keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Ja toukokuussa enimmäkseen tappioita kotiin

Sijoituspäiväkirja

Toukokuu 2022

Kun huhtikuussa otin voittoja kotiin, toukokuussa oli virheiden myöntämisen vuoro. Myin loputkin Nokian Renkaiden ja Fortumin osakkeet tappiolla pois. Mielestäni yhtiöiden tulevaisuuteen liittyy niin suurta epävarmuutta, enkä osannut arvioida oliko tämä epävarmuus jo hinnoiteltuna sisään. Siksi päätin luopua jo pieneksi käyneistä positioista kokonaan ja kasvattaa käteisen määrää salkussa. Myin myös onnekkaasti puolet Corestaten osakkeista, joka romahti myyntiä seuraavana päivänä. Tämä on oman opettavaisen kirjoituksen arrvoinen.

Ostin reissunpäältä saksalaisen silmälasikauppias Fielmannin osakkeita. Olin omistanut yhtiötä edellisen kerran vuosina 2016-2019 ja onnekkaasti myynyt osakkeet ennen koronapudotusta. Toukokuussa Fielmann oli laskenut koronapohjien tasoille. Osakekurssi laski hyvästä kvartaalituloksesta huolimatta ja yksinkertaisesti ajattelin, että likinäköiset ihmiset tarvitsevat yhä silmälaseja. Maksoin osakkeista selkeästi vähemmän kuin vuonna 2016. Fielmann on tyypillinen saksalainen pörssilistattu perheyhtiö, joka maksaa melko kitsaasti osinkoja ja toimii konservatiivisen varovaisesti. Sen verrattain tuore laajentuminen saksankielisten markkinoiden ulkopuolelle on hyvässä vauhdissa.

Avasin uuden position Scotts Miracle-Growthissa (SMG), joka valmistaa esimerkiksi puutarhanhoitoon käytttäviä lannoitteita. Yhtiö on alan markkinajohtaja Yhdysvalloissa omilla ja private label brändeillään. SMG maksaa kohtuullista mutta kasvavaa osinkoa. Sen laajentumista kannabiksen viljelemisessä käytettyjen tuotteiden valmistukseen ja myyntiin on kritisoitu, ja lyhyellä aikavälillä katsottuna hanke ei ole hyvin edennytkään, mutta pidemmällä aikavälillä SMG:llä on varmasti osaaminen ja taloudellinen selkäranka tehdä aluevaltauksesta onnistuminen. Maksoin osakkeista 95 dollaria kappaleelta sen tarjotessa lähes 3 % osinkotuoton.

Ostin takaisin amerikkalaisen market makerin Virtu Financialin osakkeet, jotka olin myynyt helmikuussa miltei kurssihuippuihin. Joskus ajoittaminen onnistuu. Toukokuussa osakekurssi palasi takaisin lähtöruutuun, vaikka tulos ylsi odotuksiin ja liikevaihto laski odotetusti markkina-aktiviteetin hiipumisen myötä. Painoin ostonappia pari dollari edellistä ostoa alempana. Dollarin vahvistumisen vuoksi ostin osakkeita kappalemääräisesti hieman vähemmän. Koska Virtu on ristiriitainen yhtiö ja paikoin sen liiketoimintaa on haastava ymmärtää, pidän position pienenä. 

Jatkoin käteisposition kasvattamista myymällä Fiskarsin osakkeista hieman alle puolet. Myynnistä kotiutui läehs 70% myyntivoitto ennen veroja, kun myyntiin meni 7 eurolla ja 17 eurolla ostettuja osakkeita. Fiskars on onnistunut kääntämään liiketoiminnan uudelle vaihteelle, mutta epäilen, että raaka-ainehinnat rasittavat tulosta ja kuluttajien ostohalut ovat hiipuneet. Saatan palata takaisin alemmilta tasoilta. Myin myös yli puolet IUS8 kehittyvien markkinoiden infrastruktuuriosakkeisiin sijoittavasta ETF:stä, jota olin ostanut maaliskuun kuopassa ja IHS Holdingin osakkeet, jotka olin ostanut kuun puolivälissä spekulatiivisesti. 

Aivan kuun lopussa kasvatin sijoitustani hedelmäyhtiö Dolessa. Osake laski voimakkaasti ensimmäisen vuosineljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen, kun inflaatiopaineet ja toiminnalliset haasteet rasittivat yhtiön kannattavuutta. Yhtiön omien sanojensa mukaan se on kuitenkin saanut vietyä kasvaneet kustannukset myyntihintoihin. Dole on tuore pörssitulokas, joka on arvostettu edullisesti suhteessa verrokkeihin ja sillä on hyvää luontaista kysyntää. Hinnoitteluvoima kaipaa vielä näyttöä, eikä sitä bulkissa useinkaan ole.

Kuun väliseurannassa kirjasin ylös seuraavat luvut: kokonaisvarallisuus 636 000 euroa ja osakesalkku 375 000 euroa. Vuoden alun huippulukemista ensimmäinen on laskenut lähes 47 000 euroa ja jälkimmäinen 43 000 euroa. Huhtikuussa molemmat päätyivät vihreälle, mutta toukokuussa mitattiin jälleen laskua helmi- ja maaliskuun tapaan.

***
Kiinteistöihin sijoittavien REIT-yhtiöiden uskotaan pärjäävän nousevista korooista huolimatta. Osta Rakenna oma kiinteistörahasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti