Liiketoiminta
Alfa Laval valmistaa esimerkiksi laadukkaita lämmönsiirtimiä, erottimia ja laitteita nesteensiirtoon lukuisille teollisuudenaloille. Esimerkiksi lämmönsiirtimissä sekä separaattoreissa yhtiö katsoo olevansa markkinaykkönen 30 % markkinaosuudella. Yhtiön liikevaihto on kasvanut keskeytyksettä vuodesta 2011. Tulos on ollut laskevassa trendissä, mutta yritysoston myötä se otti hyppäyksen vuonna 2015. Yritysosto toi yrityksen taseeseen huomattavan määrän velkaa (omavaraisuusaste 35,5 %), mutta hyvän vapaan kassavirran ansiosta yhtiö on kuolettanut velkaa nopeasti.
Yritys on kasvanut lukuisin yritysostoin ja pyrkii tällä hetkellä kehittämään huoltoliiketoimintaansa entisestään, tuoden vuonna 2015 hieman alle 30 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoaan 8 % vuodessa. Yhtiön kolme suurinta maantieteellistä markkinaa ovat Yhdysvallat, Kiina ja Etelä-Korea. Myös Intia yltää kymmenen suurimman joukkoon. Alfa Lavalin suurimpia kilpailijoita ovat esimerkiksi saksalainen GEA ja amerikkalainen SPX. Meriteollisuuden tarjoamassa esimerkiksi Wärtsilä on yksi merkittävä kilpailija.
Seuratessani yritystä tavarantoimittajana ja asioidessani joskus suoraan yhtiön asiakaskunnan kanssa, panin merkille kuinka sidottuja asiakkaat ovat yhtiön tuotteisiin ja palveluihin. Ne ovat keskeisiä tuotannon toiminnan takaamiseksi. Tuotteet ovat kuitenkin hinnaltaan suhteellisen merkityksettömiä siihen nähden, kuinka suuret vaihtokustannukset syntyisivät, jos asiakas siirtyisi kilpailijan tuotteeseen. AlfaLavalin tuotteet vaativat usein jatkuvaa huoltoa ja ajoittan laitteet on vaihdettava uusiin, jolloin yritykselle syntyy jatkuva korvausmarkkina.
Sijoituskohde
Yhtiö on korottanut osinkoaan säännöllisesti vuodesta 2011 ja maksaa 3,3 % efektiivisen osinkotuoton. Vuoden 2015 tulokseen nähden yhtiön osingonjakosuhde on alle 40 prosenttia. Yhtiön keskimääräinen osinkotuotto on liikkunut 2,5 prosentin tuntumassa. Osinkoon pääsee vielä käsiksi sijoittamalla yhtiöön ennen 26.4.
Alfa Lavalin suurin osakkeenomistaja 26 % omistusosuudella on TetraLaval, jonka yksi osa on maitotölkeistä tuttu TetraPak. Se toimittaa tuotantolaitteistoja esimerkiksi meijeri- ja juomateollisuuteen ja on AlfaLavalin jakelija tässä segmentissä. Yritys on samalla AlfaLavalin suurin asiakas tuoden 4,2 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiön menestys on siis kytköksissä sen suurimpaan asiakasomistajaan. Vaikka muiden yksittäisten asiakkaiden osuus on alle prosentin, tälläiset kytkökset eivät ole aina edullisia pienomistajia ajatellen.
Yhtiön arvostustaso on tällä hetkellä melko houkutteleva. P/E on noin 14 ja P/B 3 (130 SEK/osake). Jälkimmäistä selittää korkeahko velkaantuneisuus ja korkea ROE (21 %). Tuleeko P/E:n E säilymään nykyisellä tasollaan? Erityisesti meriteollisuuden näkymät ovat sumuiset, mutta AlfaLavalin mukaan sen tarjooma on sopinut hyvin laivatyyppeihin, joiden rakentaminen on vielä ollut vilkasta. Pitkällä aikavälillä kansainvälisen kaupan, ympäristöystävällisyyden, ruoan tuotannon kasvun ja lisääntyvän energiankulutuksen megatrendit tukevat yhtiön liiketoimintaa.
Salkussani on useita yhtiöitä, jotka ovat suoraan tai epäsuorasti riippuvaisia öljy- ja meriteollisuudesta: ExxonMobil, Neste, Ensco ja Textainer suoraan ja Emerson Electric, GE ja Metso epäsuoraan. Myös Ratoksella on muutama sijoitus öljyteollisuutta palveleviin yrityksiin. En ole varma haluanko tehdä enää uuden sijoituksen näistä sektoreista riippuvaiseen yhtiöön. Jollain tapaa, ehkäpä työhistoriani vuoksi, olen usein kiinnostunut AlfaLavalin tyyppisistä yrityksistä sijoituskohteena.
Alfa Laval on todellinen laatuyhtiö, jota voin suositella kenelle tahansa nykyhinnoilla. Asia, josta erityisesti pidän puljussa on sen massiivinen vapaa kassavirta, joka on aina ollut erinomaisella tasolla.
VastaaPoistaJos et halua lisätä riippuvuutta Alfa Lavalin toimialoilla, niin suosittelen siirtämään katseen kohti Atlas Copcoa, joka on kenties maailman laadukkain konepaja. Sen valmistamat tuotteet kuuluvat samaan kategoriaan Alfa Lavalin kanssa: kriittisiä, paljon huoltoa vaativia mutta kokonaiskuluissa mitättömiä.
Enemmän nostan hattua sille, että et tämän huolellisen pohdinnan päätteeksi osta osaketta kuin sille että ostat. Tekstisi perusteella yrityksessä ei ole oleellista aliarvostusta; kaikkeen tutustumisen arvoiseen ei kannata tarttua. Osakemarkkinat ovat nyt korkealle arvostettuja ja käteispositiota ehkä järkevää hakea. Vuodenvaihteessa näimme viimeksi dipin, johon kannatti reagoida, nyt normalisoitunut ylikapitalisoitunut tilanne päällä.
VastaaPoistaHauska juttu etenkin kun yritys ei entuudestaan ollut tuttu. Sijoituspäätöstä en tämän perusteella silti vielä tekisi. Jokatapauksessa yritysanalyysit ovat mielenkiintoisia kirjoituksia käteisen etsiessä satunnaisen aktiivisesti sijoituskohteita. Nyt vain tuntuu ettei markkinoiden hinnoittelu anna kauheasti myöden ostoksiin. Helmiä varmasti löytyy. Ideoita otetaan vastaan...
VastaaPoistaKiitos kommenteista. Tarkkailulistani on pitkä ja juuri kuten Kottero totesi on tärkeää odottaa oikeaa hintaa ja harkita sopiiko yhtiö salkun kokonaisuuteen.
VastaaPoista