perjantai 23. lokakuuta 2015

Kokonaiskuva amerikkalaisista sijoituksista

Tänä vuonna olen ollut aktiivinen analysoimaan salkkuani. Olen muun muassa tarkastellut salkkuni tuottojakaumaa ja eri positioiden kokoa hajautuksen näkökulmasta. Pohtiessani vapautuneiden dollareiden uudelleen sijoittamista, huomasin olevani tilanteessa, jossa useat amerikkalaiset omistukseni ovat tavalla tai toisella hieman huolestuttavassa asemassa.

Tein siis yksinkertaistetun jaottelun erilaisissa tilanteissa olevista salkkuyhtiöistäni. Mitä alempana kategoria on sitä turvallisemmaksi koen sijoituksen yhtiöön.

Myyntikäännettä hakevat yhtiöt (oma vika)
Mattel - leluvalmistaja
Coach - vaatteet ja käsilaukut

Rakenteellista tai strategista muutosta tekevät yhtiöt
IBM - it-teknologia ja konsultointi
Procter&Gamble - kulutustuotteita valmistava brändiyhtiö
General Electric - teollisuuskonglomeraatti

Toimialamurroksesta kärsivät yhtiöt
Wal-Mart - maailman suurin vähittäiskauppias
(WesternUnion) - suurin kansainvälinen rahansiirtopalvelu

Toimialan kysyntä- ja hintakehityksestä kärsivät yhtiöt
ExxonMobil - öljyntuottaja ja -jalostaja
Ensco - öljynporauslauttojen vuokraaja
Deere - maatalouskoneiden valmistaja
Textainer - maailman suurin merikonttien vuokraaja
Emerson Electric - automaatio- ja teollisuustuotteet

Yhtiöt joilla vakaa liiketoimintanäkymä
PepsiCo - virvoitusjuomat ja snacksit
Johnson&Johnson - lääkkeet,
AirProducts - teollisuuskaasut
Republic Services - jätehuolto
Automatic Data Processing - palkanlaskentapalvelut
Diageo - alkoholituotteet

Jonnekin eri kategorioiden välimaastoon sijoittuu PhillipMorris, jonka kysyntänäkymät länsimarkkinoilla ovat laskevat ja lainsäädäntö hankaloittaa tupakkateollisuuden toimintaa. Yhtiö kuitenkin onnistuu ylläpitämään myyntiään hinnoitteluvoimallaan ja kasvamalla kehittyvillä markkinoilla.

Mitä alempana yritys listauksessa on sitä paremmin sijoitus yhtiöön on keskimäärin sujunut. Tähän vaikuttaa toki myös se, että olen hankkinut useaa yhtiöitä edullisesti vuosina 2010-2011. Harkitessani uusia sijoituksia pyrin varmasti välttelemään yhtiöitä, joiden johdon aika kuluu strategisiin uudelleen järjestelyihin, toimialanäkymistä spekulointiin tai väärien liiketoimintapäätösten korjaamiseen.

Hyvät yhtiöt pyörittävät ydinbisnestään vuodesta toiseen sijoittajaystävällisesti.

3 kommenttia:

 1. GE on mielenkiintoinen yhtiö. Itse olin ostoksilla jokunen vuosi sitten ja useamman oston jälkeen hankintahinta on vähän yli $16. GE on maksanut myös kohtuullisia osinkoja. Odotan kyllä innolla mitä rönsyjen karsiminen saa aikaiseksi. PG:tä löytyy myös :)

  VastaaPoista
 2. Olet ostanut GE:tä hyvään hintaan! On mielenkiintoista seurata tuovatko GE:n ja P&G:n uudelleen järjestelyt arvoa investointipankkien lisäksi myös omistajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olin kyllä onnekas. Mun kohdlla kyse on enemmän onnesta kuin taidosta. BAC tuli hankittua samoihin aikoihin siinä 6 taalan paikkeilla. Ja jälleen kerran onnea. Ajattelin pitää molempia vielä jonkin aikaa. Matka on ollut toistaiseksi mielenkiintoinen.

   Tarkkailulistallani on paljon samoja kuin sinulla. Sitten on sellaisia kuin Tesla, katselin kun hinta oli alle $30. Facebookia ostin IPO:sta, mutta möin alkuhermoilussa. Ollapa säilyttänyt! Enkä viitsi edes kertoa isoista virheistä. Tosin ovat olleet riskejä ja sijoitus sen mukainen eli pieni.

   Poista