tiistai 14. maaliskuuta 2017

30 - Osingonlaskijat vievät askeleen taakse

Sijoitusvihjeet ja -virheet


Pyrin lähtökohtaisesti valitsemaan salkkuuni laadukkaita yhtiöitä, jotka kykenevät kasvattamaan osinkoaan. Osingonjaon kasvu on tärkeä osa strategiaani osinkotulojen kasvattamisessa. Useimmat yhtiöt ovat julkaisseet vuoden 2016 tuloksensa ja ilmoittaneet vuoden 2017 osingonjaostaan. Valitettavasti, vaikka osittain odotetusti, salkkuuni osuu useampi osingonlaskija.
  • Rapala jatkoi osingonlaskujen sarjaansa.
  • Telia leikkasi osinkoaan odotetusti.
  • Panostaja ja sen ruotsalainen serkku Ratos laskivat molemmat osinkoaan.
  • Technopoliksen osinko laski viime vuoteen nähden.
  • Nokian ja Keskon osingot palasivat tavanomaiselle tasolleen.
Millainen vaikutus osingonjaon laskulla on, päätavoitteeseeni, osinkotuloihin?

*Osake lkm = 2017 omistus ; Ratos osinko SEK
2016 & 2017: osakekohtainen osinko
Laskennallinen vaikutus osinkokertymääni on siis noin 250 € (bruttona). Kasvattaakseni osinkotuloja minun on peitottava heikennys uudella pääomalla ja muiden yhtiöiden osingonjaon kasvulla. Onnekseni useampi salkkuyhtiöni kasvattaa osingonjakoaan tai pitää sen ennallaan.

Taulukossa oleva laskelma on sikäli epäreilu, että Rapalaan, Teliaan ja Panostajaan tein vuoden 2016 aikana pienet lisäykset. Lisäyksen ansiosta Panostajasta saamani osingot kasvoivat absoluuttisesti. Telian ja Rapalan kohdalla lisäys ei riitä kattamaan osingonleikkausta. Todellisuudessa negatiivinen vaikutus ei siis ole absoluuttisesti 250 euron suuruinen, mutta tärkeää on tiedostaa se, että kyseessä oleviin yhtiöihin lisäämäni pääoma ei ole suinkaan mennyt osinkokertymän kasvattamiseen.

Huomionarvoista on, että taulukossa mainittuja neljää yhtiötä on vaikea kutsua laatuyhtiöiksi. Ostettuani yhtiöiden osakkeita lisää, tiedostin mitä olin ostamassa. Rapalan listasin mahdolliseksi ydinsalkkuni myyntikohteeksi vuoden 2017 alussa, vaikka minulla on edelleen ripaus uskoa yhtiön liiketoiminnan suhteen. Teliasta saan yhä kohtuullisen tuoton (4,7 %) sijoittamalleni pääomalle. Panostaja on minulle satelliittisijoitus ja myynnissä yli euron hinnalla. Ratokseen sijoittamalle pääomalle saan myös kohtuullisen osinkotuoton (4 %), mutta yhtiön kehitystä uuden johdon alla on seurattava tarkemmin.

Technopolis oli minulle uusi sijoitus vuonna 2016, joten uusi pääoma kasvattaa absoluuttista osinkokertymääni. Technopoliksen 0,12 € osakekohtaisella osingolla saan ostohinnalleni kohtuullisen 3,7 % osinkotuoton ennen veroja. Vuonna 2016 Technopolis maksoi osinkoa 0,17 € osakkeelta ja toteutti osakeannin, jolla yhtiö rahoitti kiinteistöhankintoja Ruotsissa. Uutena sijoituksena tarkkailen Technopolista tavanomaista tarkemmin.


Lisäksi osingonlaskijoiden joukossa ovat Kesko ja Nokia. Ne mukaanlukien negatiivinen vaikutus yltää noin 350 euroon (bruttona). Mikäli sijoitan tänä vuonna 12 000 euroa uutta pääomaa osakkeisiin, se riittää juuri ja juuri kattamaan osigonleikkausten negatiivisen vaikutuksen. Keskon ja Nokian leikkaukset ovat ehkä luonteeltaan ymmärrettävämpiä. Molemmat yhtiöt palauttivat pääomaa ylikapitalisoituneesta taseestaan, ja osinko palasi tavanomaiselle tasolle ja kasvutrendille suhteessa vuoden 2015 osinkoon. Lisäksi molemmat yhtiöt ovat tehneet merkittäviä yritysostoja, jotka toivottavasti luovat tulevaisuuden kasvupotentiaalia.

Tiivistetysti
  • Osingonleikkaukset ovat useimmiten suhteellisesti suurempia kuin osingonkorotukset. Vaikeuksia kohdatessaan yhtiöt pienentävät osinkoaan reilusti. Yhtiöt pyrkivät ylläpitämään osinkonsa viimeiseen saakka tai kasvattamaan sitä hillitysti vahvistaakseen sijoittajien uskoa yhtiöön.
  • Vältä epävakaita yhtiöitä, joiden liiketoiminta ei tue kasvavaa osingonmaksua. Osingonleikkaajat tekevät tyhjäksi sijoitusponnistelut heikentämällä niille saamaasi tuottoa.
  • Mieti suunnitelma osingonlaskijoiden varalle. Saatko vielä kohtuullisen tuoton sijoittamallesi pääomalle vai kaipaisivatko rahasi uuden rengin?
  • Suomalaisten ja ruotsalaisten yhtiöiden kohdalla yhden vuoden osingonleikkaus ei välttämättä ole vielä myyntisignaali, vaan voi johtua esimerkiksi suuresta investoinnista. Verrattuna amerikkalaisiin yhtiöihin kotimaiset ovat perinteisesti epävakaampia osingonmaksajia. Pohdi, miksi yhtiö leikkaa osinkoaan.
Lue myös Osinkokevään opetus -kirjoitus välttääksesi osingonleikkaajat.

***
Lue Osinkosijoittamisen perusteet -esitys ja luo omat lisäansiot - tai tee se helposti rakentamalla ETF-osinkosalkku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti