torstai 20. syyskuuta 2018

Maksoin pääomatuloveroa yli 6000 €

Verottaja on lähettänyt minulle verotuspäätöksen vuodelta 2017 jo kahteen otteeseen. En ole ottanut selvää niiden eroista, mutta muutama luku verotuspäätökseltä pistää silmääni. Yksi niistä on pääomatulojen tulovero, joka ylsi reiluun kuuteen tuhanteen euroon (6000). Ansiotulojen tuloveron ja kunnallisveron lisäksi taukoamatta työtä tekevä pääomani maksaa siis mojovan summan valtion kirstuun riskeeratessaan itsensä yritysten, vuokralaisten ja muiden rahaa tarvitsevien käsissä.

Kun yleishyödylliset ammattiyhdistysliikkeet nauttivat verottomista osingoista, maksamani pääomatulojen tulovero pitää huolta yhdestä työttömästä noin puolen vuoden ajan. Twitterissä hashtag #yleishyödytönsijoittaja kuvastaa yksityissijoittajien tunnelmia. Kun palkasta on kulujen ja usein niitäkin suurempien verojen jälkeen jäänyt rahaa sijoittamiseen, verotetaan yksityissijoittajan pääomatuloja lähes kolmanneksella. Samaan aikaan suursijoittajan pahamaineiseen statukseen yltävät ammattiliitot välttyvät verokarhun kouralta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelin iltauutisia, jossa vasemmistopuolueiden edustajat eduskunnan täysistunnossa syyttivät hallitusta rikkaiden suosimiseta köyhien kustannuksella. Rikkaan määritelmä on luonnollisesti epäselvä ja ikuisen keskustelun aihe. Monella mittarilla katsottuna voin hyvin lukeutua Suomessa näihin vasemmiston peräänkuuluttamiin rikkaisiin. Jos vasemmiston mielestä rikkaita suositaan, herää kaksi kysymystä.

Sosiaalidemokraattien Johanna Ojala-Niemelän sanoja hieman täydentäen: "Eikö sen [ammattiyhdistysliikkeen], jolla on enemmän, tule kantaa isompi vastuu?". Vastuunkanto ei vaikuta koskettavan vasemmistoa, jonka piiriin ammattiyhdistysliikkeet lukeutuvat. Toiseksi, ihmettelen suuresti sitä, ettei vasemmisto ymmärrä, että pääomaköyhään Suomeen ei synny pääomatulojen tuloveroilla valtion kirstua kartuttavaa yksityissijoittajakuntaa, kun heidät verotetaan tulo- ja pääomaveroilla puhtaaksi. Pääoma hyödyttäisi vasemmistoakin.

Maksaessani 6000 euroa päätulojen tuloveroa vuodessa, ja melkoisen summan muita veroja, en tällä hetkellä näe tarpeelliseksi tehdä hyväntekeväisyyttä. Saatan olla itsekeskeinen. Teen omasta mielestäni palveluksen niin itselle kuin Suomelle sijoittamalla palkkatuloista säästämäni varat ja kasvattamalla maksamaani pääomatulojen tuloveroa. Kun minulla on enemmän, hyötyy valtio eli kansalaiset kolmanneksella. Samalla viemme yhdessä - robinhoodmaisesti - isoilta pahoilta yrityksiltä. Jaamme sijoitustuotoistani kolmanneksen valtion työntekijöille ja muiden kulujen jälkeen loput rahat tulonsiirtoina niitä tarvitseville.

***
Lähde täyttämään valtion pohjatonta kassaa ja aloita sijoittaminen. Lue ensin Vaurastumisen välineet maksimoidaksesi pääomatulojen tuloverot!

11 kommenttia:

 1. Anonyymi20.9.18

  Rinne haluaa nostaa pääomaverokannat 32/35%:iin.
  Andersson haluaa saada pääomatulot ansiotuloveron piiriin, eli käytännössä tämä olisi 40-50% pääomavero, koska progressio.
  Vihreät haluavat samaa kuin Andersson, mutta siellä oli tasavero ~40% kaikille tuloille.

