torstai 3. lokakuuta 2013

Teknologiaspekulointia

Sijoituspäiväkirja

Tammikuu 2013

Vuosi avautui nousumyötäisessä. Satunnainen markkinoiden seuranta Afrikan mantereelta jätti kesälomalaisen rannalle, kun kurssinousu irtosi satamasta. Tangerin hostellin kautta asetin pilkin Rapalaan, joka seuraavana päivänä nousi lähes 5 %. Vaisala palkitsi luottamukseni positiivisella tulosvaroituksella ja yli 10 % kurssinousulla. Lisäsijoitukset Vaisalaan kurssin madellessa historiallisen alhaisella tasolla näyttivät kantavan hedelmää. Kuun puolivälissä tein sijoituksen ETFään, joka sijoitti rahoituslaitosten etuoikeutettuihin osakkeisiin. Osinkotuotto oli yli 6 % ja ETF oli laajasti hajautettu ja kulusuhteeltaan matala.

Tammikuussa pohdin sijoituksia amerikkalaisiin teknologiajätteihin. Tarkoituksena oli korvata keskipitkällä aikavälillä F-Secure salkussa. Tarkkailussa olivat Intel, Microsoft ja Cisco. Kaksi ensimmäistä olivat kärsineet lähinnä älypuhelimien ja taulutietokoneiden voittokulusta ja pc-markkinoiden hiipumisesta. Osakekurssit olivatkin lähellä 12 kuukauden alinta tasoa. Arvostusluvut ja osinkotuotto olivat myös houkuttelevia yhtiöiden näkymien painaessa kurssia. Kuun puolivälissä Intelin kurssi laski 6 prosenttia Q4 tulosjulkistuksen jälkeen. Usealla verkkosivustolla reaktiota pidettiin yliampuvana, vaikka Intelin oli yhä osoitettava kykynsä tehdä sisääntulo mobiilimarkkinoille.

Kokonainen teollisuudenala oli murroksessa. Microsoftin tulevaisuus oli myös yhden kortin varassa. Windows 8:sta tavoiteltiin Intelin tapaan pelastusta putoavaan PC-myyntiin. Olivatko Intel ja Microsoft yhtiöitä, joiden kohtalo tulisi olemaan Nokian kaltainen? Yhtiön, joka ei kyennyt hyppäämään uuden teknologian, älypuhelinten, kehityskaarelle. Lähes samankaltaista riskiä edusti Abbott Laboratories yhtiön jakautuminen kahteen yhtiöön. Tutkimukseen ja lääkekehitykseen erikoistuneeseen AbbVie:hen ja Abbottiin, johon siirrettiin jakaantuneen yhtiön vakiintuneimmat tuotteet. Jakaantuminen ei saavuttanut suosiotani, koska pitkäntähtäimen sijoittajalle vakaampi kokonaisuus olisi tarjonnut turvatumman osinkotuoton. Seuraan erillisten yhtiöiden kehitystä hetken aikaa ja päätän mahdollisesta myynnistä myöhemmin.


Kuun vaihteessa tein jälleen tarjouksen uusimaalaisesta yksiöstä, joka sijaitsi samalla kadulla kuin edellinen taistoni yksityisen myyjän kanssa. Pyyntihinta oli 5000 euroa korkeampi kuin edellisen, mutta asunto oli huomattavasti ehommassa kunnossa. Tarjous päätyi kuitenkin salaiseen huutokauppaan ja kilpakumppanin tarjous osoittautui korkeammaksi. Tammikuussa panostin paljon blogin kehittämiseen, mutta lukijoita sivusto ei juurikaan löytänyt, siten myös mainosrahojakaan ei tuloutunut. Blogin markkinointi kaipasi lisätyötä, kun ulkoasu ja sisältö olisivat kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti