tiistai 2. joulukuuta 2014

Nordnet kohtaa vahvan vastustajan

Nyt se sitten tapahtui Nordnet! Kauppalehti uutisoi viime perjantaina hollantilaisen Lynxin saapumisesta Suomeen. Kirjoitin heinäkuussa pohtivani arvo-osuustilin avaamista edullisemmalle välittäjälle erityisesti ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikulujen takia. Tarkastelin Interactive Brokersin tarjontaa ja tutustuessani nyt Lynxiin huomasin, että Lynx käyttää IB:n kaupankäyntiohjelmistoa.

Ulkomaisen välittäjän tulo Suomen markkinoille ei ole sinänsä yllätys. Ennemmin tai myöhemmin toimialoille tai maantieteellisille alueille syntyy halpahintakilpailua, mikäli vakiintuneet toimijat luovat sille tilan korkealla hinnoittelulla. Näin kävi esimerkiksi päivittäistavarakaupassa Lidlin tultua Suomeen. Ruotsalainen sijoitukseni nuuskatuotteita valmistava Swedish Match on kärsinyt halpahintakilpailusta oltuaan pitkään lähes monopoliasemassa. Sijoittajalle alan kilpailutilanteen ymmärtäminen on erittäin tärkeää.

Kilpailutilanteen muutoksien takia sijoittajan ei kannata kuitenkaan tehdä  äkkiliikkeitä, koska muutokset ovat usein lopulta verrattain hitaita. Esimerkkinä omasta virhearviostani on luottokorttiyhtiö Visan myynti. Mobiilimaksaminen on mullistanut toimialaa paljon odottamaani hitaammin. Kuluttajat ovat keskimäärin melko sidottuja pankkiinsa sekä pinttyneet tavat ohjaavat käyttämään luottokorttia. Vielä sidotumpia olemme osakevälittäjäämme, koska sen vaihtamisesta aiheutuisi merkittävää vaivaa ja kustannuksia. Siksi en taida myydä Nordnetin osakkeitani,

"Kuluttajana" teen kuitenkin poikkeuksen avaamalla äkkiliikkeenä tilin Lynxiin! Kun suomalaiset osakkeet tulevat tarjolle Lynxiin, uskonpa, että moni muukin harkitsee asiaa muistellen Nordnetin taannoista hintatuplausta.

4 kommenttia:

 1. Oho - lisäkilpailu on aina hyvä juttu. Kuluttaja kiittää.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi3.12.14

  Kannattaa muistaa, että verotus ei mene automaattisesti. Ja laskelmatkin pitää tehdä itse, sillä Lynx/IB ei laske euromääräistä voittoa kait oikein. Ja lähdeverot eivät mene esim. Ruotsista välttämättä oikein. Mutta säästöä syntyy Nordnetiin verrattuna.

  IB:tä kandee myös harkita. Kaupat USA:aan nyt näköjään alkaen $0,35/kauppa.

  VastaaPoista
 3. Itse jään sivusta hiljaa seurailemaan miten lynxin tarina kehittyy suomen osalta. Tämä suomen "valloitus" ei ole käytännössä tainnut tarkoittaa vielä muuta kun suomenkieliset verkkosivut. Katsotaan miten kiireisimmät siirtyjät kertovat palvelusta ja kun tarpeeksi tietoa niin voi itsekin harkita siirtymistä. Suomi on niin marginaalimaa, että hyvä vain jos tänne rantautuu muitakin välittäjiä jonka kautta kilpailu lisääntyy ja kuluttujat hyötyisivät eniten.

  VastaaPoista
 4. Nordnetin blogikirjoituksen (2.12.) kommenttiosiossa yritys avaa syitä korkeaan hinnoitteluunsa Suomessa: kilpailun puute. Joten ei muuta kuin jaloilla äänestämään, siten markkinatalous toimii.

  VastaaPoista