lauantai 12. joulukuuta 2020

Ensi vuoden trendejä metsästämässä

Vuodesta 2020 tulee monella tapaa ikimuistoinen. Korona jättää muistijälkensä meihin kaikkiin sen läpikäyneisiin. Minulle vuosi on ollut erikoinen ei pelkästään koronan vuoksi ja tulenkin palaamaan eri tapahtumiin myöhemmissä kirjoituksissa. Tapahtumat osakemarkkinoilla ovat tehneet minuun vaikutuksen usealla tapaa. Vaikka olen aina vannonut jonkinlaisen arvo-, laatu- ja osinkosijoittamisen yhdistelmän nimiin, olen alkanut vihdoin vilkuilla sivuilleni. Olen käynyt aiempaa aktiivisemmin kauppaa osakkeilla kohtuullisin tuloksin ja alkanut lisääntyneen vapaa-ajan ansiosta perehtymään esimerkiksi eri trendeihin, teknologiaosakkeisiin ja kaupankäyntistrategioihin.

En ole kuitenkaan vaihtamassa tavoitettani. Päätavoitteeni on yhä luoda osinkotulot, joilla pystyn kattamaan elinkustannukseni. Sen saavuttaakseni aion edelleen noudattaa strategiaani ja sijoittaa yhtiöihin, joiden liiketoiminnan ymmärrän ja jotka pystyvät kestävästi ja kasvavasti maksamaan osinkoa. Tällä strategialla olen viime vuosien aikana lahjakkaasti nukkunut ohitse useamman trendin, oli se sitten teknologiaosakkeet tai kannabisyhtiöt. Näistä ei ole löytynyt strategiaani istuvia arvopapereita. Olen kuitenkin pyhittänyt strategiaani sopimattomia sijoituksia varten kaksi pientä pottia varoja, joilla pyrin osinkojen sijasta tekemään tuottoa arvonnousulla.

