keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Tarkkana luovutusvoittojen kanssa

Useissa blogimerkinnöissä on julkaistu hyviä verovinkkejä. Tarkistin myös oman veroilmoitukseni muutama päivä sitten. Ensimmäinen huomioni kiinnittyi luovutusvoittoihin, jotka näyttivät reilua viittätonnia. Epäilykseni heräsivät - eikä syyttä.

Virheitä esitäytetyllä veroilmoituksella oli erityisesti seuraavissa tapauksissa:

 • Listautumisannista hankittujen osakkeiden hankintahinta.
 • Välittäjältä toiselle siirrettyjen osakkeiden hankintahinta.
 • Jakaantuneiden yhtiöiden osakkeiden hankintahinta.

Olin esimerkiksiksi hakkinut Kotipizzan osakkeita listautumisannista. Osakkeen hankintahinta ei ollut välittynyt osakevälittäjältä verottajalle. Luovutusvoitto pieneni huomattavasti syötettyäni oikean antihinnan verottajan järjestelmään.

HKScania olin ostanut vuonna 2010 toisen osakevälittäjän kautta ja myöhemmin siirsin osakkeet Nordnetiin. Oikeat kaupankäyntitiedot eivät olleet välittyneet tätä ketjua pitkin verottajalle saakka. Tarkistin oikeat tiedot omasta kirjanpidostani ja jälleen todellinen luovutusvoitto pieneni merkittävästi.

Verotettavat luovutusvoittoni pienenivät huomattavasti veroilmoituksen tarkistamisen jälkeen.

Jälleen kerran olin erittäin tyytyväinen siitä, että olen jo sijoitusurani alussa pitänyt yksityiskohtaista seurantaa osakeostoista ja -myynneistä. Niiden ja tarkkaavaisuuden ansiosta osakemyynneistä syntyneet luovutusvoittojen veroseuraamukset pienenivät 1260 eurosta 570 euroon.

Vaikka olisit jo lähettänyt veroilmoituksen, voit palata siihen aina verottajan ilmoittamaan määräpäivään saakka.

4 kommenttia:

 1. My Road to Half a Million13.4.16

  Itselläni oli outo merkintä Atlas Copcon erikoisosingosta, joka oli tulkittu luovutusvoitoksi. Päätin jättää asian sikseen, koska osinkoveroina olisin joutunut maksamaan tuplasti enemmän kuin mitä verottaja karhusi. Kerran näinkin päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on helpompi jättää epäselvät asiat verottajan päätettäväksi. :)

   Poista
 2. Minulla oli edellisen vuoden verotuksessa joku pieni heitto luovutusvoitoissa. Etsin tosi pitkään, miksi tilini eivät täsmää veroehdotuksen lukujen kanssa. Voiton riemu oli suuri kun löysin eroavaisuudet, vaikka montakaan euroa en siinä säästänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verottajan peittoaminen pistää aina hymyilyttämään.

   Poista