torstai 28. marraskuuta 2013

15 - Oletko maksanut oppirahat?

Sijoitusvihjeet ja virheet

Laiska sijoittaja kirjoitti vastikään tunnustuksen (15.11.2013) omista oppirahoistaan. Oppirahat ja virheet kuuluvat jokaisen sijoittajan uralle. Sijoittamistakaan harvoin oppii pelkästään kirjallisuutta lukemalla vaan pikemminkin yhdistämällä teorian sekä käytännön kokemuksen ja kokeilut. Kuten sana oppiraha kuvaa on virheitä analysoitava - kerran niistä maksettuaan. Virheistä lannistuminen, poistuminen markkinoilta, on voi olla yksi sijoittajan pahimmista virheistä.

Oma sijoitusurani otti ensiaskeleen 2000-luvun teknohuuman viime metreillä ollessani vasta yläasteella. Pienillä puhdetöillä (haravoinnilla, tikkukaramellien myynnillä ja lainoittamalla kavereiden raha-automaattipelejä) olin kerryttänyt 3000 markkaa. Olin pitkään seurannut JOT Automationia. Koetin houkutella veljeäni mukaan sijoittamaan saman suuruisen summan yhtiöön. Muistaakseni kurssi oli silloin 6 euroa (osakekurssit noteerattiin euroissa). Veljeni onneksi en saanut häntä houkuteltua mukaan. Sillä välin kurssit olivat nousseet ja ostin JOT Automationia 12 euron hintaan. Lopputulos on klassinen oppitunti.

Tämä ensiaskel - tai kohdallani ehkäpä paremminkin tulojen puute - nyrjähti vuosien vetäytymiseksi osakemarkkinoilta. Sijoitustoimintaan perehtymättömät sijoittajat tyypillisesti ryntäävät markkinoille vasta, kun media on pitkällisen kurssinousun jälkeen palauttanut uskon osakesijoittamiseen. Tällöin piensijoittajien markkinoille tuoma uusi raha jaksaa nostaa osakekursseja vain lyhyen aikaa, kunnes suuret sijoittajat alkavat kotiuttaa voittojaan.

Muita omakohtaisia oppitunteja tarjoavat Nokia ja Vestas Wind Systems. Vaikka Nokian tarina on suomalaisille liian tuttu, on Nokian ja Vestasin tarina sijoituskohteina ja yrityksinä melko yhtenevä. Tuulivoimaloita valmistava Vestas kohtasi ankaran kilpailun kiinalaisten, valtion tukemien, valmistajien suunnasta. Yhtiön päämarkkinoilla Euroopassa kysyntä hiipui tämän vuosikymmenen alun molemmin puolin. Tämän lisäksi markkinoille rynnivät kiinalaiset kilpailijat sekä uudet tulokkaat. Mitkä olivatkaan sijoitusvirheeni? Ostin Vestasia laskeviin kursseihin, en tarkastellut toimialaa ja kilpailijoita, enkä myöskään pitänyt kiinni tärkeästä sijoituskriteeristäni, osingosta, jota Vestas ei maksanut lainkaan.

Tarkistuslista sijoitusvirheistä välttyäkseen:
  • Oletko muodostanut itsellesi sijoitusstrategian ja tiedostat sen edellytykset ja riskit?
  • Täyttääkö sijoituskohteesi sijoitustrategiasi mukaiset ostokriteerit?
  • Oletko perehtynyt jokaiseen sijoituskohteeseen (mukaan lukien toimialan ja kilpailijat) siinä määrin, että tiedostat yrityksen menestykseen vaikuttavat seikat?
  • Mikä on yrityksen strategia ja ymmärrätkö yrityksen liiketoimintaa? Onko yritys hiljattain muuttanut strategiaansa?
  • Mikäli virhe on tapahtunut, voitko minimoida tappiosi, hyödyntää myyntitappioiden verovähennysoikeutta ja sijoittaa rahat tuottamaan sen sijaan, että odotat vuosikausia yhtiön nousevan tuhkasta?
Tämän tarkistuslistan täyttäminen ei edellytä tuntikausien työtä, vaan ehtymätön tietolähde Internet tarjoaa nopeasti vastaukset useaan kysymykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti