torstai 28. toukokuuta 2015

HKScan - alisuorituja ulos

Myin toukokuun puolivälissä HKScanin osakkeeni. Keskihintani oli aivan liian korkea tyytyäkseni HKScanin viimeisen neljän vuoden osinkotasoon. Tämän kevään ruhtinaallinen osinko ja sitä seurannut kurssinousu tarjosi paikan irtautumiselle ja saada kipurahoja viiden vuoden korpivaelluksesta.

Olin ostanut HKScanin salkkuuni lokakuussa 2010 seuraavin kommentein:
"HKScan hankittiin satelliittisalkkuun. Yhtiön arvostustaso vaikutti houkuttelevalta ja osinkotuotto kohtuulliselta. Yhtiön yritysostot luovat korkeamman riskikertoimen. Synergiahyötyjen löytyminen on aina epävarmaa, mutta mahdollistavat liiketoiminnan kasvun sekä vahvemman aseman markkinoilla. Jo ostohetkellä oli epävarmuutta ostoajoituksen onnistumisesta. HKScan suuntasikin hieman alaspäin"

Heinäkuussa 2011 kommentoin yhtiötä ja osaketta seuraavasti:
"Kesäkuukausina ikuisen pohdinnan aiheena oli jälleen, tällä kertaa satelliittiosakkeita koskien, ajoituksen ja hyvän osakevalinnan välinen ristiriita. Alkuvuodesta salkkuun hankitut satelliittiosakkeet eivät olleet ajoituksen kannalta parhaita sijoituksia, mutta aiheellisena jatkokysymyksenä toki heräsi kysymys siitä, olivatko sijoitukset ylipäätään hyviä osakevalintoja? HKScan paljastui hyvin pian pitkän tähtäimen käänneosakkeeksi, mikä sellaisenaan on juuri satelliittisijoitus."

Vuonna 2012 huhtikuussa kirjoitin yhtiöstä jälleen:
"Suurimpia kysymyksiä salkussa olivat ensinnäkin satelliittisijoitukset Oriola-KD:n, HKScanin ja Panostajan osakkeisiin. Kahden ensimmäisen tuotto oli vajonnut -34 prosenttiin, mikä se pelkästään oli kirjattujen sijoitusperiaatteiden vastaista. HKScan antoi pääsiäisen jälkeisellä viikolla tulosvaroituksen, johon osakekurssi reagoi vahvasti. Yhtiön tasearvo suhteessa osakekurssiin oli erittäin alhainen, tosin liikearvon määrä yritysostojen myötä oli kysymysmerkki."

Monet sijoitushetkellä havaitsemani riskit toteutuivat HKScanin kohdalla. Ajoitukseni ei ollut todellakaan onnistunut. Kuten usein tapahtuu, yritys ei kyennyt kääntämään yritysostojaan edukseen. Yrityksen toimintaympäristö (tuottajien ja asiakkaiden neuvotteluvoima) oli erittäin haastava kilpailuedun ja sitä kautta terveellisten marginaalien luomiseksi. Vaikka kyseessä oli satelliittisijoitus, yhtiövalinta oli sijoitusfilosofiani kannalta väärä.

Selvisin sijoituksesta kuivin jaloin tällä kertaa. En toistanut Oriola-KD:n kanssa tekemääni epäonnekasta myyntiä. HKScan sijoituksen annualisoiduksi nettotuotoksi muodostui 5,3 prosenttia osinkoineen. Sijoittamalla myynnistä vapautuneet varat varmempiin osingonmaksajiin pystyn kohentamaan absoluuttista osinkokertymää tuntuvasti.

HKScan oli näin kolmas irtautuminen listaamastani viidestä vikatikistä. Aikaisemmin olin luopunut Stockmannista ja Oriola-KD:stä. Jäljelle jäivät vielä Panostaja ja Sanoma.

(Ja mikä minua estää ostamasta osaketta satelliittisalkkuun uudelleen, mikäli yhtiö osoittaa piristymisen merkkejä.)

3 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Itsekin HK:lla työskennelleenä halusin vaihtaa ajatuksia.HK verrattuna Atriaan kotimaassa, painivat samoilla apajilla. Atrian kurssi kuitenkin kohtuullisen parempi. Miten näet jatkossa HK:n hankkeen jossa se (kariniemen brändi) uusii broiler sektorinsa kokonaan rakentamalla länsi-suomeen uuden tehtaan teurastamosta jatkojalostukseen. Kariniemen brändi broilerpuolella on tällä hetkellä ykkönen suomessa. Kapasiteetti tulee vahvistamaan mielestäni oleellisesti sitä nykyisestä lisää.

  VastaaPoista
 2. Hyvä veto, mielestäni on parempi poistaa alisuoriutujat kuin kuljettaa niitä mukana.

  Ps, vaihdoin blogini nimen ja osoitteen, joten lisäätkö minut uudelleen blogrolliisi, kiitos =)

  Terveisin,
  Entinen viisikymppisenä eläkkeelle, nykyinen osinkokuningas.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Ohvi,
  Kiitos. En ole arvioinut enkä osaa arvioida uuden HK:n investoinnin vaikutusta. Lisäkapasiteetti ei todennäköisesti ratkaise kannattavuushaasteita, jotka ovat pitkälti keskittyneen vähittäiskaupan ja tuottajien neuvotteluvoiman tulos. Toki vienti voi olla keino kiertää tämä haaste.

  VastaaPoista