torstai 5. joulukuuta 2013

Konttivuokraaja Textainer salkkuun

Sijoituspäiväkirja

Heinäkuu 2013

Heinzista vapautuneilla varoilla lisäsin kehittyvien markkinoiden osingonmaksajiin sijoittavaa WisdomTree Emerging Markets Equity Income Fundia (DEM). ETF:n arvo oli laskenut kehittyvien markkinoiden laskiessa voimakkaasti kesäkuun lopussa. Onnistuin jälleen tekemään amatöörimäisen virheen (amatöörihän olen vielä) ostamalla osaketta osingonmaksupäivänä, jolloin kurssi väistämättä laskee. Virheitä saa ja pitää tehdä, mutta saman virheen toistaminen on typerää. Osingonmaksupäivän tarkistaminen ei ole ETF:n kotisivuilta ylitsepääsemätön työ.

Kuun puolivälissä hankin salkkuun amerikkalaisen Textainerin. Minkä? Yhtiö oli maailman suurin merikonttien vuokraaja, jonka P/E oli alle 10 ja osinkotuotto 5,2 %. Yhtiön pörssihistoria (vuodesta 2007) on melko lyhyt, mutta yhtiön osingonmaksu oli jatkunut jo 24 vuoden ajan, Vuodesta 2007 yritys on yli kaksinkertaistanut osinkonsa. Yhtiö oli samalla myös maailman suurin käytettyjen merikonttien myyjä, mikä toi 15 % yhtiön tulovirrasta, ja hallinnoi myös kolmansien osapuolten konttiomaisuutta.
Yhtiön suurin yksittäinen riski, maailmankaupan hiipuminen, oli toki ilmeinen. Yhtiöllä oli yli 1000 asiakkaan portfolio ja 82 % sen vuokrasopimuksista oli pitkäaikaisia. Yhtiö oli laskenut 12 kuukauden huipustaan 44 dollarista 35 dollariin, joten päätin iskeä kiinni.

Heinäkuussa lisäsin salkkuuni myös Banco Santanderia, jonka osavuosikatsauksesta ei käynyt ilmi huolestuttavia piirteitä. Yhtiön osakekurssi oli pidempään liikkunut 5 euron molemmin puolin ja ostin salkkuuni varovaisesti 150 kappaletta osakkeita. Yhtiön osinkotuotto oli huippuluokkaa ja yhtiö oli tehnyt kaksi yritysostoa Espanjan ja Puolan markkinoilla. Uskon yhtiön vahvan aseman latinalaisessa Amerikassa ja koko läntisessä Euroopassa tuovan pitkänaikavälin sijoittajalle muhkean tuoton.

Aktiivisuus heinäkuussa lisääntyi entisestään. Kuun puolivälissä myin jakaantuneen Abbott Laboratoriesin ja Abbvien osakkeet. Aikaisemmin yksi yhtenäinen yhtiö tarjosi osinkosijoittajalle varmuutta. Jakaantumisen myötä erillisten yhtiöiden erilliset kehityssuunnat olivat avoimia ja erilliset näkymät eivät olleet mielestäni kannustavia pitkänaikavälin sijoittajalle. Vakaamman puoliskon, Abbottin, osinkotuotto jäi alhaisemmaksi, kuin riskipitoisen, uusien lääkkeiden kehitykseen keskittyneen, Abbvien. Näiden syiden vuoksi myin hyvin arvoa kasvattaneet osakkeet pois salkusta.


Aivan kuun lopussa ostin Abbottin myynnistä vapautuneilla varoilla lisää PowerSharesin Financial preferred ETFää. Se oli hyvä varojen parkkipaikka muhkeilla kerran kuussa maksetuilla osingoilla. Ensimmäisen kerran olin ostanut ETFää tammikuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti