Sijoituspäiväkirja
Helmikuu 2022Ennen Venäjän hyökkäystä
Kuun alkupuolella ostin takaisin erät Wärtsilää ja Vincitiä. Ensimmäistä olin myynyt pari erää ja jälkimmäistä erän viime vuoden puolella merkittävästi korkeampaan hintaan. Wärtsilä ei vaikuta kovinkaan edulliselta ja uskon, että kannattamatonta energiavarastointiliiketoimintaa on vaikea saada kannattavaksi keskipitkällä aikavälillä. Vincit on ainakin verrokkeihin nähden suhteellisen edullinen ja mielestäni yhtiö sai ostettua Bilotin oikealla hetkellä sen ollessa vaikeuksissa. Sekä Wärtsilän että Vincitin osakkeet vaikuttivat ylimyydyiltä tulokseen nähden. Katsotaan josko saataisiin pieni pomppu niin todennäköisesti saatan myydä osakkeet pois.
Myin puolet amerikkalaisesta Flowers Foodsista, joka oli ruokaosakkeiden vanavedessä saavuttanut mielestäni liian korkeat kertoimet taloudelliseen kehitykseen nähden. Vuodesta 2016 lähtien omistetusta Flowersista kotiutui lähes 90 prosentin myyntivoitto. Kuun puolivälissä myin Virtu Financialin osakkeet huippukurssiin. Yhtiö oli tyypillisesti erinomainen suoriutuja volatiileissa markkinatilanteissa, mutta minulla jäi osakkeita onneksi toiseen salkkuun. Kotiutin voitot 24.2. myös Pfizerista, joka oli lasketellut jo pitkään huipputasoltaan. Myin myöhässä, mutta maailman huomio suuntautui koronasta Ukrainan sotaan.
Myin Fortumin osakkeista kolmasosan. Korruptioepäilyt, Ukrainan kriisin kärjistyminen ja poliittiset riskit voivat asettaa lisää myyntipainetta osakkeelle. Lisäksi lienee edelleen epäselvää, mikä on Uniperin rooli Fortumin tulevaisuudessa ja mikä on kaasuputken avaamisen jatkuvan viivästymisen taloudellinen vaikutus Uniperiin. Tilanteesta riippuen saatan ostaa osakkeet takaisin alemmalta tasolta. Fortumin lisäksi leikkasin myös Kesko positiosta siivun pois. Se tapahtui myöhässä, kun kaavailin myyntiä jo elokuussa.
Myin vuoden 2022 siivousohjelmaan kuuluneen Panostajan osakkeet reilulla tappiolla. Otsikkotasolla en pidä yhtiön uudesta strategiasta, jonka on määrä keskittyä arvonluontiin palvelu- ja ohjelmistoyhtiöillä. Vaikka Panostajalla on jo ohjelmistoyhtiöomistuksia, esimerkiksi Oscar Software, kuulostaa strategia olevan uudistumassa ainakin vuosikymmenen myöhässä. Ostin ensimmäiset Panostajat, onneksi vain pienen erän, vuonna 2011 liian tyyriiseen hintaan. Lohdutuksena voidaan pitää vain sitä, että osingot huomioiden sijoitus jäi vain kahdeksan prosenttia tappiolle. Rahat olisi toki kannattanut olla sijoitettuna toisaalle.
Salkun keventämisen vastapainoksi ostin hieman liian varhain Nelestä ja Sitowisea. Neleksen kautta arvioin saavani Valmetin osakkeita minulle sopivalla diilillä ja ero Valmetin ja Neleksen välillä oli 30-40 % suurempi kuin esimerkiksi lokakuussa. Jälkikäteen katsottuna maksoin osakkeista liikaa. Sitowiseen tein pienen lisäyksen 6,85 euron hintaan. Olin arvellut, ettei Venäjä hyökkäisi Ukrainaan.
Venäjän hyökkäyksen jälkeen
Olin asettanut panokseni pitkälti niin, että oletin ettei kriisi kärjistyisi sodaksi saakka. Kuten edeltävästä voi todeta, tein paljon myyntejä, mutta koetin myös ostaa houkuttelevasti hinnoiteltuja osakkeita. Hyökkäyksen alkamisen jälkeen ostin takaisin Fortumia, mutta myin osakkeet pienellä voitolla päivänsisäisesti pois. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Ostin myös ruotsalaista Ferronordicia, joka myy raskasta kalustoa Venäjällä. Sekin olisi kannattanut myydä 17 prosentin tuotolla päivänsisäisesti, mutta en sitä valitettavasti tehnyt. Ferronordicin tilanne on pahentunut entisestään ja osakkeista luultavasti kannattaisi luopua ja odottaa tilanteen selventymistä. En myöskään reagoinut Nokian Renkaiden kohdalla riittävän ajoissa ja se on osoittautumassa isoksi virheeksi. Optimisteilla on ollut haastavat viikot.
Tätä kirjoittaessa olen tehnyt muutamia ostoja maaliskuun ensimmäisinä päivinä, mutta jätetään niiden käsittely seuraavaan katsaukseen. Helmikuun puolivälin kirjanpidossa ei vielä näkynyt sodan vaikutuksia, mutta toki vuoden alusta jatkunut alamäki. Osakesalkun arvo laski 397 000 euroon, tasolle jolla se oli ollut viimeksi kesäkuussa 2021. Kokonaisvarallisuus kirjautui lukemaan 660 000 euroa, jolla se oli ollut viimeksi elokuussa 2021.
Osakekurssien lasku avaa mahdollisuuksia. Ota haltuun sijoittamisen perusteet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti