torstai 29. tammikuuta 2015

40 € sivutuloja kuukaudessa

Yksi leimaavin sana kuvaamaan sijoitusstrategiaani on osinkosijoittaminen. Aloittaessani osakesijoittamista vuonna 2007 en sitä vielä tiedostanut, mutta hyvin pian kassavirta alkoi merkitä sijoituskriteerinäni entistä enemmän. Kun sijoituksistani tuloutui osinkoja, pääsin hyödyntämään useampia sijoitusmahdollisuuksia ja ne pitivät usein kokonaistuottoni plussalla osakkeiden arvostustasojen laskiessa.

Eräs konkreettisimmista tavoista kuvata osinkojen merkitystä on nähdä ne sivutuloina. Ajatusleikkinä voidaan käyttää esimerkkiä, jossa sijoitan joka kuukausi 1000 euroa neljän prosentin efektiivistä osinkotuottoa tarjoaviin osakkeisiin. Tämä tarkoittaa 40 euron bruttotuloja vuodessa. Sivutulojen ansaitsemiseksi on sijoituskohteet kartoitettava ja valittava.

Vaikka osingotkaan eivät tule ilman vaivannäköä, löytyy niiden luonteesta kuitenkin useampi poikkeama tavanomaiseen palkkatyöhön nähden:
  1. Saat palkan samasta työstä myös ensi vuonna. Osingot maksetaan jälleen ensi vuonna, kun teet mitä tahansa muuta kuin myyt osakkeet. Mikäli teet puutarhanhoitoa sivutyönä, et saa ensi kesänä palkkaa tämän kesän ruohonleikkuusta. Harva sivutulo toistuu vuosittain tekemättä mitään.
  2. Osingot ovat sivutuloja alennetulla verokannalla. Maksat "ainoastaan" noin 25 prosenttia veroa osingoista, kun ansiotulojen verotus voi olla helposti kaksikertaa korkeampi. Vaikka vasemmistopoliitikot ovat jatkuvasti korottamassa pääomatulojen verotusta, uskon, että verokilpailu tulee pitämään heidän ryöstöhalut hillinnässä.
  3. Menestyvät yhtiöt maksavat sinulle vuosittain palkankorotuksen. Etenkin amerikkalaiset yhtiöt kasvattavat osinkoaan vuosittain, usein paljon inflaatiota enemmän. Ainakaan työehtosopimuksen mukaiset palkankorotukset eivät tänäpäivänä yllä samalle tasolle. Kukapa ei haluaisi vaikkapa 8 % palkankorotusta vuosittain?
  4. Osingot ovat sivutuloja, joiden eteen voi työskennellä kaikkialla internet yhteyden äärellä. Osakesijoittaminen on paikasta riippumatonta. Lisäksi, uusia sijoitusideoita saa paremmin tien päällä, kun näkee yritykset ja niiden tuotteet tosielämässä. 
  5. Pitääksesi yllä ansiotason useimmiten laadukkaiden yhtiöiden osalta riittää, että seuraa ja varmistaa yrityksen myönteisen kehityksen kerran vuodessa. Palkkatyössä saa tänä päivänä opetella jatkuvasti uusia asioita ja kouluttautua, kun taas osinkosijoittajan on vain hyvä seurata sijoitustensa kehitystä, ja tarpeen vaatiessa realisoida sijoitus.
  6. Lisäksi: Internet on täynnä sivustoja, jotka opastavat sivutulojen ansaitsemiseen mitä erilaisin keinoin. Osingot ovat sivutuloja, joiden hankkimisessa kaikki voivat onnistua.
Osaketutkimuksen lisäksi sivutyö edellyttää viitseliäisyyttä ja huolellisuutta rahankäytön kanssa. Oma säästämiseni koostuu kolmesta tekijästä: 1) Pidättäytyminen tarpeettomista tarpeista täysin (esimerkiksi suklaapatukan ostaminen kassajonossa tai pidättäytyminen asunnon kalustamisessa), 2) Tyytyminen riittävän hyvään tarpeellisissa hankinnoissa (esimerkiksi Lidlin käyttäminen ruokahankinnoissa), 3) Hankintojen vertailu edullisimman kauppapaikan löytämiseksi (katso esimerkiksi kirjakauppavertailuni). Kiinnittämällä kolmeen tekijään huomiota täyttyy yksi komponentti vaurastumisen yhtälössä ja sivutulot alkavat kertyä.