Vuonna 2021 haluan olla paremmin hereillä eri trendeistä ja pyrkiä hyötymään niistä. Mitä trendejä ja mahdollisuuksia näen olevan käynnissä?
 • Kannabisyhtiöt: Tämä uusi sektori on kokenut jo muutaman rajun nousun ja sitä seuranneen laskun. Vielä ei kuitenkaan liene myöhäistä koittaa hyötyä tästä kasvavasta toimialasta. Voittajan pomiminen onkin haastavaa. Koska kurssiliikkeet ovat nopeita molempiin suuntiin, lienee osto- ja myyntitoimeksiantojen kanssa hyvä olla vikkelät sormet. Olen epäsuorasti mukana kannabisyhtiö Cronoksessa, johon tupakkayhtiö Altria teki sijoituksen vuonna 2018. Se sijoitus taitaa olla vieläkin tappiolla.
 • Energiayhtiöt: Öljyyn sidoksissa olevat yhtiöt on koronan ja sitä seuranneen kysynnän alenemisen seurauksena lyöty pohjamutiin. Sektoria toki ahdistaa lisäksi sähköautojen ja uusiutuvien energiamuotojen nopea yleistyminen. Oma näkemykseni on kuitenkin se, että olemme öljystä vielä hyvin riippuvaisia 5-10 vuoden ajan. Uskon, että tulemme näkemään markkinoilla keskipitkällä aikavälillä vielä öljyn hinnan nousun, kun öljyn kysyntää nopeammin supistuva tarjonta ei ylläkään kysynnän tasolle. Olen sijoittanut öljy-yhtiöihin sijoittavaan rahastoon ja lisäksi minulla on useampi tappiollinen rivi ExxonMobilissa ja yksi Enbridgessä. Ehkäpä pääsen öljystä eroon ennen kuin meillä kaikilla on Tesla? 
 • Teknologiaosakkeet: Laadin vihdoin itselleni seurantalistan eri yhtiöistä ja olen alkanut perehtyä hieman myös yhtiöiden liiketoimintaan, toisin kuin todennäköisesti suuri osa niihin sijoittaneista. Olen hahmotellut hieman periaatteita, joita noudattaen voisin sijoittaa tälle kuumana käyvälle sektorille. Näin seurantalistaa voi paremmin kaventaa yhtiöihin, jotka sopivat tyyliini ja jotka voivat kestää paremmin vääjäämättömän kuplan puhkeamisen. Degirossa olevassa spekulatiivisessa salkussa olen tehnyt muutamia tunnustelevia sijoituksia, mutta niistä ehkäpä myöhemmin lisää. Vaikka teknologiaosakkeiden kurssinousu on ollut päätä huimaavaa, tulee moni yhtiö jatkamaan kasvua myös koronan jälkeen. Haluan olla tässä trendissä mukavasti mukana.
 • 3D-tulostus: En ole vielä sijoittanut yhteenkään sataprosenttisesti 3D-tulostukseen keskittyneeseen yhtiöön. Olen seurannut saksalaisen SLM Solutionsin (AM3D) kurssikehitystä pitkän aikaa. Se on kaksinkertaistunut koronapohjilta, mutta matkaa kaikkien aikojen kurssihuippuihin on vielä reilusti. Uskon, että 3D-tulostuksesta tulee ajuri teollisuusyhtiöiden erilaisille liiketoimintamalleille ja voi parantaa niiden toiminnan tehokkuutta. Esimerkiksi saksalainen KSB, yksi suurista sijoituksistani, soveltaa 3D-tulostusta varaosaliiketoimintaansa.
 • Venäjä: Venäjän osakemarkkinoiden suosio on vuosien saatossa kulkenut hylkytavarasta kuumimpaan hottiin. Omistan Nordeassa olevassa salkussani pienet erät Gazpromia ja Sberbankia. Nämä tukevat hyvin osinkotavoitettani, mutta olen onnistunut hyvin myös ostojen ajoittamisessa. Harkitsen tekeväni lisäksi rahastosijoituksen, jota voin kasvattaa ajallisesti hajauttaen. Tarkkailen myös spekulatiivisessa mielessä ostoa verkkokauppayhtiö Ozoniin. Venäjän osakemarkkinoiden tuottopotentiaali on hyvä, jos maan mahdollisuudet kääntyvät sijoittajien suosioon.
 • Afrikka: Valtava maansosa täynnä toteutumattomia mahdollisuuksia Voisiko Afrikan aika koittaa vuonna 2021? Afrikkaan sijoitan rahaston kautta ajallisesti hajauttaen. Minulla on kuitenkin kiikarissa muutama suora sijoitus Afrikassa toimiviin yhtiöihin. Niitä löytyy listattuna Lontoon pörssiin. Kurssinousua voi havitella myös sijoittamalla Nordnetin valikoimasta löytyvään Afrikka ETF:ään (XMKA).
Mitä muita trendejä näet ensi vuodelle?

***
Etkö kaipaa trendejä tai kurssivoittoja vaan tasaisen varmaa lisätulonlähdettä? Lue Vaurastumisen välineet.

5 kommenttia:

 1. Kiina. Kiinan vuosikymmen tulossa, miksi harkitsisi edes jotain Afrikkaa tai Venäjää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Kiinassa on toki potentiaalia. Omissa ajatuksissani Kiinaa pitäisi hieman pilkkoa osiin, jotta on mahdollista löytää sijoituskohteita, joissa on potentiaalia. Miten ja mihin Kiinassa sijoittaisit?

   Poista
 2. Psykedeelit tulevat olemaan seuraava trendi, toki tämä taikasieniputiikkien ilmestyminen pörssissä näkyy jo. Sieltä voi tarkkana osto/myyntinapin kanssa oleva sijoittaja saada muhevia tuottoja pienelläkin pääomalla. Täysin spekulatiivista toimintaa. Tulee mieleen kannabisosakkeet pari vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko tarkkaillut joitakin tiettyjä osakkeita? Näin saisi paremmin otteen siitä, mitä tarkoitat.

   Poista
  2. En ole oikein jaksanut perehtyä asiaa. Muutamat tuttavat jotka ovat enemmän asialla omistautuneita jaksavat asiasta puhua, Esim tämä "Mind medicine" yhtiö. Täysin parabolinen liike ylöspäin. Ymmärtääkseni näiden kanssa puuhataan ja tutkitaan paljon. Varsinkin mielenterveysongelmien kanssa. Joulunpyhinä voisi asiaan tutustua enemmän.

   https://finance.yahoo.com/quote/MMED.NE/
   https://mindmed.co/

   Poista