tiistai 5. toukokuuta 2015

ExxonMobililta 6 prosentin palkankorotus

Vaikka öljy-yhtiöiden tulokset ovat laskeneet öljyn hinnan romahdettua, kasvattaa ExxonMobil omistajien palkitsemistaan. Yhtiö on maailman suurin ei-valtiollinen vertikaalisesti integroitunut öljy-yhtiö. Sen jalostustoiminnot (poltto- ja voitelunaineet sekä kemikaalit) hyötyvät laskeneesta öljyn hinnasta ja siten osittain kattaa heikentyneet tuotot öljyn tuotannossa.

Yhtiö korottaa osinkoaan lähes kuusi prosenttia. Se peittoaa moninkertaisesti inflaatiotahdin. Dividendinvestor.com:in mukaan yhtiön osingonmaksusuhde on 36 prosenttia tuloksesta. ExxonMobilin efektiivinen osinkotuotto on 3,3 prosenttia, viiden vuoden keskimääräisen osinkotuoton ollessa 2,5 prosenttia. Tämä on mielestäni hyvä indikaattori kohtuulliselle tuotto-odotukselle.

Buffettin luotsaama Berkshire Hathaway omisti ExxonMobilia noin vuoden ajan 2013 loppupuolelta aina vuoden 2014 loppuun. Onnistuin tekemään lisäoston ExxonMobiliin ennen Buffettia, joka selitti myyntiään tarvitsevansa varat muualla. Oraakkeli osoittautui, ei niin yllättäen, fiksummaksi myynnin ajoituksessa - tosin todennäköisesti pienellä tappiolla.

En kuitenkaan halua tai aio myydä osakkeitani. Alati kohoava osinko kasvattaa osinkotuottoani 74 dollarin keskihinnalle. Saatan hankkia lisää. Öljyä tuskin tulee lisää, joten kysyntä pitää huolen siitä, että hinta palautuu jälleen tasolle, jolla suurimmat öljyntuottajamaat kykenevät rahoittamaan pilvilinnojaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti