perjantai 10. heinäkuuta 2020

Onko vihdoin aika suunnata katse Afrikkaan?

Kun markkinat seuraavat Teslan, Googlen, Microsoftin ja Amazonin uusia kurssiennätyksiä, minä uskon edelleen järkähtämättömästi arvo- ja osinkosijoittamiseen. Monet markkinakommentaattorit enteilevät rotaatiota takaisin kasvuyhtiöistä arvo-osakkeisiin. Mitä korkeammalle tekno-osakkeet kiipeävät sitä alhaisemmiksi niiden tuotto-odotukset käyvät. Amerikkalaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten yhtiöiden lisäksi olen kääntänyt katseeni Afrikkaan. Mantereeseen, jonka väestönkasvu on nopeaa, toimintaolosuhteet haastavat ja luonnonvarat suunnattomat.

Afrikasta on povattu sijoittajille pitkään uutta Aasiaa, mutta lupaukset ovat jääneet lunastamatta. Koronakriisin seurauksena sijoittajat ovat vetäneet markkinoilta pääomia ja osakekurssit ovat laskeneet entisestään, eivätkä ne ole palautuneet kehittyneiden markkinoiden tapaan. Sijoitusteesini perustuu siis mantereen osakemarkkinoiden historiallisen alhaiseen arvostustasoon, nopeaan väestönkasvuun ja kehitykseen sekä siihen odotukseen, että ulkomainen pääoma jonain päivänä palaa mantereen osakemarkkinoille.

Koska Afrikkaan on vaikea sijoittaa suoraan, olen lähtenyt sijoittamaan Afrikkaan helpoimmalla tapaa hyödyntäen kahta Nordnetin valikoimasta löytyvää rahastoa. Molempiin rahastoihin voi sijoittaa ilman välityspalkkiota ja kertasijoituksen suuruus voi olla viidestätoista eurosta ylöspäin. Koska tykkään painella nappeja, olen lähtenyt liikkeelle varovaisesti sijoittaen alkuun vain hyvin pienen summan suhteessa koko osakesalkkuuni. Tein kahteen rahastoon molempiin parinsadan euron alkusijoituksen ja aion lisätä molempiin parikymppiä viikossa. Näin en myöskään makuuta pääomaa liiaksi omaisuuserässä, jonka valoisa tulevaisuus on todennäköisesti vielä vuosien päässä.

Millaisilla rahastoilla voi sijoittaa Afrikkaan?

DWS Africa

Luxemburgilaisen DWS:n Afrikka rahasto sijoittaa koko Afrikan mantereelle, mutta rahaston fokus on maissa kuten Etelä-Afrikka, Ghana, Egypti ja Nigeria. Rahaston sijoituksista noin 35 prosenttia on Egyptissä. Rahaston hallinnointipalkkio on kahdesta rahastosta alhaisin, 1,75 prosenttia, ja sen hallinnoitavat varat ovat hieman yli 30 miljoonaa euroa.

Rahaston sijoituksista kolmannes on rahoitusalan yhtiöissä ja noin neljännes kuluttajatuoteyhtiöissä. Kirjoitushetkellä rahaston suurin sijoitus on egyptiläinen kiinteistöyhtiö Orascom Development. Suurimpiin sijoituksiin lukeutuvat myös esimerkiksi kenialainen teleyhtiö Safaricom ja marokkolainen vähittäiskauppayhtiö Label Vie.


DWS African 10 vuoden kehitys.


Tundra Frontier Africa Fund

Ruotsalaisen Tundra rahastoyhtiön Afrikka rahastolla ei ole kymmenen vuoden tuottohistoriaa, mutta sen arvo on noin puolet alempana kuin viisi vuotta sitten. Rahasto on perustettu vuonna 2013 ja sen hallinnoitavat varat on ainoastaan 3 miljoonaa euroa. Rahaston 2,5 prosentin hallinnointipalkkio on korkea. Sitä luonnollisesti selittää haasteellinen kohdemarkkina. Se on rajannut kohdemarkkinoidensa ulkopuolelle Etelä-Afrikan ja arabiankieliset maat paitsi Egyptin. Rahaston sijoituksista yli 40 prosenttia on Egyptissä ja 20 prosenttia Nigeriassa.

Rahaston sijoituksista puolet on rahoitusalan yhtiöissä ja lähes viidennes kuluttajatuoteyhtiöissä. Kirjoitushetkellä rahaston suurimpiin sijoituksiin lukeutuu esimerkiksi nigerialainen Zenith Bank, Ghanan Unilever ja egyptiläinen maitotuotteiden valmistaja Obour Land.

Tundra Frontier African 5 vuoden kehitys.

Vaikka molempien rahastojen sijoituksista huomattava osa on Egyptissä, kahden rahaston suurimmissa omistuksissa ei ole juurikaan päällekkäisyyksiä. DWS:n rahasto painottaa enemmän Afrikan pohjoisosaa kun taas Tundran rahasto keskittyy Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan. Eri mantereista Afrikkaan kohdistuu ehkäpä eniten erilaisia riskejä: valuuttariskit, poliittiset ja taloudelliset riskit ovat kaikki korkeat. Aion kuitenkin nyt nähdä Afrikassa enemmän mahdollisuuksia kuin ongelmia. Tavoitteenani on rakentaa molempiin rahastoihin parintonnin suuruinen positio noin vuoden aikajänteellä.  Vaikka minulla ei ole vielä exit-strategiaa, sijoituksella Afrikkaan haen voimakasta arvonnousua.

***
Ota sijoittamisen perusteet haltuun ennen Afrikkaa, lue Vaurastumisen välineet.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi10.7.20

    Itseäsi lainaten, "pidä kustannukset alhaalla" ja "älä astu arvoansaan", yritin vastaavaa strategiaa joku vuosi sitten mutta kärsivällisyys ei riittänyt, on aivan sama vaikka markkina olisi 5 kertaa halvempi jos seuraavat 5 vuotta jäädään 100% (vaikka SP500) tuotoista jälkeen, kauanko hermot kestävät? Pikku positiolla toki hauska vedonlyönti mutta exit -strategia tulisi kaiketi olla hyvin mietitty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kommentti. Juurikin tästä syystä pienissä erissä lisäten katson kuinka asiat kehittyvät. Afrikka tulee varmastikin olla enemmän mauste kuin pääpanos.

      Poista
  2. Anonyymi10.7.20

    Mitä sellaista liiketoimintaa Afrikassa mahdollisesti olisi mikä kasvattaisi valtavasti arvoaan tulevina vuosina?

    Jokunen vuosi sitten porukka innostui tästä "Global X MSCI Nigeria ETF" lapusta, jonka kehitys on ollut melko arvoa tuhoavaa. Toisaalta, jos nyt sijottaisi ja arvo palaisi edes 10 vuoden takaiseen arvoonsa, tuolla moninkertaistaisi sijoituksen arvon. Eipä tarvitse tuota kuitenkaan tehdä, kun on EU sääntöjen mukaisesti kielletty lappu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vielä katsonut juurikaan yksittäisiä yrityksiä. Nämä pienet sijoitukset on tehty tässä kohtaa enemmän makroperspektiivistä katsoen enemmän koko mantereen arvostustasoa ja (mahdollisia) kasvunäkymiä.

      Poista