jotain muuta kuin alunperin osasi kuvitella.

      Mitä tarkoitat kysymykselläsi?

      Poista
  3. Sanotaanko näin että tuo 700 dollaria on kyllä vähän niinkuin kärpäsen kakka tuosta koko salkun koosta =D Toisinsanoen ei merkkaa oikein mitään kokonaisuuden kannalta. Itsehän olen onnistunut tekemään aikoinaan tuhansia euroja tappioita paljon pienemmällä salkulla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kaikki lasketaan. 700 dollaria oli siis menetettyä arvonnousua. Tappiota Textainer sijoituksesta tuli vähän enemmän.

      Poista
  4. Aluksi kiitokset mielenkiintoisesta blogista.

    Oman salkkuni suorista osakesijoituksista Soneran ja Telian osuus on noin neljännes. Operaattoreissa viehättää niiden suhdanneriippumattomuus, tarvittaessa mahdollisuus muuttaa hinnoittelua nopeastikin ja tasaiset kelvolliset osinkotulot.

    Vaikka alalle on ollut vaikea päästä niin nämä tulevat roaming korvausten poistot/pienenemiset hieman huolettavat. Ei välttämättä niinkään se, että roaming maksut olisi operaattoreille merkittävä tuloerä vaan ennemminkin se jos jatkossa verkottomat operaattorit pääsevät tarjoamaan palveluitaan edukkaasti muiden verkoissa ilman mittavia investointikustannuksia.

    Ilmeisesti huoleni on turha kun kurssit eivät ole sukeltaneet viimeisimpien roaming linjausten jälkeen ja sinäkin operaattoreihin sijoitit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos kommentista.
      En ole arvioinut roaming-linjausten vaikutusta teleoperaattoreiden ansaintaan. Ehkäpä räikein ylihinnoittelu poistuu, mutta silti työantajani maksaa Telialle jokaisesta työpäivästäni ulkomailla kiinteän päiväkohtaisen lisämaksun.

      Poista