sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Tulokset vuoden listautumisanneista

"During a season of great prosperity the promotion of new companies is sure to be largely overdone, and great will be the losses suffered; but there is sure to be more good done in the world by the dissemination of capital in new parts of the earth that would otherwise lie for the most part unproductive, than there is harm done through the misapplication or loss of a part of it." -Arthur Crump, The theory of stock exchange speculation, 1874

Kotimaista sijoittajaa ja pörssiä on hellinyt uusien yhtiöiden juoksu pörssiin, kun rahaa on riittänyt mitä erilaisimmille tulokkaille. Olen itsekin osallistunut useisiin anteihin ja pyrkinnyt pääasiassa hyötymään listautumisanneista spekulatiivisesti. Mihin anteihin osallistuin ja miten ne ovat menneet?

Kreate

Osallistuin helmikuussa kuopankaivuufirman antiin pienellä panoksella ja sain ylimerkitystä annista 35 kappaletta osakkeita. Myin osakkeet ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä 11,65 euron hintaan ja tuottoa tuli 115 euroa ennen veroja. En nähnyt, että haluan olla tiukasti mukana kilpaillussa projektiliiketoiminnassa, jossa katteet ovat alhaisia ja riskit suuria. Julkisessa kilpailutuksessa on haastava luoda merkittävää kilpailuetua, kun kuoppia voi, kärjistetysti, kukavain kaivaa konevuokraamon laitteilla.

Orthex

Osallistuin myös Orthexin antiin, vaikka en suuresti syttynyt muoviliiketoiminnasta. Sain annista osakkeita 62 kappaletta ja myin osakkeet ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä kahdeksan euron hintaan. Orthexin osake on ollut hyvässä vedossa ja sillä käydään kauppaa kirjoitushetkellä noin 9,4 euron hintaan. Osakkeet olisi kannattanut siis pitää hieman pidempään.

Sitowise

Pidän teknistä suunnittelua toimialana, jossa olen mielellään mukana. Bisnes on suhteellisen vakaata palveluliiketoimintaa, joka ei vaadi paljoa pääomia ja ala konsolidoituu melko nopeasti. Ennen Sitowisea omistin jo ÅF Pöyryä ja Etteplania, jonka valitettavasti myin liian varhain. Osallistuin Sitowisen antiin ja kasvatin omistukseni ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä 300 kappaleeseen pidempiaikaiseen omistukseen. 

Netum

Netum vaikutti omaan silmääni viimeisimmistä anneista mielenkiintoisimmalta. Anti ei ollut ylihinnoiteltu, vaan yhtiö oli arvostettu kohtuullisesti suhteessa verrokkeihinsa. Koska minulla oli reilusti joutilasta käteistä, merkitsin osakkeita 10 000 kappaletta 3,2 euron hintaan. Odotetusti anti ylimerkittiin ja sain osakkeita 329 kappaletta. Myin osakkeet ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä ja tuottoa tuli noin 460 euroa ennen veroja. Saatan palata Netumin omistajaksi myöhemmin.

Toivo Group

Toivo näyttäytyi minulle olevan nimensä mukaisesti toivoa täynnä. Päätin kuitenkin osallistua antiin pienellä panoksella, koska uskoin annin tulevan vielä ylimerkityksi. Merkitsin osakkeita kaksi kertaa minimin verran ja osakkeita annista riitti 286 kappaletta. Myin osakkeet ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä Nordean kangertelevalla alustalla. Tuottoa tuli noin 140 euroa ennen veroja. Jään katsomaan yhtiön tarinaa sivusta.

Merus Power

Merus vaikutti mielenkiintoiselta yhtiöltä, mutten usko riittävästi yhtiön pitkänaikavälin mahdollisuuksiin suurten yhtiöiden puristuksessa. Teinkin merkinnän spekulatiiviseen salkkuun ja sain osakkeita annista 88 kappaletta. Suunnitelmanani oli myydä osakkeet ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä ja tein niin. Tuottoa tuli noin 100 euroa ennen veroja. Merukset olisi kannattanut pitää vielä toinenkin päivä, kun osake jatkoi vielä kiitoaan.

Solwers

Solwers ostaa teknisen konsultoinnin yrityksiä ja antaa niiden toimia itsenäisesti. Helsingin pörssiin on hyvä saada myös hieman eri liiketoimintalogiikalla toimivia yhtiöitä. Tukholman pörssistä löytyy monia yhtiöitä, joiden toiminnan keskiössä on ostaa yrityksiä eikä integroida niitä. Nämä yhtiöt tai ainakiin niiden osakkeet ovat olleet viime vuosina tuottoisia. Toki tällainenkaan liiketoiminta ei ole vailla riskiä, miten ostettujen yritysten yrittäjät sitoutuvat liiketoimintaan, kun tilille ilmestyy paljon uusia numeroita? Osallistuin Solwersin antiin keskisuurella panoksella ja sain annista osakkeita 55 kappaletta. Osakkeet ovat yhä salkussani ja harkitsen joko lisäystä tai myyntiä. Pelkästään annista saatuja tuskin viitsin salkussa roikottaa. Valitettavasti koen, että osake oli jo listautuessaan suhteellisen tyyris, joten päätös voinee kallistua myynnin suuntaan.

Spinnova

Olen Spinnovan annissa mukana 200 kappaleen merkinnällä. Yhtiö vaikuttaa mielenkiintoiselta ja mahdolliselta kasvutarinalta. Teinkin merkinnän spekulatiiviseen salkkuun. Suunnitelmanani on katsoa ainakin parin päviän ajan kuinka osakkeen pörssitaival alkaa. Todennäköisesti myyn osakkeet pian, koska näen todennäköisenä, että yleinen markkinatilanne kääntyy korjausliikkeen puolelle lähiviikkojen aikana. 

Puuilo

Puuilo vaikuttaa minusta sopivalta vähintäänkin keskipitkän aikavälin sijoitukselta osinkosalkkuuni. Yhtiö on takonut erinomaista kasvua ja kannattavuutta tähän saakka, vaikka osan selittäneekin korona. Puuiloa ei kuitenkaan ole annissa hinnoiteltu kovinkaan edullisesti. Uskon kuitenkin, että reilu ylimerkintä on todennäköinen ja ensimmäisten päivien kurssikehitys on positiivinen. Merkitsinkin osakkeita 2000 kappaletta. Jos osakkeita saa annista minkäänlaisen määrän, myyn osan ja jään yhtiön omistajaksi pienemmällä positiolla. Jos allokaatio on pieni, jään sillä seuraamaan yhtiön kasvutarinaa.

***

Saattaa näyttää siltä, että olen osallistunut lähes kaikkiin anteihin, mutta on muutamia tullut jätettyä tietoisesti väliin: ainakin Nightingale, Alexandria, Virala ja Bioretec ovat jääneet tai jäävät väliin. Suuri osa osallistumisistani ovat olleet spekulatiivisia ja tähän saakka ne ovat tuottaneet lähes 900 euroa ennen veroja. Kun markkina antaa sijoittajalle tai spekuloijalle mahdollisuuden, on siihen tartuttava. Useimmat annit ovat olleet sijoittajasentimentin vuoksi suhteellisen hyviä tuotto-riski suhteella ja sijoitetut summat ovat olleet Netumia lukuunottamatta varsin pieniä kokonaisuuden kannalta.

***
Kehitä ja laajenna sijoitusrepertuaarisi työkaluja. Lue Vaurastumisen välineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti