keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Osakkeiden myynti on ihanan vaikeaa

Sijoittaessa kysymme usein itseltämme ja toisilta, mitä osaketta kannattaisi juuri nyt ostaa? Alkuvuoden kurssilasaku on hyvä muistutus siitä, että ajoittain kannattaa myös kysyä, mitkä osakkeet kannattaisi juuri nyt myydä. Myyminen on tärkeä osa tuottoisaa sijoittamista. Viimeisen pitkään jatkuneen nousutrendin hokemia olivat  "never sell" ja "buy the dip". Nämä iskulauseet ovat kadonneet.

Koska sijoitusstrategiani nojasi pitkään osinkoihin, en itsekään kiinnittänyt myymiseen suuresti huomiota. Viime vuoden lopulla ja hieman ennen sodan alkua myin eriä useista eri positioista kasvattaakseni käteispositiota. Nyt voisin ostaa samoja osakkeita halvemmalla takaisin. Tällä hetkellä koetan kuitenkin vielä kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä kannattaisi myydä ja milloin.

Mitä voimme oppia kahdesta helmikuisesta myynnistä?

Onnistunut myynti

Helmikuussa myin hieman yli puolet Flowers Foodsin osakkeista. Flowers on Yhdysvaltain suurimpia leipomoita, ja sillä on vakaa ja ennustettava liiketoiminta. Myyntiperusteeni oli yksinkertaisesti se, että hitaasti kasvava ja enintään keskinkertaisesti kannattavan yhtiön oikea P/E kerroin ei ole 30, joka oli huomattavasti Flowersin tavanomaista P/E kerrointa korkeampi. Lisäksi koin, että viljojen hintanousu, voisi rasittaa yhtiön tulosta merkittävästi. Myynti sattui osumaan oikeaan kohtaan. 

Jälkikäteen on helppo sanoa, että minun olisi kannattanut myydä koko positio ja ostaa toinen puolikas pari viikkoa myöhemmin takaisin alemmalta tasolta. Koska teesini myymisen taustalla oli varsin yksinkertainen, en tiennyt kuinka todennäköisesti se oli oikea. Pääasia oli se, että minulla oli selkeä teesi, joka perustui sekä yhtiön kohonneeseen arvostukseen että yhtiön liiketoiminnan näkymiin.


Epäonnistunut myynti

Myin helmikuussa myös Pfizerin, jonka rokotetta virtaa lähes meidän kaikkien suonistossa. Pfizerin myynti oli epäonnistunut kolmella eri tapaa. Myin osakkeet auttamattomasti myöhässä kurssihuippuihin nähden. Osake oli alittanut 50 päivän liukuvan keskiarvon parabolisen nousun jälkeen, mikä on usein selkeä merkki käänteestä. Tässä tilanteessa olisin saanut osakkeista lähes 10 dollaria korkeamman hinnan. Myyminen oli epäonnistunut myös siksi, että  myydessä osake oli selkeästi ylimyyty ja osake liikkui 200 päivän liukuvan keskiarvon tuntumassa, jolta nouosutrendissä olevat osakkeet usein vaihtavat suuntaansa.

Myynti oli epäonnistunut etenkin siksi, että minulla ollut myymiselle selkeää teesiä. Myydessä pelkäsin, etten näe jotakin mitä markkinat hinnoittelevat ja että osakkeen lasku jatkuu. Hinnoitteliko markkina jo rokotteiden myynnin hiipumista? Myynti ei siis perustunut osakkeen yliarvostukseen tai yhtiössä tapahtuneeseen negatiiviseen muutokseen. Lohdutuksena mainitsen, että pian myyntini jälkeen aavistin tehneeni virheen ja ostin Pfizeria pienen erän takaisin salkkuuni Degirossa.

Hajauttaminen ja optimismi

Laajasti hajautetussa salkussa hyvät ja huonot suoritukset sulavat salkun ja osakemarkkinan yleiskehitykseen. Hajautetun salkun yksittäisten yhtiöiden ja osakkeiden seuranta on haastavaa. Voitollisten rivien tuottoprosentit sulavat nopeasti, kun laskuvaihe alkaa. Ilman etukäteen mietittyjä myyntiperusteita ja tavoitehintoja parhaat myyntipaikat lipuvat sormien välistä. Hyvin harvaa yhtiötä kannattaa omistaa ikuisesti.

"Only optimists make money in the markets." 

Aliarvioin sekä koronaviruksen vakavuuden että Venäjän hyökkäyksen todennäköisyyden. Olin siis liian optimistinen ja kärsin siitä osakesalkun arvonalenemisena. Markkinat palautuivat koronan aiheuttamasta kuopasta nopeasti, joten optimisti tuli ulos koronasta onnellisesti. Ukrainan sodan aiheutamalla ketjureaktiolla uskon alevan laajamittaisempia vaikutuksia maailmantalouteen, mutta koetan tehdä toimenpiteitä perustellusti. Makrotalouden suuntaa on tunnetusti vaikea ennakoida ja valtaosa osakkeiden pitkänaikavälin tuotoista muodostuu yhä osingoista. 

Yhteenveto

  • Osakkeiden myynti on pohjimmiltaan samanlainen taiteenlaji kuin osakkeiden ostaminen. Onnistunut myyminen perustuu osakkeen arvostukseen, tekniseen analyysiin ja yhtiön liiketoiminnassa tai sen näkymissä tapahtuneisiin muutoksiin.
  • Epäonnistunut myynti perustuu usein siihen, että osake on noussut tai laskenut. Älä tee tunnepohjaisia päätöksiä. 
  • Pohdi ja määrittele jo ostaessa milloin aiot myydä osakkeet. Mikä on arvostustaso, jolla olet valmis luopumaan omistamastasi yhtiöstä ja liiketoiminnasta? Jos et aio myydä osakkeita koskaan, sekin kannattaa kirjata ylös.
  • Onnistuneen myynnin lähtökohtana on usein ostoperusteet. Jos osto on perustunut esimerkiksi yrityksen tuotteen maailmanvalloitukseen, sen onnistuminen tai epäonnistuminen voivat molemmat olla syy myynnille.
  • Osakkeen myynti tarkoittaa usein virheen myöntämistä. Osakesijoittamisessa sattuu usein virheitä, joten myynnit ovat luonnollinen osa osakesijoittamista. Jos et ole varma, myy osakkeista vain osa. Jos osakkeiden myynti oli virhe, voit aina ostaa ne takaisin.
  • Virheistä oppiminen on luonnollisesti tärkeää. Jälkiviisaus saa kuitenkin epäröimään, kun tulee uusi hetki tehdä myyntipäätös. 

***
Laajenna näkemyksiäsi osakemarkkinoihin ja osakkeisiin. Lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti