tiistai 28. heinäkuuta 2020

Kemira ulos ja Terveystalo sisään

Sijoituspäiväkirja

Heinäkuu 2020

Ostin lisää Neleksen osakkeita heti ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä. Olin myös ostanut lisää Metson osakkeita jo tammikuussa saadakseni irtautumisessa enemmän Neleksen osakkeita. Molempia päätöksiä voi pitää jälkikäteen onnistuneina, kun AlfaLaval ilmoitti tehneensä Neleksestä ostotarjouksen. Harmi vain, että ostin Nelestä ainoastaan 150 kappaletta. Sinänsä olen kaupassa myös ostavana osapuolena, koska olen ollut AlfaLavalin omistaja vuodesta 2016 ja kasvatin omistusta toukokuussa. Olisin mielelläni omistanut Nelestä pitkään ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka yrityskauppa kehittyy Valmetin pyristellessä vastaan.

Palasin myös takaisin Terveystalon omistajaksi 8,7 euron tasolla. En päässyt osalliseksi osakkeen kurssinoususta huippulukemiin 12 euron kieppeille ostaessa ja myydessä osaketta vuoden alkupuolella kolmeen kertaan 7,5 ja 8,5 euron välimaastossa. Nyt kurssi liikkui jälleen reilusti alle yhdeksässä eurossa. Vaikka Terveystalonkin liiketoiminta on kärsinyt hieman odottamattomasti koronasta, uskon, että yhtiön liiketoiminta on perusvarmaa ja suhdannekestävää. Liiketoimintaa tukevat muutamat vahvat trendit kuten väestön ikääntyminen ja julkisen terveydenhuollon heikko taso korkeasta verokannasta huolimatta. Olen valmis lisäämään omistustani, jos kurssi jostain syystä laskee lähemmäksi kahdeksaa euroa.

Kuun lopussa myin Kemiran osakkeet 11,8 euron hintaan. Kemira on yleensä kärsinyt heikkenevästä dollarista ja osakemarkkinoilla yleisesti aletaan odottaa korjausliikettä. Olen jälleen valmis ostamaan Kemiran takaisin noin euroa alempana. Vaikka Kemira julkaisi ihan hyvän osavuosituloksen, pyrin aina välillä hyötymään osakkeiden hintaliikkeistä. En näe Kemiraa välttämättä pysyvänä osana salkkuani, koska kemianteollisuudesta minulla on salkussa BASF ja myös ExxonMobililla on merkkittävää kemian liiketoimintaa. 

Heinäkuussa yksikään kotimainen yhtiö ei tilittänyt osinkoa. Vuodesta 2020 onkin vaarassa tulla laiha osinkovuosi. Useat amerikkalaiset yhtiöt puolestaan tilittivät kvartaaliosingon. Esimerkiksi amerikkalainen Carrier maksoi ensimmäisen osinkonsa itsenäisenä yhtiönä. Sen osakekurssi on kehittynyt erittäin hyvin ostettuani Carrieria pian sen jälkeen, kun yhtiö irtaantui United Tecnologiesista. Salkun arvo jatkoi heinäkuussa nopeasti ylöspäin. Kuun puolivälin seurannassa salkun arvo ylsi 245 000 euroon ja kokonaisvarallisuus yli 450 000 euroon.

***
Kohta markkina voi tarjota taas ostopaikkoja. Lue Vaurastumisen välineet ja valmistaudu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti