perjantai 28. heinäkuuta 2017

Banco Santander osti kilpailijan eurolla

Sijoituspäiväkirja

Heinäkuu 2017

Aivan heinäkuun alussa tein lisäyksen Nobinaan. Ostos tuli hieman liian aikaisin suhteessa position avaukseen, joka oli toukokuussa. En ollut aivan sinut yhtiön kanssa. Yhtiön kurssi oli laskenut 15 prosenttia yhtiön ilmoitettua edellisvuotta heikommasta tuloksesta. Tyypillisesti jyrkän kurssilaskun jälkeen olisi hyvä antaa kurssikehityksen tasaantua ja hakea suuntaa. Niin jälleen, tein lisäyksen 45 kruunun tuntumassa, mutta kurssi jatkoi tyypillisesti matkaansa vielä 40 kruunun tasolle. Sijoituksellani Nobinaan ei siis ollut lupaava alku. Oliko minulla jäänyt jotain yhtiössä huomaamatta?

Kesän ensimmäisessä melkein-helleaallossa ostin jälleen 100 kappaletta Kemiran osaketta, vaikka se ei aivan ollut laskenut tavoittelemalleni ostotasolle eli alle 11 euron. Kyseessä oli jälleen spekulointi ja tavoitteenani oli myydä osakkeet jälleen yli 11,5 euron hintaan. Katalyyttinä mahdolliselle hinnannousulle näin liuskeöljyn kovan vauhdin Yhdysvalloissa. Sään nyrjähti sateisemmaksi ja samoin teki myös Kemiran osakekurssi tulosjulkistuksen jälkeen. Yhtiön tulos heikkeni myyntihintojen laskun ja kohonneiden raaka-ainekustannusten myötä – vaarallinen yhdistelmä. Ostin kuitenkin euron kaupankäyntipalkkion alla 15 kappaletta lisää.

Kuun loppupuolella espanjalainen Banco Santander tuli käymään omistajien taskulla. Pankki oli ilmoittanut ostavansa vaikeuksiin ajautuneen Banco Popularin koko osakekannan yhdellä eurolla. Kyseessä on erittäin riskialtis ostos, jota varten Santander kerää omistajilta 7 miljardia euroa. Reutersin mukaan Santanderilla oli vain vähän aikaa tutkia Popularin kirjoja ja valmistautua kauppaan. Santander varoittikin, että ollakseen kannattava Santanderin on kyettävä pitämään Popularin 4 miljoonaa asiakasta ja Popularin taseesta ei saisi löytyä valtavia yllätyksiä. Yhdessä pankeilla olisi lisäksi 25 % Espanjan PK-yritysasiakkaista. Omistukseni Santanderissa on plussalla ja pitkäjänteinen omistaja jää pitämään sormiaan ristissä, että pankki saa käännettyä asiakassuhteet ja ostetun taseen kannattavaksi.

Heinäkuussa sijoitin tililleni Top Financen takaisinlunastuksesta palautuneet varat. Kolmesta tonnista laitoin pari Blue Financeen, jota minulla ei ollut aikaisemmin ja tonnilla täydensin uutta vaihtoehtoista sijoituskohdetta, jota käsittelen tarkemmin myöhemmin. Pitäydyn vaihtoehtoisissa sijoituksissa ja käteisvarojen kartuttamisessa nykyisessä osakkeiden arvostustilanteessa. Uusien asuntosijoitusten suhteen olen opportunistinen.

Heinäkuun seurannassa varallisuuteni kipusi yli 320 000 euron ja osakesalkun arvo liikkui 193 000 euron tuntumassa. Varallisuus karttui säästöjen, osinkojen, lainanlyhennysten ja muiden sijoitustuottojen voimalla. Jälleen kerran on todettava, että vaurastumiseni vauhti on todella kiihtynyt sitten viime vuosien. Sijoitukset ovat todella koneisto, jonka vanhat osat vaativat vain säännöllisen kausihuollon. Uudet sijoitukset lisäävät koneiston tehoa entisestään, ja virittäminen käy aina vain piirun helpommaksi. 


***
Seuraa Tarinaa myös twitterissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti