perjantai 29. lokakuuta 2021

Universal Insurance ylitti taas ennusteet

Sijoituspäiväkirja

Lokakuu 2021

Salkkutapahtumia oli lokakuussa runsaasti. Ostin lisää esimerkiksi Universal Insurancea, josta kirjoitin laajemman analyysin blogin ulkopuolelle ja joka julkaisi kuun lopussa odotukset ylittäneen osavuosituloksen. Samanaikaisesti kasvavat tulot ja pienentyvät kustannukset, eri katalyyttien mahdollistamana, ovat nostamassa yhtiön tuloksentekokyvyn takaisin tavanomaiselle tasolle ja vuoden ajan alhaalla mörninyt osake teki tulosjulkistuksesta pienen pomppauksen. Verrokkeja parempaa tulosta tekevä yhtiö arvostetaan puolet alhaisemmalla P/E luvulla ja osinkotuotto yltää yli viiden prosentin.

Ostin lisää myös Hennes&Mauritzin osakkeita, joista luovuin tyytyväisenä aiemmin. Muutin kuitenkin näkemystäni kurssin laskettua houkuttelevalle tasolle ja yhtiön palattua takaisin osingonmaksuun. Olen kuitenkin valmis luopumaan osakkeista pienellä voitolla. Ostin ja myin jälleen Kemiraa, joka ensin laski 13,2-13,3 euron tasoille , nousi nopeasti 14 euron tuntumaan ja osingon irtoamista seuranneen laskun myötä taas takaisin 13,3 euroon. Ostin lisää myös Solwersia, mutta ostos oli enemmän spekulatiivinen.

Lokakuu oli ensimmäisiä kuukausia, kun myynnit olivat suurempia kuin ostot. Kevensin positioita seuraavien yhtiöiden kohdalla: Puuilo, Vincit, Wärtsilä ja KSB. Halusin vapauttaa suuremmista positioista hieman käteistä kurssilaskun varalle. Myin kokonaan Aallon Groupin ja ruotsalaisen ICA Gruppenin osakkeet. Ruokakauppa ICA tuli myytyä puoliväliin voimakasta nousua ja tuottoa jäi valitettavasti pöydälle. Aallon ei tukenut lujasti osinkosalkun päätavoitetta ja joutui siksi leikkauslistalle. Halusin myös karsia alati pitenevää osakkeiden listaa salkussani. Välillä on hyvä karsia rönsyjä, jotka eivät vie kohti tavoitetta, tässä tapauksessa osinkotuloja.

Lokakuun puolivälin seurannassa salkku ei aivan vielä yltänyt uuteen ennätykseen, vaan saavutti lukeman 405 000. Kuun viimeisinä päivinä salkku kiipesi kuitenkin uuteen ennätykseen. Sen sijaan kokonaisvarallisuus ylsi uuteen huippulukemaan jo kuun puolivälissä kellottaen lukeman 665 000 euroa. Todennäköisesti jatkan salkussa pieniä myyntejä käteiskassaa kasvattaen.

3 kommenttia:

 1. Anonyymi29.10.21

  Mä taas ostin lisää Nvidiaa, Microsoftia ja Etsyä. Ne ainakin kasvaa ja tekee rahaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on mielestäsi näiden yritysten käypä hinta?

   Poista
  2. Anonyymi31.10.21

   Ennusteiden mukaan MSFT pystyy kasvattamaan tulosta 16.75% seuraavan 5v aikana (täysin realistista). Silloin EPS olisi ~17.5$. Jos kasvu jatkuisi edelleen 10% tasolla, niin järkevä PE olisi (2*10+8.5)=28.5. Tuosta saisi n. 9% vuotuisen tuoton.

   NVDA on vaikeampi arvioida. AI tulee olemaan 3-4 kertaa isompi kuin mobiili. Meta/Omniverse tulee olemaan yhtä iso kuin koko maailmantalous. AI:ssa NVDA on ylivoimainen ykkönen ja Meta/Omiversessa NVDA:lla on jo iso etumatka. Siitä voi arvuutella kuinka isoksi NVDA voi kasvaa :) Siihen päälle vielä AV, niin huh huh :D
   Vuodeksi 2027 GPU markkina ennustetaan 100mrd $ arvoiseksi. Siitä NVDA voisi saada pelkästään n. 70 mrd. Päälle vielä softalisenssit, niin cha ching.

   Maailma on jo täynnä fyysistä tavaraa, joten sieltä ei tule kasvua. Digitaalinen talous on ainoa joka kasvaa.

   Poista