Vuonna 2014 ansaitsin nettona 250 euroa kuukaudessa. Se riittäisi kattamaan helposti kaksihenkisen taloutemme ruokakustannukset. Vuonna 2015 vaativana tavoitteenani on 300 euroa kuukaudessa. Tähän päästäkseni on tehtävä jonkun kerran ylitöitä, jotta löydän muutamalle ylimääräiselle tonille sopivan työpaikan! Tämän teen mielelläni, koska osakkeet ovat erittäin miellyttävä työnantaja.

Mitä sanoisit jos saisit viime vuoden bonuksen jälleen tänä vuonna (tämän vuotisen lisäksi), maksaisit niistä 25 prosenttia veroa ja saisit 8 prosentin palkankorotuksen peruspalkkaasi? Näiden lisäksi voisit työskennellä haluamassasi paikassa, oikeastaan niin paljon kuin huvittaa?

Kyllä, kiitos!

---
Lue lisäksi 10 syyä miksi rakastaa osinkoja.

***
Ensimmäinen Tarina vaurastumisesta -tuote saatavilla oluttuopin hinnalla! Katso verkkokaupasta ja hanki puolisollesi jollet itsellesi!

3 kommenttia:

  1. Anonyymi30.1.15

    Hei,
    Itsekin hankin tuloja osinkojen muodossa. Olen myös huomannut, että vuokra-asuntosijoittaminen antaa samanlaista lähes vaivatonta tienestiä. Siinä saadaan myös lainaraha tuottamaan tuloja. Lisäksi jos esim. uuden asunnon pääomavastikkeet tuloutetaan taloyhtiön kirjanpidossa, voidaan sekä laina että korot vähentää vuokratulosta maksettavasta verosta. Ja tämä on kassavirtamielessä suuri etu esim osinkoihin verrattuna. Ostin marraskuussa pikkukaksion, johon laitoin omaa rahaa 37 000 e. ja 70000e on taloyhtiölainaa. Tästä tulee kuukausittain nettokassavirtaa 170 e. Lisäksi vuokralainen maksaa asuntoa jatkuvasti pois.
    Tällä hetkellä saan noin 3300e/kk nettokassavirtaa osingoista ja parista asunnosta.

    Menestystä jatkossa.

    VastaaPoista
  2. Louskuleuka30.1.15

    Verotuksellisista syistä pitäisin osinkoa toisarvoisena tai jopa haitallisena siinä vaiheessa, kun salkkua kasvatetaan palkkatuloista säästämällä. Eihän siinä ole järkeä, että samaan aikaan toisella kädellä otetaan salkusta rahaa ja toisella työnnetään sinne lisää. Varsinkin kun verottaja ottaa välistä neljänneksen ja uudelleensijoittamisesta on oma vaivansa. Parempi olisi jättää voitot yhtiöön kasvamaan vähentämättöminä korkoa korolle ja joskus myöhemmin maksaa 18 % veroa hankintaolettaman mukaan.

    Osinkojen aika on sitten, kun siirrytään "eläkkeelle" ja aletaan elää salkun tuotoilla.

    VastaaPoista
  3. Moi, Anonyymi. Kiitos kommentista Kyllä, muiden rahojen käyttäminen oman vaurastumisen vauhdittamiseksi on hallituti tehtynä erittäin järkevää ja näytät toteuttaneen sitä onnistuneesti! Oma elämäntilanteeni ei ole vielä mahdollistanut lisävelkaa, jota on jo 150 000 €. Eräs mielenkiinoinen kohde on kiikarissa! Toivottavasti voin kirjoittaa siitä pian.

    Louskuleuka, olet oikeassa. Veroseuraamus on osinkojen haittapuoli. Valitettavan moni yritys kuitenkin epäonnistuu luomaan omistaja-arvoa. Lisäksi todella harvoin onnistun ostamaan ja myymään osakkeita oikeaan aikaan, jolloin ainoaksi keinoksi luoda kasvua ovat osingot. Niillä on mielestäni monta hyvää puolta, joista voit lukea tämän merkinnän alla olevasta linkistä.

    Ja tarkennuksena sen verran, että toistaiseksi uudelleensijoitan nämä sivutuloni.

    VastaaPoista