  Suomi on täynnä vasureita, jotka elävät sillä, että ottavat rahat töitä tekeviltä ihmisiltä ja antavat ne "köyhille".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teki jo fyysisesti pahaa lukiessa tätä.

   Poista
 2. Anonyymi20.9.18

  Kyllä vauraat ihmiset jaksaa sitten itkeä vaikka pullat on ihan hyvin uunissa. Oliko se sitä ahneutta...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Saatoit kuitenkin ymmärtää väärin kirjoituksen sanoman, joka pyrkii viestimään sitä, että vauraat ihmiset kantavat merkittävän panoksen yhteiskunnan toiminnan ja köyhempien elämän rahoittamisessa.

   Poista
  2. Anonyymi21.9.18

   Hoh hoijaa...

   Taas näitä ihmisiä, jotka luulee, että raha tippuu taivaalta ja vauraat ei tee mitään töitä sen eteen, että "pullat on hyvin uunissa".

   Laitoitko jo loton vetämään?

   Poista
 3. Anonyymi21.9.18

  Tykkään blogista, mutta on myös sijoittajia jotka ajattelevat politiikasta toisella tavalla. Pyrin vähentämään omaa harmitustani painamalla unfollow-nappia sellaisten blogien kohdallan, jossa pitäjä kommentoi asian lisäksi asian viertä liian ideologisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja harmi jos pahoitin jonkun mielen. Kirjoituksen (ja blogin) ideologia pyrkii pieneltä osin viestimään, että sijoittaminen on hyväksi myös yhteiskunnalle, verojen muodossa.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus! Samansuuntaisia ajatuksia itselläkin päässä muodostui kun verokorttia tarkastelin. En koe huonoa omatuntoa pääomatuloistani kun tarkastelen maksamiani veroja jolla saadaan varmasti paljon yhteistä hyvää aikaiseksi.

  VastaaPoista
 5. Hohhoijaijaa. Tämä on ainainen itkuvirsi veroista. Joo ymmärrän, että on ikävää kun valtio vie rahoista osan, ja jossain muualla se vie vähän vähemmän ja toisaalla enemmän. Olishan se mukavaa, että kaikki olis ilmaista ja ei olis veroja. Itse maksan tänä vuonna mukavat n. 40.000 euroa mätkyjä, mutta se tarkoittaa, että minun yksi riski-investointi tuotti huikean voiton. Mitäpä jos alkaisit miettiä sitä niinpäin, että jos olet oikeasti maksanut kunnolla pääomaveroja, olet myös tienannut pääomallasi ruhtinaallisesti?

  Itse olen varakas, mutta pidän siitä, että hyvinvointivaltio ottaa kaikista meistä kopin. Minä olisin vähän huonommalla mäihällä varustettuna voinut tippua todella yhteiskunnan pohjalle. Olen kiitollinen, ettei näin käynyt ja siksi minua ärsyttää aika paljon tämä ikuinen kitinä veroista (ja samalla siitä, että niille köyhille kustannetaan sitä ja tätä, varsinkin niille väärille köyhille, jotka eivät ole nöyriä ja kunnollisia.) Itse maksan mielummin korkeampaa veroa ja kustannan kunnon hyvinvointipalvelut kaikille (myös itselleni), kuin että veroja jatkuvasti lasketaan ja palvelut surkastuvat, jotta maksan vähän vähemmän veroa, mutta paljon enemmän siitä, että saan sen palvelun mitä tarvitsen (kaikenmaailman asiakasmaksut tjsp).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilpittömät onnittelut hyvästä sijoituksesta! Verojen maksimointi on todellakkin merkki hyvistä sijoituksista. Ehkä luit vain otsikon?

   Teksti ei ollut itku veroista, vaan siitä, että vasemmisto ei ymmärrä kuinka hyvä asia sijoittaminen on yhteiskunnalle. Teksti oli myös vastalause sille, että merkittävä sijoittajaryhmä, ammattiyhdistysliikkeet, eivät maksa veroa sijoitustensa tuotosta. Eikö tämä ole mielestäsi väärin?

   Poista
 6. Anonyymi25.12.18

  Blogi ja tämäkin kirjoitus on asiallinen. Kommentoin vähän asian sivuun kannustinloukuista ja verotuksesta.
  Tutulla pariskunnalla on neljä lasta. He asuvat reilun tonnin/kk vuokra-asunnossa ja heillä on edullinen auto. Molemmat ovat vailla työtä ja kysyin millaiset heidän tulonsa on. Työmarkkinatuki, asumistuki, lapsilisät ja toimeentulotuki muodostaa kokonaisuuden seuraavasti: asumismenojen (sisältää mm. kotivakuutuksen) ja mahdollisten lääkekulujen jälkeen toimeentulotukea annetaan siten, että käteen jää 1900€/kk. Siis asumis- ja lääkekulujen jälkeen tuo nettosumma sisältää kaikki tukimuodot.

  Pitkä hiljaisuus. Se 1900€ nettona vastaa n. 2600€/kk bruttopalkkaa. Kaikki tuet, asumistuki ym. sisältyen, ovat kuussa noin 3000-3200€ koko perheelle nettona.

  Pohdin, että mikään Suomen tukijärjestelmässä ei aja heitä nyt eikä myöhemmin työhön, jos halu mennä töihin ei ole sisäsyntyinen tarkoitus sinänsä.

  On selvää, että tuossa lasketaan töihinmenon mielekkkyyttä ns. kannustinloukkkuperiaatteella. Niiden olemassaolo on kiistatonta ja tahtoisin, että ne puretaan, jotta työn vastaanottaminen kannattaisi aina ja selvästi taloudellisesti.

  Pointtini on se, että kannustinloukkumatematiikan voi laskea toisellakin tavalla ja silti oikein:
  Siivoojan bruttopalkka on n.1600-1800€/kk. Siivooja itse maksaa n. 250€/kk veroja ja työnantaja myös noin 250€/kk. Yhteensä siis veroja mennee n. 500-600€/kk.

  Jotta yksi em. perhe voisi jäädä kotiin pohtimaan viitsisikö sitä tai tätä työtä ottaa vastaan, pitää 5-6 siivoojan tarttua moppiin klo 05.00 alkaen tänäänkin. Tarvitaan siis 5-6 päätoimista siivoojaa, jotta valtio saa verotulot yhden monilapsisen perheen elättämiseen kotona.

  Työtön siis voi täysin oikealla matematiikalla laskea, ettei tietty työ nosta nettotuloja tai nostaa niitä vain vähän. Tai hän voi täysin oikealla matematiikalla myös laskea, että aika monen pitää juuri tuotakin työtä tehdä tänäänkin, jotten kärsisi nälkää työtä etsiessäni. Kumpi matematiikka ohjaa töihin ja kumpi ohjaa valikoimiseen?

  Kun valmistuin, otin oman alani ulkopuolelta ns. kakkaduunin vastaan ja hain omaa työtä siitä käsin sen saamiseen asti. Odotus ei onneksi ollut pitkä. En usko, että sekundatyön tekeminen on miinus cv:ssä. Mielestäni se (vaihtoehtona työttömyydelle) kertoo asenteesta työntekoa kohtaan ja on luettavissa ansioksi.

  Kiitos omasta puolestani niin ansiotuloveroistasi kuin myös pääomatuloistasi. Maksoit pääomatuloillasi lähes kokonaan lasteni lapsilisät :) omat pääomatulot vasta karttuvat, mutta ansiotuloveroja maksan jo aika ryhdikkäästi...

  VastaaPoista