tiistai 4. elokuuta 2015

Kiina, Venäjä, Kreikka ja tippuvat kurssit

Sijoituspäiväkirja

Heinäkuu 2015

Kesäkuussa tekemäni Textainerin ostoksen jälkeen kurssi lasketteli reilun 10 prosenttia. Kurssi palautui hieman, mutta onnistuin heinäkuussa tekemään toisen virhearvion. Onnistuin pahentamaan Sanoma sijoitukseni kehitystä entisestään. Olin hankkinut Sanoman salkkuuni ensimmäisen kerran vuonna 2008. Alkuun yhtiö oli tarjonnut hyvää tuottoa osinkosijoittajalle, mutta nopeasti yhtiön epäonnistuneilla yritysostoilla täydennetty katastrofaalinen strategia tuhosi niin osinkotuoton kuin yhtiön markkina-arvon.

Sijoitukseni yhtiöön oli pitkään näyttänyt viidenkymmenen miinusprosentin tulosta. Yhtiön ilmoitettua alati heikentyvästä tuloksesta toiveet liiketoimintakäänteen tapahtumisesta kaikkosivat ja kurssi otti 12 prosentin takapakin. Ostin osaketta 200 kappaletta lisää (4,18 €/kpl) tavoitteenani irtaantua sijoituksesta hivenen pienemmällä tappiolla vuoden lopussa. Osakekurssi jatkoi kuitenkin laskuaan aina 3,4 euroon.

Kaksi ostoa ydinsalkkuun

Tein kaksi lisäsijoitusta ydinsalkkuni yhtiöihin. Ostoksiani olivat lisäsijoitus ruotsalaiseen Bufabiin ja vantaalaiseen Vaisalaan. Vaisala-ostos nosti sijoituksen kolmanneksi suurimmaksi heti Nokian Renkaiden ja Huhtamäen jälkeen. Nykykurssilla ja osingolla yhtiön osinkotuotto on nelisen prosenttia. Vaisala on yhä erittäin vakavarainen, kansainvälinen ja markkinajohtaja kapealla segmentillään. Lisäksi yhtiö kasvattaa selkeästi uusia liiketoimintoja ja huolto- ja projektiliiketoimintaa. Kasvumahdollisuuksia – taloudellisen suorituskyvyn parantamisen lisäksi – siis löytyy.

Bufab puolestaan oli helmikuinen sijoitukseni ruotsalaiseen pienyhtiöön. Tein lisäsijoituksen siis verraten nopeasti. Pyrin yleensä tarkkailemaan uutta, etenkin vasta listautunutta yhtiötä, hivenen pidempään. Yhtiö maksoi kolmen prosentin osinkotuottoa. Sen lisäksi näin yhtiön taustalla useita ajureita: listautumisessa saatuja varoja on käytetty ja käytetään kasvuinvestointeihin, joiden tulokset jo näkyvät, tulosta rasitti yrityksestä riippumaton tekijä, heikko kruunu, ja yrityksen liiketoimintaideaa tuki teollisuusyritysten vanha mutta voimakas halu keskittää hankintojaan harvemmille toimittajille.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Heinäkuussa olin tehnyt yli 12 000 euron edestä uusia ostoja. Näistä varoista toki osa oli vapautunut osakemyynneistä. Salkkuun olin lisännyt uutta pääomaa lähes 7000 euroa, ottanut ilolla vastaan kevään osingot, lyhentänyt sisäistä velkaani 700 euroa ja käyttänyt osan käteiskassastani osakeostoihin. Ensimmäisenä mainitun summan lisäksi olin avannut erillisen tilin satelliittisijoituksille ja sen piirissä sijoittanut lähes 2000euroa

Useat tarkkailemistani tai omistamistani yhtiöistä raportoivat heikentyneistä tai odotuksia matalammista tuloksista: esimerkiksi Microsoft, YIT, Sanoma, Apple, United Technologies. Samalla, amerikkalaisista sijoituksistani monen yhtiön kurssi oli houkuttelevalla tasolla (Fortum, ExxonMobil, Emerson Electric, Wal-Mart). Dollarin kurssi oli kuitenkin heikko, enkä sen vuoksi aikonut lähteä Atlantin yli ostoksille. Venäjä riski hillitsee lisäsijoitushaluja useisiin kotimaisiin yhtiöihin. Sen sijaan vaihdoin runsaasti euroja Ruotsin kruunuiksi.


Kiinan heikkous, Kreikan kriisi, Venäjä-politiikka, öljyn alhainen hinta ja vahva dollari olivat monille omistamilleni yhtiöille myrkkyä. Seuraan mielenkiinnolla käännettä syksyyn, kuinka tulokset ja arvostustasot kehittyvät. Osinkosijoittajana yksi asia on kuitenkin (lähes) varmaa: osinkotuloni kasvavat myös ensi vuonna.


Voit tarkastella ja seurata tarkemmin salkkuani Sharevillessä.

2 kommenttia:

 1. Täällä toinen Sanomien kanssa näpeilleen saanut :( Mun hankinnat tapahtuivat 2007 ja olihan siinä joku hyvä osinkovuosi.

  Olen myös katsellut WalMartia, mutta se ei vain jostain syystä ota tulta. Suurin syy lienee, että en tykkää asioida ao. kaupassa. Hinnat ovat kuitenkin perustarvikkeissa sellaisia, että sieltähän ne on haettava.

  Ilmiselväst Waltsu yrittää petrata palveluaan, asioinnin sujuvuutta. Esimerkiksi kassoilla on jo ihan eri meininki kuin muutama vuosi sitten.

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Löysin sen vasta.

  VastaaPoista
 2. Moi! Kiitos palautteesta ja kommentista! Mukava kuulla, että Wal-Mart on petrannut kritisoitua asiakaspalveluaan. Minulla on sitä pienen pieni erä vuodelta 2011. Toivottavasti yhtiö onnistuu myös luomaan toimivan myymäläkonseptin kaupunkiympäristöön, johon ilmeisesti trendi siellä uudella mantereella on suuntaamassa?

  Sanoman osalta olisi tullut myöntää virhe ja myydä pois. Laskin kurssilaskun ylireagoinnin varaan tässä tapauksessa, yhtiö kasvattaa kuitenkin vauhdilla sähköisiä medioitaan. Jää nähtäväksi riittääkö se kääntämään yhtiön suunnan.

  VastaaPoista