tiistai 10. toukokuuta 2022

Voitot kotiin Titaniumista ja Procter&Gamblesta

Sijoituspäiväkirja

Huhtikuu 2022

Kuun alussa ostin pienen erän amerikkalaista Matthewsia, joka on sekalainen monialayhtiö. Matthewsin historia ei ole tahraton ja sitä tuskin voi kutsua laatuyhtiöksi. Matthews on markkinajohtaja hautajaisarkuissa ja muissa hautaukseen liittyvissä tuotteissa Yhdysvalloissa. Sen kuluttajatuotteiden pakkausratkaisuihin keskittyvä divisioona on ollut haasteissa ja yhtiö on tehnyt suuria alaskirjauksia ilmeisesti vuosia sitten tehtyyn yritysostoon liittyen. Yhtiön potentiaali sitä vastoin liittyy sen kolmanteen Industrial Technologies yksikköön, joka on löytänyt kasvuaihion sähköautojen akkujen valmistusteknoloiasta. Tämä liiketoiminta kasvaa 100 % vuosivauhtia. Mahdollisen kasvun toteutumista odotellessa Matthews maksaa lähes 3 % kasvavaa osinkoa. 

Ostin osinkosalkkuuni myös erän Camping Worldia, joka on Yhdysvalloissa suuri asuntoautojen ja -vaunujen [recreational vehicles] jälleenmyyjä ja huoltoketju. Yhtiö maksaa kasvavaa ja korkeaa osinkoa, mutta ostos oli enemmänkin spekulatiivinen. Camping Worldin osakekannasta yli 40 prosenttia on myyty lyhyeksi. Ala on hyvin syklinen ja shorttaajat todennäköisesti näkevät yhtiön liiketoiminnassa voimakkaan käänteen huonompaan. Yhtiöllä on kuitenkin paljon pitkäjänteisiä omistajia ja sen liiketoiminta on vielä toistaiseksi kehittynyt hyvään suuntaan. Positio on vielä toukokuussa vihreällä ja saatan luopua siitä nopeastikin. 

Myin puolikkaan Kemira positiostani ennen tulosjulkistusta, mikä osoittautui pieneksi virheeksi. Kemiralta tuli yllättävän hyvä tulos. Kurssireaktio oli yllätyksekseni myönteinen, mutta tätä kirjoittaessa osake on jo hivenen myyntihintaa alempana. Jään todennäköisesti pienellä positiolla keräilemään osinkoja ja odottelemaan parempia aikoja.

Kemianyhtiöistä puhuttaessa ostin myös saksalaista Evonikia. Yhtiö on toistaiseksi raportoinut erittäin vahvaa kasvua niin liikevaihdon kuin tuloksen osalta. Mielestäni yhtiön portfolio osuu otsikkotasolla useaan tulevaisuuden haasteeseen. Se valmistaa materiaaleja esimerkiksi elintarviketeollisuudelle sekä 3D-tulostukseen. Evonik maksaa tukevaa osinkoa, jonka se on pitänyt nykyisellä tasolla vuodesta 2015 lähtien.

Huhtikuussa päädyin myymään myös kaikki Titaniumin osakkeet, joista ensimmäiset olin hankkinut listautumisannissa vuonna 2017. Olin ostanut osakkeita lisää vuoden 2018 alussa. En nähnyt yhtiöllä enää suurta potentiaalia, vaikka sen sijoitu tuotteet voivat houkutella osakemarkkinoiden volatiliteetista ja taantumasta huolestuneita sijoittajia. Titaniumin asuntorahasto ei enää kasva edellisvuosien tahtiin ja Baltian kiinteistöihin sijoittavasta rahastosta tuskin tulee vastaavaa menestystarinaa. Titaniumista realisoitui hieman yli 100 prosentin myyntivoitto ja ennakonpidätyksen jälkeen osingot mukaan lukien 150 prosentin tuotto.

Kuun loppupuolella ostin erän lisää Enentoa eli paremmin Asiakastietona tunnetun yrityksen osakkeita. Ensimmäinen ostokseni tammikuussa oli aivan liian varhainen. Yhtiön kasvutarina sai kolauksen sen menetettyä sopimuksen ruotsalaisten pankkien kanssa Enenton Tambur palveluun liittyen. Osakekurssi laski voimakkaasti Enenton julkaistua ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen. Mielestäni siinä ei ollut juuri mitään uutta ja osto osui 21 euron hintaan. 

Aivan kuun lopussa myin myös kaksi kolmasosaa pitkäaikaisesta Procter&Gamble omistuksestani. Vaikka liiketoiminta sujuu tasaisen hyvin, osakkeen arvostus huitelee mielestäni huippulukemissa. Olin ostanut osaketta ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja lisännyt vuonna 2011 eli realisoin yli 220 prosentin myyntivoiton. Harkitsen sijoittavani osan vapautuneesta pääomasta kangertelevaan Unileveriin, josko toinen kulutustavarajätti palaisi vanhaan loistoonsa lähivuosien aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti