tiistai 4. lokakuuta 2022

Pomppua odottavan aika on pitkä

Sijoituspäiväkirja

Syyskuu 2022 - jälkimmäinen puolisko

Syyskuun puolivälin seurannassa osakesalkun arvo laski 352 000 euroon ja kokonaisvarallisuus 614 000 euroon. Osakesalkku laski 7 prosenttia ja kokonaisvarallisuus lähes 5 prosenttia. Syyskuun lopussa luvut olisivat olleet vielä heikommat.

Kuten jo kirjoitin pari viikkoa sitten syyskuun alun ostot olivat siis ennenaikaisia. Se on perisyntini osakesijoittamisessa ja oikeastaan jatkui myös kuun jälkipuoliskolla. Täytyisi aina pidättää ostotoimeksiantoa vähintään viikko.

Ostot

  • Fresenius: Ostin kuun alkupuoliskolla myymäni Freseniukset aivan liian varhain takaisin ankkuroiduttuani edelliseen ostohintaan 25 euroon. Osake löysi uuden pohjan 22 euron tuntumasta. Yhtiön eri divisioonien ympärillä liikkuu myyntihuhuja, jotka voivat luoda mielenkiintoa osakkeen ympärille.
  • Telia: Liipaisinsormeni oli liian herkkä myös Telian kohdalla, kun ostin erän 3,2 euron tuntumassa. Osake lasketteli vielä noin 10 prosenttia aina kirjoitushetken kolmeen euroon saakka. 
  • Citycon: Ostin erän Cityconia kurssin valuttua 6,2 euroon. Kurssi käväisi aina 6 eurossa mutten ollut ruudun äärellä tätä todistamassa. Kierrätän positiota, jos näemme markkinoilla yhtään rekyyliä ylöspäin.
  • Lassila&Tikanoja: Sorruin ostamaan lisää surkimusta eli Lassila&Tikanojaa. Sivuutin myyntipaikat 12 eurossa ja kasvatin omistustani kymmenen euron alapuolella. 
  • Village Supermarket: Lisäsin syyskuun alussa avattuun positioon samansuuruisen erän kurssien niiattua. Ruokakauppiaalle ominaisin alhaisten marginaalien takia VLGEA ei ole optimaalinen inflaatioajan sijoitus ja puolittanen position takaisin lähtöruutuun jos markkinat näkevät helpotusliikkeen.
Kaikki ostot oli ajateltu suhteellisen vähäriskisiksi ja osinkoa tilittäviksi hankinnoiksi, jotka kaikki ovat myynnissä, jos näemme yhtään liikettä ylöspäin. Yhtiöt eivät ole kilpailukykyisiä pitkään salkkuun.

Veivaukset

  • Nordea: Ostin ja myin Nordeat kertaalleen kuun puolivälin tienoilla. Myynnin jälkeen kurssi lähti jälleen laskuun kohti 9 euroa. Ostin kaksi erää takaisin hintoihin 9,2 ja 8,8 euroa.
  • Santander: Ostin jälleen erän Santanderia 2,45 euron hintaan. Tätä kirjoittaessa kurssi pomppii taas 2,4 euron tukitasolla, josta se on kääntynyt useasti ylös. Matka voi kääntyä toki myös alaspäin. Yhtiön laaja-alaista liiketoimintaa on hyvin vaikea arvioida, ja riskejä voi piillä vaikkapa esimerkiksi Yhdysvaltain autoluotoissa. Ryvettyneellä espanjalaispankilla oli myös mittava altistus energiamarkkinoiden johdannaisiin. Pankin luottotappiovaraukset ovat kasvaneet merkittävästi.

Myynit

  • KSB: Kurssin pompattua hivenen myin vielä puolikkaan jo pieneksi käyneestä positiosta, jonka olin ajatellut jättää kerryttämään osinkoja. Yhtiö on syklinen, joten voi hyvinkin tulla mahdollisuus ostaa osakkeita edullisemmin myöhemmin, vaikka KSB:n osakekurssi on selvinnyt Saksan verilöylystä verrattain pienin vaurioin. Myydylle erällä voittoa 58 % alle kahdessa vuodessa.
  • Cargotec: Myin pienen erän Cargotecia 31,3 euron hintaan. Osakekurssi oli pitänyt hyvin pintansa suhteessa Konecranesiin ja aavistelin notkahdusta alaspäin. Myydyn erän tuotto -5 %.
  • UPM Kymmene: Vaikka UPM on monella tapaa vahvassa asemassa energiaomistustensa ansiosta, myin erän yhtiön osakkeita. UPM:n verrokit Yhdysvalloissa tulivat reilusti alas ja ounastelin, että UPM saattaisi mennä pesuveden mukana. Myydylle erälle tuottoa 534 % reilussa 12 vuodessa.

***
Hyvät osakkeiden ostopaikat ovat käsillä - valmistaudu ja osta aiempaakin laajempi Vaurastumisen välineet-pakettitarjous!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti