perjantai 11. huhtikuuta 2014

Salkkuyhtiöt jakaantuvat

Salkkuyhtiöideni kohdalle on osunut useita jakaantumisia. Kotimaisista YIT ja Metso ovat jakaantuneet. Bettsonista on irronnut kummastus nimelta Angler Gaming. Myöskin tammikuussa hankkimani General Electric on jo aiemmin kertonut suunnitelmistaan irroittaa kuluttajapankkitoimintonsa omaksi yhtiökseen.

Lääkeyhtiö Baxter on päättänyt jakaantua kahteen osaan. Hankin yhtiön salkkuuni tammikuun alussa jakaantuneen Abbott Laboratoriesin tilalle melko korkealla arvostustasolla. Aikatauluksi jakaantumiselle yhtiö on ilmoittanut vuoden 2015 puolivälin. Heti jakaantumisilmoituksen jälkeen osakerkurssi nousi 6,5 prosenttia. Abbottin tapaan yhtiön suunnitelmana on irroittaa  bioteknologialiiketoiminta erilleen ydinliiketoiminnoista.

Abbottin osakekurssi on jakaantumisensa jälkeen jatkanut nousuaan. Myin molempien yhtiöiden osakkeet heinäkuun puolivälissä 2013. Tällä hetkellä jakaantuneiden Abbottin ja Abbvien kurssit ovat hivenen myyntihintaani korkeammalla. Tästä huolimatta koen, että bioteknologiaan keskittyvät liiketoimminnat olisivat osinkosijoittajalle parempia kasvuajureita osana vakaampaa kokonaisuutta.Ymmärrän kuitenkin, että erilliset yhtiöt kykenevät keskittymään paremmin ja saamaan rahoitusta kasvuhankkeilleen.

Uutinen Metson ja skotlantilaisen Weir konsernin välisestä fuusiosta tai Weirin ostotarjouksesta on hyvä esimerkki, kuinka jakaantumiset tuottavat omistaja-arvoa. Yllättäen Weirin lähentyminen ajoittui neljä kuukautta Metson jakaantumisen jälkeen. Weiriä tuskin juurikaan kiinnosti Valmetin liiketoiminnat, jotka ovat hyvin kaukana siitä, mitä Weir - ja Metso - tekee. Onneksi jäin odottamaan Metson ja Valmetin osinkoja. Miten käy Metson osakekurssin, jos osto tai yhdistymisuutiset osoittautuvat vain puheiksi.

Tähän saakka jakaantumiset ovatkin kasvattaneet omistaja-arvoa. Mikäli kurssikehitys kääntyy kaakkoon en ole lainkaan niin varma, että sääntö pätee. Osinkosijoittajalle usealla tukijalalla seisova yhtiö voi olla vakaampi osingomaksaja, kun eri liiketoiminta-alueet tuottavat kassavirtaa taloussyklin eri vaiheissa. Sijoittajalle on helpompi seurata yhtä yhtiötä, mutta puolestaan monimuotoiisemman yhtiön analysointi voi olla vaikeaa.

Mitä mieltä olet yhtiöiden jakaantumisesta? Mitä olet tehnyt YIT:n ja Metson jakojäännöksille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti