tiistai 29. elokuuta 2017

Mattel leikkaa osinkoaan - viimeinen kutsu myydä

Sijoituspäiväkirja

Elokuu 2017

Lomaillessani seurailin osakemarkkinoita vain muutamaan otteeseen. Silmiin pistivät ainoastaan muutamat suuremmat liikkeet ja yksi niistä oli esimerkiksi Barbie nukeistaan tunnetun Mattelin käänteet.

Leluvalmistaja Mattel leikkasi vihdoin osinkoaan 60 prosenttia turvatakseen taloudellisen hyvinvointinsa. Markkinoilla Mattel oli pitkään nähty hyvänä osingonmaksajana ja leikkauksen myötä yhtiön osakekurssi laski voimakkaasti. Ounastellessani huonoja uutisia olin listannut Mattelinmyyntikohteeksi tammikuussa. Lisäksi olin todennut osinkosijoittamista käsittelevässä julkaisussani, kohdassa arvoansa, Mattelista seuraavasti:

”Vuonna 2014 ostin leluyhtiö Mattelin osakkeita. Yhtiön kurssi oli laskenut ja osinkotuotto vaikutti houkuttelevalta (~4 %). Yhtiöllä oli vankkoja brändejä, esim. Barbie, ja asema esimerkiksi Disney lelujen valmistajana. Seuraavan vuoden aikana Barbie nukkejen myynti romahti ja Disney lisenssi siirtyi kilpailijalle. Yhtiön osakekurssi laski entisestään sen vielä enteillessä mahdollisesti edessä olevaa osingon leikkausta. Osingonjakosuhde oli kohonnut 170 prosenttiin ja yhtiö rahoitti osinkoa uudella velalla – ja vahvistunut dollari rasitti myyntilukuja.”

Mattel olisi siis kannattanut myydä jo alkuvuodesta – tai pikemminkin jättää vallan ostamatta. Alkuvuodesta kurssi liikkui 30 dollarin tuntumassa ja uutisen jälkeen se painui 16 dollariin. Varoitusmerkit olivat olleet pitkään ilmoilla ja ne olisi pitänyt olla luettavissa. Yhdysvalloissa osingonlaskijan kohtalo on kova.

Hyödynsin Nordnetin euron kaupankäyntipalkkiokampanjaa ja ostin 50 kappaletta Telian osakkeita. Lisäyksellä laskin Telia position keskihintaa ja tähtäilin ostolla myös syksyn osinkoa. Dollareita tilittyi amerikkalaisista sijoituksista ja uusi sijoitus oli yhä valitsematta. Ruotsalaisista omistuksistani Dometic ja Nobina liikkuivat mielenkiintoisella hintatasolla. Suomalaisista osakkeista en nähnyt mielenkiintoista hankittavaa.

Kokonaisuudessaan elokuun puolivälin seurannassa salkkuni arvosta hävisi 4200 euroa ja kokonaisvarallisuus laski ensimmäistä kertaa tämän vuoden aikana.


2 kommenttia:

  1. Näin tällä kertaa. Olisihan se aikamoinen ihme jos salkun arvo vaan aina nousisi ja nousisi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, eiköhän näitä kuukausia ole edessä päin!

      Poista