Mitkä ovat ajatukseni yhtiöiden osalta?
Vain vähän tai ei lainkaan osinkoa maksavat yhtiöt
- Va-q-tec: En ole analysoinut sijoitustani saksalaiseen Va-q-teciin blogissa. Kyseessä on pieni saksalainen kasvuyhtiö, jonka tarinaan uskon yhä vahvasti. Ostin yhtiön osakkeita vähintäänkin väärään aikaan ja sijoitukseni on reilusti tappiolla. Yhtiö ei maksa osinkoa ja tulot kuluvat kasvun sekä uusien toimitilojen rakentamisen rahoittamiseen. Alkaako voimakkaasti kasvava liikevaihto valua viimeiselle riville. Se on lienee ainut toivo päästä irtautumaan yhtiöstä kuivin jaloin.
- Munters: Sijoitus Muntersin osakkeisiin oli epäonnistunut ja sijoitukseni on tappiolla. Yhtiö maksaa mitätöntä osinkoa ja sen liiketoiminta takeltelee. Aion analysoida vielä yhtiötä ja lukuja tarkemmin, koska liikevaihdon ja tuloksen kehitys on ensimmäisellä vuosipuoliskolla ollut positiivista. Voisiko yhtiön kurssi olla poljettu liian alas ja yhtiössä olisikin ostopaikka, ennen irtautumista.
- F-Secure: Virustorjuntayhtiö leikkasi tämän vuoden osingonmaksuaan reilusti suhteessa viime vuoteen. Olisiko aika myydä osakkeet reilulla voitolla?
Korkeahko osingonleikkauksen riski
- Ratos: Ruotsin Panostajalla ei ole mennyt viime aikoina hyvin. Yhtiöllä on ollut johtajuuskriisi ja se on tehnyt useita epäonnistuneita sijoituksia. Muntersin tapaan Ratoksen viimeisimmät luvut ovat positiivisia. Siksi Ratos sijoitukseni tuskin on ensimmäisenä myyntilistallani.
- H&M: Ruotsalainen vaatejätti maksaa vielä hyvää osinkotuottoa keskiostohinnalleni. Yhtiön vaikeudet kuitenkin jatkuvat, eikä käännettä ole ollut näköpiirissä. H&M:n kanssa olen merkittävästi tappiolla. Mikäli kotiutan myyntivoittoja toisaalta saattaa H&M lähteä nopeasti salkustani kohti turvallisempia vesiä. Toisaalta aprikoin, ovatko sijoittajien pelot vähittäiskauppiaiden kurimuksesta ylimitoitettuja. Esimerkiksi Wal-Martin tuloskehitys hiljattain yllätti sijoittajat ja johti voimakkaaseen kurssinousuun. H&M:n osalta odotan ainakin marraskuiseen osinkoon saakka.
Kriisiyhtiöt
- General Electric: GE on jo kerran omistusaikanani leikannut osinkoa. Hälytysmerkit ennen osingonleikkausta olivat harvinaisen selkeät, mutta en myynyt osakkeita ajoissa. Tapahtunut osingonleikkaus olisi tullut olla viimeinen hetki luopua osakkeista. Omistan ne kuitenkin edelleen. Irtaudun GE:stä todennäköisesti heti, kun kiikarissani on sopiva sijoituskohde irtautuville dollareille.
- HKScan ja Rapala: Nämä suomalaiset jatkuvat epäonnistujat eivät vain saa bisnestään kuntoon. Rapala onkin ollut useasti aiemminkin myyntikandidaattinani. Sijoitus HKScaniin on ollut enemmänkin spekulatiivinen. Olen molemmissa sijoituksissa tappiolla. Pian on varnasti aika luovuttaa näiden yhtiöiden osalta.
Jos myisin kaikki alhaista osinkoa maksavien ja kriisiyhtiöiden osakkeet vapautuisi varoja noin 7000 euron edestä. Jos sijoittaisin nämä varat 3,5 % netto-osinkotuotolla, osinkotulot olisivat 245 euroa. Tällä hetkellä osinkotulot näistä yhtiöistä on noin 115 euroa. Vuotuiset osinkotuloni kohenisivat siis noin 130 euroa. Passiiviset tuloni kasvaisivat kymmenellä eurolla kuukaudessa. Ei niinkään merkittävältä kuulostava parannus, mutta se vastaisi 4000 euron uusia sijoituksia. Tehojen virittäminen irti portfoliosta on tavallaan ilmaista, sijoitustuottojen kasvattaminen ei vaadi työtä ja säästämistä.
***
Lue Vaurastumisen välineet ja vältä pahimmat karikot sijoittamisen alkutaipaleella.
***
Lue Vaurastumisen välineet ja vältä pahimmat karikot sijoittamisen alkutaipaleella.
H&M on oman salkkuni huonoin sijoitus kautta aikojen, taitaa olla -50% jo melkein taulussa ja näin jälkiviisastuneena olisi tietysti pitänyt luopua siitä ajat sitten. Nyt en sitten tiedä mitä teen, ei vaan millään viitsisi noin isoilla tappioillakaan myydä..
VastaaPoista