torstai 15. syyskuuta 2022

Latausliike ennen inflaatiolukuja

Sijoituspäiväkirja

Syyskuu 2022 - ensimmäinen puolisko

Syyskuun alussa intouduin ostolaidalle. Hivenen suunnittelematta. Tätä kirjoittaessa alla raportoitu parin viikon sijoitustoiminta näyttäytyy harkitsemattomalta, koska tiistaina raportoitu Yhdysvaltain odotuksia korkeampi inflaatio aiheutti jyrkän kurssipudotuksen. Euroopassa osakkeet eivät kuitenkaan kokeneet yhtä kovia, kun arvostustasot ovat jo huomattavasti matalammalla.

Ostot koetin kohdentaa a) edullisesti arvostettuihin yhtiöihin, joilla on kohtuulliset näkymät ja siten vähemmän painetta arvostuskertoimissa, b) yhtiöihin ja osakkeisiin, joilla on jokin selkeä korjautumassa oleva syy (mahdolliseen) aliarvostukseen tai katalyytti kurssinousulle, c) osakkeisiin, jotka vaikuttavat ylimyydyiltä. Useamman ostoksen tarkoituksena oli hyötyä lyhyemmän aikavälin kurssiliikkeestä.

Ostot

  • Hamburger Hafen und Logistik: Lisäsin Hampurin sataman operaattoria. Omistan mielelläni kriittistä infrastruktuuria, vaikka maailmankaupan supistuminen satamaa satuttaakin. Ymmärtääkseni viimeisen kurssilaskun taustalla on selkkaus kiinalaisen rahtiyhtiö Coscon mahdollisesta omistusosuudesta pienessä osassa satamaa. Saksan hallitus ei ole hyväksynyt Coscon tuloa osaomistajaksi. Jos Coscoa ei hyväksytä omistajaksi, se voi toki pyrkiä ohjaamaan laivojaan toisiin satamiin. Uniper ja Sonera katastrofeista sekä omasta työkokemuksesta päätellen pidän saksalaisia hyvinä neuvottelijoina ja uskon heidän kääntävän asian vielä parhain päin.
  • Kontoor Brands: Kiiruhdin ostamaan viikko kaksi aiemmin myymäni osakkeet. Maltti olisi ollut jälleen valttia farkkuvalmistajan kanssa, mutta pienellä painolla nautiskelen osinkovirrasta.
  • Oriola: Ostin pienen lisäaerän Oriolaa, kun kurssi laski uudelleen 1,8 euron tuntumaan. Suunnitelmana on kierrättää positiota, jos pääsemme yhdessä jälleen lähemmäksi kahta euroa.
  • Securitas: Ruotsalainen turvallisuusalan yritys on mielenkiintoisessa tilanteessa. Se on ostanut tai ostamassa amerikkalaisen Stanleyn turvallisuusliiketoimintaa. Yhdistelmä vaikuttaa johdon kommenttien perusteella järkeenkäyvältä ja yritysosto vie Securitaksen vartioinnista turvallisuusratkaisujen toimittajaksi. Samalla yhtiö on jo pidempään vetäytynyt kannattamattomista toimintamaista ja asiakkuuksista, ja tänä vuonna yhtiön liiketoiminta on suoriutunut varsin hyvin. Securitas aikoo rahoittaa yritysoston osakeannilla, johon aion osallistua.
  • Terveystalo: Lisäsin pienen erän Terveystaloon 8,75 eurolla. Tupakkiaskilaskelmalla alle 9 euron hintaan osakkeeseen hinnoitellaan vain noin 3 prosentin tuloskasvua. Tarvittaessa Terveystalolla on paikka salkussa pidempäänkin, vaikka suurimpana riskinä lienee se, että valtiovalta tuhoaa julkisen terveydenhuollon lisäksi myös yksityisen.
  • Vonovia: Lähdin Saksan asuntomarkkinoiden jättiin mukaan aivan liian varhain ostamalla osakkeita ensimmäisen kerran maaliskuun loppupuolella. En osannut arvata, kuinka voimakkaasti osakekurssi reagoi korkojen nousuun. Ostin nyt toisen erän jyrkän kurssiluisun jälkeen. Tulen todennäköisesti myymään osakkeet, jos näemme korjausliikkeen ylöspäin. Yhtiö on halpa, jos NAV-taso kestää.
  • Konecranes: Ostin takaisin Konecranesin osakkeet, jotka olin myynyt karhurallin laella. Vahvistunut dollari hyödyttää Konecranesia ja vahvan tilauskannan tukemana tämä voisi antaa aineksia positiiviseen yllätykseen. Yhtiöllä näyttäisi olevan pari alitusta alla, joten en jää odottelemaan lokakuun lopun osaria, jos kurssit korjaavat ylöspäin.
  • Dragerwerk: Minulla on nyt muun muassa hengityskoneita ja alkometrejä valmistavan yhtiön molempia osakelajeja, kantaosakkeita (DRW8) ja etuosakkeita (DRW3). Ostin kantaosakkeita erän, koska arvostusero etuosakkeisiin on kasvanut viime kuukausina suhteellisen suureksi ja odotan eron kaventuvan kantaosakkeiden eduksi. Yhtiön liiketoiminta sujuu lukujen valossa varsin kehnosti. Yhtiön tilauskanta on kuitenkin hyvässä kasvussa, mutta tulos on painunut tappiolle kulujen nousun takia, eikä yhtiö saa tavaraa maailmalle toimitusketjuongelmien takia. Ensi vuoden alussa osakkeenomistajien osuus voitosta kasvaa kolmanneksella, kun yhtiö lunastaa markkinoilta niin sanottuja “osallistumissertifikaatteja”. Lisäksi yhtiön kustannusten tulisi laskea ja myynnin kasvaa yhtiön ratkottua ongelmat Yhdysvaltain FDA:n kanssa. Sijoittajapuhelussa yhtiön johto lupaili hinnankorotusten purevan ja toimitusketjuongelmien helpottavan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.
  • Krona Public Real Estate: Ostin Ruotsin Spotlightiin listattua kiinteistöyhtiötä, joka omistaa Norjasta kunnalle vuokratun uudehkon kirjastokiinteistön ja parkkihallin. Yhdellä osakkeella oli hintaa 90 kruunua, kun EPRA NRV on 120 kruunua. Näen Norjan suhteellisen luotettavana vuokralaisena.
  • Lisäksi ostin puhtaasti spekulatiivisesti Millicomin ja Village Supermarketsin osakkeita. Ensimmäinen on Väli-Amerikan johtava teleoperaattori ja jälkimmäinen New Yorkin lähialueiden ruokakauppias.

Myynnit

  • Banco Santander: Myin espanjalaispankin osakkeita, joita olin ostanut elokuun loppupuolella. FIFO-periaatteella myyntiin meni 2015-2016 ostettuja osakkeita ja takkiin näistä tuli 40 prosenttia. Pari onnistunutta veivausta pienentää tappion tuskaa. Pankkien osakkeissa varmastikin kannattaisi olla mukana, ja minulle jääkin itseasiassa veivauksien myötä aiempaa suurempi positio Santanderia.
  • Fresenius: Myin jälleen terveydenhoidon konglomeraatin osakkeet, kun osake kipusi yli 26 euron. Minulla on vaikeuksissa rämpivää Freseniusta myös toisessa salkussa. Tuottoa 4 %.
  • Nordea: Myin jälleen erän Nordeaa, jonka osakkeilla tein kauppaa elokuun jälkipuoliskolla. Seitsemän vuotta sitten ostetulle erälle tuottoa 3,6 %.
***
Yli 400 slaidia sijoittamisesta edulliseen pakettihintaan, katso Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti